škami v omaki s testeninami

Špinačne testenine s škampi

Škampi in testenine – brezčasna kombinacija polna dekadentne morske svežine, ki pa jo redko postavimo na krožnik. Zakaj? Ker pač škampi… In razumemo vas, ker vemo, da ni vsak ljubitelj majhnih nožic in vsega packastega dela povezanega s škampi, kozicami in rakci.

Ampak tokrat vam želimo predstaviti recept, ki je tako dišeč, okusen in mamljiv, da boste vseeno rekli da testeninam s škampi.

Skoči direktno na recept

Poglejmo prvo naš video recept za špinačne testenine s škampi

Kot vidiš smo pripravili zelo enostaven recept, ki ne bo vzel veliko časa, če se ga pravilno lotiš. Glavne sestavine so sveži škampi, nekaj šalotk, peteršilj in čudovito belo vino. In prevozno sredstvo, na katerem te ti okusi odpeljejo v deželo užitka so svilnate zelene špinačne testenine Šili, ki jih lahko najdete na tej povezavi.

Prvo pripravimo jušno osnovo iz škampov, ki bo prinesla novo dimenzijo okusa našim testeninam

Če se danes kaj naučiš, naj bo to dejstvo, da lahko iz glav in lupin škampov narediš pregrešno morsko jušno osnovo. Ta ti lahko služi kot:

  • osnova za morsko juho
  • jušna osnova za reduciranje in razne omake
  • juhica za tvoje ramen rezance z različnimi prilogami
  • tekočina za poširanje različnih drugih lupinarjev ali rib
  • glavno orožje na osvajalskem pohodu všečne osebe
  • in še veliko več

Ampak mi smo se odločili da v tej jušni osnovi skuhamo naše testenine.

Prvo olupimo škampe in ločimo repke od glav

Lupljenje škampov ni preveč zahtevno če se ga pravilno lotiš. Prvo loči glavo od repa na glavnem pregibu ampak te nikakor ne zavrži. Glave škampov so namreč polne okusa, če jih znamo pravilno uporabiti. Nato poišči dobre dobre kuhinjske škarje in se loti dela.

Na hrbtni strani škampa naredimo rez po sredini. To osvobodi čudovito prosojno meso škampovega repka. Ko ga olušiš, boš videl, da takoj prideš do žile v sredini repka. To žilo odstrani. Tako ali drugače je nočeš v svojih testeninah ker je polna peska, kakca in ostalih morskih radosti.

Če potrebuješ še malo pomoči je tukaj naš video kjer olupimo in očistimo naše škampe.

Pripravimo jušno osnovo s škampi

ribja jušna osnova iz škampov

Kot katera koli dobra jušna osnova se bo tudi ta pričela s kombinacijo aromatične zelenjave. Mi smo tokrat za čistost okusa uporabili le šalotko in glave ter lupine naših škampov.

Slednje smo naprej prepražili na olivnem olju, da so se obarvali živo ornažno, nato pa smo dodali dve na polovce prerezani šalotki, 2 stroka strtega česna in šop peteršilja. Sestavine smo na hitro premešali, da so se malce spoznale, nato pa prelili z obilo hladne vode.

Naslednja sestavina je čas. In tega bomo potrebovali dobro uro, da temeljito izvlečemo vse morske okuse iz naših škampovih glav in lupin. Kasneje smo precedili našo jušno osnovo v večji lonec, da smo lahko v njem pripravili naše špinačne testenine.

Nato pripravimo našo omako s škampi

Ker se testenine kuhajo le nekaj minut bomo prvo pričeli s pripravo naše omake s škampi.

Najprej v vroči ponvici segrej nekaj žličk olivnega olja in dodaj fino sesekljano šalotko. Ko ta postekleni dodaj 3 ali 4 cele škampe in jih prični pražiti na zelenjavni osnovi. Nekoliko kasneje dodaj še olupljene škampove repke ter tudi njih jih popraži do živo oranžne barve. Bodi pazljiv, da se olupljeni škampovi repki zelo hitro prepečejo. Če jih predolgo kuhaš postanejo gumijasti. Nato dodaj še sveže sesekljan česen in nekaj seseklanih inčunov za še bolj ekstra morski umami okus.

Blu blu blu blu blu blu blu blu…

Vrela jušna osnova ki medtem že čaka, da skuhaš testenine.

Ko česen in inčuni zadišijo skupaj z našimi škampi je potrebno v ta ples okusov dodati nekaj tekočega. To bomo uredili s pomočjo 2 deci čudovitega suhega belega vina. Mi smo imeli pri roki steklenico malvazije iz vina štekar, ki je čudovito izpolnila svoje poslanstvo in naši omaki doprinesla sladkasto-kislo noto, ki jo je ta jed močno potrebovala.

Medtem se naše špinačne testenine že pridno kuhajo v pričakovanju na magično združenje z omakico. Ta mora še namreč malce povreti preden stopimo v zadnjo fazo priprave. Po dobrih 10 minutah vretja odstrani cele škampe in se pripravi na veliko poroko testenin in omake.

Združimo omako s škampi in testenine v končano jed

Najprej bomo v našo omako nstrgali krepko pest parmezana, da doda svilnato bogato slanost jedii. Naše testenine, ki so malo bolj al-dente kot bi si želeli s prijemalkami prestavi v ponev s tvojo omako. Pri tem te spodbujamo, da preneseš nekaj jušne osnove v ponev. To bo okrepilo morski okus in pomagalo pri zgoščevanju omake. V jušni osnovi je sedaj namreč veliko škroba, ki so ga spustile naše testenine.

Nekaj minut še pokuhaj to morsko mojstrovino, da se testenine prepojijo z okusom škampov in dosežejo popolno al dente teksturo.

Na tej točki jed hitro postrezi in pompozno okrasi s tvojimi celimi škampi. Če si car ali carica bo malo svežega peteršilja prineslo še dodatno svežino tej morski mojstrovini (mi peteršilja sicer nismo dodali, smo pa na končano jed nstrgali še nekaj parmezana).

Popoln okus testenin s škampi na vašem rožniku

Jed je postrežena. Sladki škampi v bogati ampak svilnati omaki s sladkobo šlaotk, aromo česna in prijetno osvežilnim ter zeliščnim tonom peteršilja. Parmezan v omaki ter nastrgan po vrhu jedi doda zelo lahkotno ampak močno aromo, ki skupaj s slanostjo poveže vse ostale okuse v nekaj, kar je veliko več kot samo seštevek elementov.

Za podobno klasično izkušnjo italijanske kuhinje priporočamo še naš recept za testenine s školjkami in paradižniki. Še ena sveža spomladanska morska jed, ki pričara prav posebno in avtentično izkušnjo primorskih kulinarik evrope.

Hvala še enkrat, da nas tako pridno spremljš in do naslednjič – skuhaj nekaj malega!

Špinačne testenine in omaki s škampi

5 from 2 votes
Recipe by Andrej Vindiš Course: kosilo, večerjaCuisine: Italijanska
Porcije

2

servings
Priprava

15

minutes
Čas kuhanja

1

hour 

20

minutes
Kalorije

700

kcal
Skupen čas

1

hour 

35

minutes

Ponovno smo navili morske okuse na 11 s tem receptom za testenine z škampi. Sladki škampi v kombinaciji s testeninami, kuhanimi v jušni osnovi škampov. Popolna kombinacija v okusu in barvi, ki ga tokrat nudijo špinačne tetenine Šili.

Sestavine

  • Škampova jušna osnova
  • 3 žlice Olivno olje

  • 200 g Sveži škampi – glave in lupine

  • 2 Šalotke

  • 50 g Peteršilj

  • 500 ml Voda

  • Omaka za testenine s škampi
  • 3 žlice Olivno olje

  • 800 g Oluščeni repki škampov + nekaj celih škampov

  • 1 Šalotka

  • 2 stroki Česen

  • 2 File inčunov

  • 2 dl Belo vino – Malvazija

  • 100 g Sveže riban parmezan

  • 20 g Peteršilj

  • Testenine
  • 400 g Špinačne testenine šili

  • 600 ml Škampova jušna osnova za kuho testenin

Postopek

  • Jušna osnova iz škampov
  • Loči glave škampov od repkov in olupi repke škamov. Lupine in glave shrani za zakuho jušne osnove.
  • Na vročem olivnem olju popraži glave in lupine škampov. Ko ti pordečijo dodaj na polovico prerezane šalotke in še rahlo popraži. Prelij z cca 500 ml vode, oz. dokler ne prekriješ sestavin v loncu. Dodaj še pest peteršilja.
  • Ko voda zavre znižaj temperaturo in rahlo vri jušno osnovo še dobro uro.
  • Precedi jušno osnovo v nov lonec, da je pripravljena na kuho testenin.
  • Omaka za testenine s škampi
  • Na olivnem olju najprej prepraži eno fino sesekljano šalotko.
  • Dodaj očiščene repke škampov in cele škampe ter jih popraži dokler ne dobijo živo oranžne barve.
  • Dodaj sesekljan česen in fileje inčunov in popraži, dokler česen ne zadiši in inčuni malce razpadejo.
  • Dodaj belo vino in reduciraj omako za malo več kot polovico.
  • Odstrani cele škampe in dodaj sveže riban parmezan. Tega dobro vmešaj v omako.
  • Dodaj špinačne testenine kuhane skoraj al dente v tvoji škampovi jušni osnovi. Pri tem dodaj še nekaj jušne osnove za svilnato žgoščeno omako.
  • Postrezi v globokem krožniku, okrasi z celimi škampi, na vrh naribaj še malo parmezana ter posuj s sesekljanim peteršiljem.

Video Recept

Kuharski nasveti ekipe mala kuhna

  • Znižaj glasnost mediteranske glasbe mandolin v tvojih mislih. Ta jed je izjemno morska. Ne potrebuje toliko pomoči 😉