žlikrofi v naravni omaki

Tradicionalni slovenski žlikrofi – po moderno

Danes so na meniju tradicionalni slovenski žlikrofi. Naša lepa Slovenija slovi po naravnih lepotah, razgibani pokrajini, kulturni dediščini ter neskončni ljubezni do krompirja. Zraven prav tako slovenske –  tradicionalne nedeljske jedi, ki se glede na kraj imenuje restan, tenstan ali pražen krompir, imamo slovenci v knjižici tradicionalnih receptov zapisano še eno prav posebno jed iz krompirja. Sorodnik prej omenjenega praženega krompirja izvira iz Idrije in ga poznamo pod imenom žlikrof.

Bi začel s kuhanjem? Ok potem pa skoči direktno na recept!

Kdo ali kaj je žlikrof?

Idrijski žlikrofi so znana kulinarična specialiteta, ki je pripravljena iz testa za rezance s krompirjevim nadevom in značilno obliko. Natančen izvor jedi zaradi pomanjkanja zgodovinskih virov ni znan, tradicionalna receptura in priprava sta bila opisana v sredini 19. stoletja.

polnjeni žlikrofi

Idrijski žlikrofi so prva slovenska jed, ki je bila zaščitena na ravni Evropske unije kot »zajamčena tradicionalna posebnost«. Receptura in način priprave sta zaščitena, zato morajo izdelovalci in restavracije, ki želijo jed ponujati pod tem imenom, biti certificirani, proizvodnja pa ni geografsko omejena.

Da ne bomo koga razburili, bomo danes naše žlikrofe imenovali kar…žlikrofi in ne idrijski žlikrofi, receptu pa se bomo posvetili čez 3…2…1.

slovenski žlikrofi

Žlikrofi s krompirjevim nadevom

Začnimo najprej s testenini. Ja, niso samo italijani glavni v tem, tudi mi znamo narediti odlično testo, le da bomo mi v to testo oblekli najboljšega med krompirji. In za testo bomo potrebovali naslednje sestavine.

Sestavine za testo

  • bela moka

  • jajce

  • olje

  • sol

  • voda ali mleko

Iz moke, jajca, žlice olja in žlice vode zamesi testo. To gneti tako dolgo, da se ne bo več oprijemalo rok, na otip pa mora biti prožno in rahlo lepljivo. Če ga prerežemo, pa mora biti brez zračnih mehurčkov. Ko je testo pripravljeno, ga tesno zavij v živilsko folijo ter pusti počivati na hladnem vsaj pol ure.

žlikrofi recept

Med tem, ko testo počiva, lahko pripraviš nadev za žlikrofe.

Sestavine za nadev

  • krompir

  • ocvirkova mast

  • čebula

  • drobnjak

  • črni poper

  • Majaron

Neolupljen krompir položi v hladno vodo ter počasi zavri. Kuhaj pribl. 25 minut oz. tako dolgo, da je popolnoma kuhan. To lahko preveriš z nožem – če gre z lahkoto skozi krompir, je ta zagotovo kuhan. Ko je krompir kuhan, ga odcedi ter pusti nekaj časa stati, dokler ni dovolj ohlajen za lupjenje. Med tem lahko na ocvirkovi masti prepražiš na drobno narezano čebulo. Ko je krompir dovolj ohlajen, a še topel, ga dobro pretlači ter mu dodaj prepraženo čebulo, na drobno narezan drobnjak, majaron ter sol in poper po okusu.  

Krompirjevo maso nato oblikuj v drobne kroglice. Da ti bo ta šla lažje od rok – dobesedno, si lahko pomagaš z oljem ali vodo.

Spočito testo razvaljaj zelo na tanko, nanj položi kroglice iz krompirjeve mase (med njimi naj bo za en prst razmaka). Testo nato zavihaj okoli kroglic ter dobro stisni, da masa med kuhanjem ne bo ušla. Žlikrofe nato obreži, ter s prstom na rahlo potlači, da dobiš značilno obliko. Za natančen postopek si poglej priložen video, da vidiš, kako smo to storili mi.

Pripravljene žlikrofe pokuhaj v slani vreli vodi tako dolgo, da ti priplavajo na površje.

Lahko jih serviraš kot samostojno jed, zabeljene z ocvirki ali pa kot prilogo, k različnim omakam.

Mi smo jih postregli s sodobnim pridihom – z jagnječjimi kračami dušenimi s šalotkami v sladki vinski omaki in s kremno kumarično omako z ocvirki. Če želiš izvedeti kako smo pripravili omake, nas ne pozabi spremljati na instagramu ali facebooku, kjer bomo kmalu (ali pa smo itak že) objavili tudi recepta za obe prilogi 😉  

In še naš poln recept za moderne tradicionalne slovenske žlikrofe

Tradicionalni slovenski žlikrofi – po moderno

4 from 15 votes
Recipe by Andrej Vindiš Course: Kosilo, VečerjaCuisine: SlovenskaDifficulty: Enostavno, easy peasy
Porcije

2

servings
Priprava

15

minutes
Kuha

15

minutes
Kalorije

200

kcal
Počivanje testa

30

minutes
Total time

1

hour 

Pripravimo žlikrofe v malo bolj moderni verziji. Polnjeni s krompirjem kot po navadi vendar z dodatnimi

Sestavine

  • Testo za žlikrofe
  • 100 g bela moka

  • 1 jajce

  • 1 čajna žlička Olje

  • 1 čajna žlička Sol

  • 1 žlica Voda ali mleko

  • Krompirjevo polnilo
  • 150 g Krompir

  • 15 g Ocvirkova mast

  • 15 g Čebula

  • 1 majhna pest Drobnjak

  • 1 ščepec Črni poper

  • 1 ščepec Majaron

Postopek

  • Priprava testa
  • v posodi zmešaj moko, jajce in olje v grobo testo in mešaj dokler se sestavine ne povežejo.
  • Mešanico pregneti na rahlo pomokani površini dokler se ne neha prijemati rok in je na top prožno.
  • Testo zavij v plastično folijo in pusti počivati najmanj 30 minut.
  • Polnilo za žlikrofe
  • Očiščen neolupljen krompir skuhaj v vreli vodi cca 25. minut v slani vodi dokler ni popolnoma kuhan.
  • krompir odcedi in počakaj, da se posuši in malo ohladi in ga nato olupi.
  • Medtem popraži drobno sesekano čebulo na ocvirkovi masti.
  • Olupi krompr, dodaj mu popraženo čebulo z ocvirki, dodaj drobnjak, majaron, sol in poper po okusu in pretlači celotno zadevo.
  • Maso oblikuj v kroglice in jih zavij v testo v klasični obliki žlikrofov kot je prikazano v našem videu.

Video Recept