Testenine s školjkami

Nič ne diši po poletju in morju bolj, kot odličen recept z morskimi sadeži

Okusen paradižnik, školjke, sveže vino in le nekaj preostalih sestavin so tista kombinacija, ki poskrbi za pravo kulinarično doživetje.

S pravimi sestavinami je le malo potrebno, da navdušiš prav vse ljubitelje testenin ali morske hrane. A tako kot pri vsakem receptu, ki je resnično preprost se »hudič« skriva v detajlih. No, ali pa lepše rečeno: »Pri pripravi preprostih receptov so majhne stvari tiste, ki štejejo.«

Pripravo recepta začni z izborom kar se da kvalitetnih testenin. Če imaš čas za pripravo domačih, zagotovo izberi to pot, sicer bodo kvalitetne jajčne testenine prav tako odlična izbira. Te kuhaj v slani vodi do »al dente«, oziroma dokler te niso čvrste »na zob«.

VODA, KJER SE TESTENINE KUHAJO NAJ BO TAKO SLANA, DA BO SPOMINJALA NA MORJE

Paradižnikova omaka s školjkami

Za vrhunsko paradižnikovo omako potrebuješ:

  • Češnjevi paradižniki
  • Šalotka
  • Česen
  • Inčuni
  • Suho belo vino
  • Bazilika
  • Maslo
  • Školjke venerice ali vongole
  • Sol
češnjev paradižnik narežite na četrtine in kuhajte počasi

Glavna sestavina omake je tokrat češnjev paradižnik. Tako je! Ne paradižnikova mezga ali vloženi pelati, saj bo le svež in zrel češnjev paradižnik dal jedi željeno sladkobo. Tega nareži na večje kose ali polovice. Namesto čebule izberi šalotko, saj bo ta dodala jedi več sladkobe. To nareži na zelo fino. Nasekljano šalotko popeči na maslu in ko ta začne stekleneti dodaj še paradižnik. Paradižnik peči na srednje vroči ponvi, da ta začne počasi karamelizirati, kar bo dodalo še nekaj dodatne sladkobe. Med tem na drobno nareži inčune in jih postopoma dodajaj paradižniku, da dobiš željeno stopnjo slanosti.

INČUNI SO POMEMBEN DEL RECEPTA, SAJ SLUŽIJO KOT ZAČIMBA, KI JEDI DODA SLAN OKUS IN AROMO

Inčuni dodajo slanost in okus morja, brez pretiranega ribjega okusa

Drobno sesekljaj tudi česen in ga dodaj v ponev skupaj s školjkami, nekaj sekund preden zaliješ omako z vinom. Pri izbiri vina za kuhanje bodi vedno pozoren, da je vino takšno, ki bi ga tudi z veseljem popil . Konec koncev bo to služilo kot baza za omako, ki bo nastala, ko se bo ta pomešal s paradižnikom in ostalimi sestavinami. Za namen tega recepta bodi tudi pozoren, da izbereš suho belo vino, saj želiš vso sladkobo na kateri si do sedaj gradil. Če se ti zdi omaka presladka, jo uravnovesi z nekaj kislosti, ki bo dodala še eno raven svežine.

Vongole zalijte s suhim belim vinom, ki ga radi pijete

Če želiš zvedeti še kaj več o vinu, si oglej našo serijo videoposnetkov, ki so nastali na obisku pri Puklavec Family Wines.

Preden dodaš v omako testenine, tej dodaj tudi svežo baziliko. Na koncu preveri okus in po potrebi dosoli ali pa dodaj še nekaj inčunov. Če bi se želel poigrati s kakšnimi začimbami, so na začimbe.si pripravili zelo zanimivo in svežo mešanico mediteranskih zelišč, ki se bo odlično ujela z vsako jedjo s testeninami in morskimi sadeži. Kako smo jed pripravili mi, si oglej v našem video receptu.

Tako, hvala da ste se skupaj z nami prebili do konca tega osvežujočega recepta. Obljubljamo, da bomo v prihonje naredili še nekaj morskih in ribjih dobrot. Do takrat pa dajmo vsi skupaj skuhat nekaj malega 😀