Danes so na meniju tradicionalni slovenski žlikrofi. Naša lepa Slovenija slovi po naravnih lepotah, razgibani pokrajini, kulturni dediščini ter neskončni ljubezni do krompirja. Zraven prav tako slovenske – tradicionalne nedeljske jedi, ki se glede na kraj imenuje restan, tenstan ali pražen krompir, imamo slovenci v knjižici tradicionalnih receptov zapisano še eno prav posebno jed iz krompirja. Sorodnik prej omenjenega praženega krompirja izvira iz Idrije in ga poznamo pod imenom žlikrof.
Bi začel s kuhanjem? Ok potem pa skoči direktno na recept!
Kdo ali kaj je žlikrof?
Idrijski žlikrofi so znana kulinarična specialiteta, ki je pripravljena iz testa za rezance s krompirjevim nadevom in značilno obliko. Natančen izvor jedi zaradi pomanjkanja zgodovinskih virov ni znan, tradicionalna receptura in priprava sta bila opisana v sredini 19. stoletja.

Idrijski žlikrofi so prva slovenska jed, ki je bila zaščitena na ravni Evropske unije kot »zajamčena tradicionalna posebnost«. Receptura in način priprave sta zaščitena, zato morajo izdelovalci in restavracije, ki želijo jed ponujati pod tem imenom, biti certificirani, proizvodnja pa ni geografsko omejena.
Da ne bomo koga razburili, bomo danes naše žlikrofe imenovali kar…žlikrofi in ne idrijski žlikrofi, receptu pa se bomo posvetili čez 3…2…1.

Žlikrofi s krompirjevim nadevom
Začnimo najprej s testenini. Ja, niso samo italijani glavni v tem, tudi mi znamo narediti odlično testo, le da bomo mi v to testo oblekli najboljšega med krompirji. In za testo bomo potrebovali naslednje sestavine.
Iz moke, jajca, žlice olja in žlice vode zamesi testo. To gneti tako dolgo, da se ne bo več oprijemalo rok, na otip pa mora biti prožno in rahlo lepljivo. Če ga prerežemo, pa mora biti brez zračnih mehurčkov. Ko je testo pripravljeno, ga tesno zavij v živilsko folijo ter pusti počivati na hladnem vsaj pol ure.

Med tem, ko testo počiva, lahko pripraviš nadev za žlikrofe.

Neolupljen krompir položi v hladno vodo ter počasi zavri. Kuhaj pribl. 25 minut oz. tako dolgo, da je popolnoma kuhan. To lahko preveriš z nožem – če gre z lahkoto skozi krompir, je ta zagotovo kuhan. Ko je krompir kuhan, ga odcedi ter pusti nekaj časa stati, dokler ni dovolj ohlajen za lupjenje. Med tem lahko na ocvirkovi masti prepražiš na drobno narezano čebulo. Ko je krompir dovolj ohlajen, a še topel, ga dobro pretlači ter mu dodaj prepraženo čebulo, na drobno narezan drobnjak, majaron ter sol in poper po okusu.
Krompirjevo maso nato oblikuj v drobne kroglice. Da ti bo ta šla lažje od rok – dobesedno, si lahko pomagaš z oljem ali vodo.
Spočito testo razvaljaj zelo na tanko, nanj položi kroglice iz krompirjeve mase (med njimi naj bo za en prst razmaka). Testo nato zavihaj okoli kroglic ter dobro stisni, da masa med kuhanjem ne bo ušla. Žlikrofe nato obreži, ter s prstom na rahlo potlači, da dobiš značilno obliko. Za natančen postopek si poglej priložen video, da vidiš, kako smo to storili mi.
Pripravljene žlikrofe pokuhaj v slani vreli vodi tako dolgo, da ti priplavajo na površje.

Lahko jih serviraš kot samostojno jed, zabeljene z ocvirki ali pa kot prilogo, k različnim omakam.
Mi smo jih postregli s sodobnim pridihom – z jagnječjimi kračami dušenimi s šalotkami v sladki vinski omaki in s kremno kumarično omako z ocvirki. Če želiš izvedeti kako smo pripravili omake, nas ne pozabi spremljati na instagramu ali facebooku, kjer bomo kmalu (ali pa smo itak že) objavili tudi recepta za obe prilogi 😉



