Ko tople poletne dni nadomestijo hladnejši jesenski dnevi se tudi na naših mizah pojavijo krepkejše in obilnejše jedi, ki jih lahko zelo učinkovito olajša ta recept za tunin ceviche. Privoščite si ga kadar koli v letu. Magari pozimi.

Se ti mudi? Preskoči kar na recept!
Kaj je ceviche?
Cevhiche je za mnoge najbrž neznan izraz, ki pa preprosto rečeno ne pomeni popolnoma nič drugega kot postopek priprave surove ribe s citrusi, kot sta limona in limeta.
S pomočjo teh se riba okisa, ob enem pa tudi “skuha”, brez da bi to termično obdelali. Torej kuhanje brez kuhanja a? Nekaj novega! Kljub temu pa meso ribe pri ceviche ni termično obdelano, zato je priporočljivo da je riba, ki jo uporabimo za pripravo recepta čim bolj sveža ter da se jed čimprej zaužije.
Vas skrbi tehnika priprave? Preberite več o tem kaj je ceviche in kako deluje! Članek je pred vsem prijazen tistim, ki so vešči v angleščini. Če pa bi želeli, da mi napišemo svojega pa nam to povejte na naši FB strani.
Pregejmo prvi naš video recept za tunin ceviche
A tunin ceviche je tokrat le del recepta, saj tega v naši različici spremljajo rakci ocvrti v tempuri.
Kaj pa je tempura?
Kljub temu, da gre pri tempuri za ocvrto jed, pa se ta močno razlikuje od pohanega šnicla, ki ga pripravi tvoja babica za nedeljsko kosilo.
Tempura izvira iz japonske kulinarike, za pripravo jedi ocvrtih v tempuri pa se pogosto uporabljajo zelenjava, morske jedi ali pa celo zelišča! Torej nekaj svežega in lahkotnega, točno takšna pa bi naj bila tudi skorjica tempure po tem ko je ocvrta na precej visoki temperaturi. Razlika med običajnim pohanim in tempuro pa je predvsem v tem, da se za pripravo tempure ne uporabljajo drobtine ter da je ta v tekoči obliki. Masa spominja zato veliko bolj na pivsko testo, ki se ravno tako uporablja za cvrtje in nam je v zahodnem svetu veliko bolj znana.

Pivo pa bomo tokrat pustili raje za žejo, ter svojo pozornost namenilii v tempuri ocvrtim rakcom. Ti pa niso le izjemna družba ob kozarčku hladnega, temveč tudi več kot odlična priloga k tuni ceviche!
Pripravimo rakce v tempuri
Sestavine za pripravo tempure
1 skodelico ledeno mrzle vode
1 skodelico riževe ali ostre moke
1 ščepec soli
1l olja za cvrtje
Jap tako preprosto je! Vse skupaj zmešaš v večji posodi, da dobiš gosto maso, ki bo spominjala na maso za palačinke. Pri tem bodi pozoren, da uporabiš resnično ledeno mrzlo vodo, saj bo razlika v temperaturi med tempuro in oljem, kjer se bo za cvrla, zagotovila izjemno hrustljavo skorjico!
Če pa želiš, svojo maso za tempuro povzdigniti na višji nivo, pa uporabi ledeno mrzlo gazirano vodo ter riževo moko.
V tempuro nato pomoči olupljene in očiščene rakce ter te takoj za tem za kakšno minuto potopi v zelo vroče olje. Rakci so pripravljeni, ko se tempura obarva v zlato zapečen odtenek.
Pripravimo tunin ceviche
Ceviche je jed z več kot 2000 letno tradicijo, s svojimi koreninami iz Peruja. Zraven bolj prepoznavnih različic kot sta perujski ali mehiški, pa danes tega najdemo v raznoraznih oblikah in barvah – v našem primeru pa mogoče spominja celo na tunin tartar.
A naj te oblika ne zavede, saj je bistvo očem zakrito, to pa se skriva v sestavinah, ki jih boš potreboval za pripravo!

Sestavine za tunin ceviche
File tune ali katerekoli druge ribe po izbiri
češnjev paradižnik
avokado
sol
limonin ali limetin sok
šalotke
File tune naj bo kar se da svež, tega nareži skupaj s češnjevim paradižnikom in zrelim avokadom na približno enako velike dele. Ti so lahko poljubno veliki, svetujem pa, da so nekje med 2 in 5 mm. Zelo na drobno pa nareži tudi šalotko. Vse skupaj v posodi premešaj ter začini s soljo in limoninim sokom po okusu. Začinjen ceviche pusti stati v hladilniku 10-15 minut ter postreži s toplim kruhkom ali pa kot priporočamo v Mali Kuhni, z rakci ocvrtimi v tempuri.
Imaš rad tuno? Rabiš še kak recept za tunino? Ni panike, mamo mi to. Pred nekaj časa smo pripravili edinstven recept za tuna tataki. Še zdaj ne moremo vrjeti kako poseben recept je to in kako nevrjeten in čist okus poda ribi. Nekaj nevrjetno lahkega in okusnega.