testenine s pesom iz špinače in feta sira

Pesto iz špinače na tagliatelle testeninah

Naših zadnjih nekaj receptov je bilo posvečenih mesu in bogatemu okusu le-tega, zato se danes posvečamo lahkemu okusu, ki ga nudi pesto iz sveže špinače in feta sira. Tokrat smo pripravili veliko bolj lahkotno in svežo jed brez mesa. Pripravili smo svež špinačni pesto in naše najljubše domače testenine iz družinskega podjetja Šili.

Poglejmo današnji video recept za testenine s špinačnim pestom

Nadvse enostaven recept, kot vidiš. Ok, si pripravljen/a? Potem pa klikni na povezavo in začnimo s kuhanjem!

Kaj je pesto in zakaj ga obožujemo?

Pesto je italjanska omaka, običajno pripravljena s svežimi zelišči, sirom, olivnim oljem in oreščki. Sestavine lahko seveda poljubno prilagajamo našemu okusu, a v osnovi gre za gosto omako, ki se tradicionalno pripravi v možnarju. Od tod tudi ime pesto (“pestare” v italjanščini pomeni zdrobiti, zmučkati). Najbolj znan pesto je seveda ligurski oziroma baziličin pesto Genovese. Ampak vendarle ti dobra omaka ne pomaga prav nič, če nimaš tudi odličnih testenin.

Odlične testenine so pogoj za vrhunsko jed

Mi smo zato izbrali testenine Šili iz majhnega podjetja družine Šilc, kjer z veliko mero ljubezni in strasti pripravljajo domače testenine najrazličnejših oblik. Ker sta nas kakovost in okus njihovih testenin navdušil, priporočamo, da jih poskusite še vi, nikakor ne boste razočarani. Sedaj pa nazaj k našim testeninam s pestom in kako smo jih pripravili.

Pri pripravi pesta te ne pregrej, da ne izgubi arome!

Čeprav smo omenili, da se pesto tradicionalno pripravlja v možnarju, smo ga mi, da smo prihranili nekaj časa, pripravili v sekljalniku. Pri pripravi v sekljalniku bodi pozoren, da ga ne boš pustil prižganega predolgo. Ta se bo sicer segrel in posledično segrel tudi pesto. Pesto bo tako izgubil merico vonja in okusa, saj bodo dišeča olja iz česna, olivnega olja in zelišč oksidirala in izgubila svojo intenzivnost. Torej, sekljalnik raje vklopi večkrat in za kratek čas!

zelene testenine in špinačni pesto

Alo, vgasni toti pesto!

Andrej Vindiš, ko prepusti pripravo špinačnega pesta komur koli drugemu…

Ker bazilika v tem letnem času ne uspeva in ker moramo narediti stvari malo drugače, smo izbrali sezonsko zeleno zelenjavo, ki ima največ okusa prav v mrzlih dneh- špinačo. Izbrali smo dobre, mestnate liste špinače iz domačega vrta in jo oplemenitili še s feta sirom, origanom in olivnim oljem.

Najprej smo v sekljalnik dodali liste špinače, ji dodali veliko merico našega priljubljenega oljčnega olja Morgan. Nato smo dodali še ščepec suhega origana, strok česna in kepico feta sira. Vse skupaj smo še rahlo posolili (tukaj bodi previden in upoštevaj, da je tudi feta sir že kar precej slan). Slanost pesta lahko še vedno popraviš kasneje, ko bo vse že dobro premešano. Vse skupaj smo nato sesekljali v gladko, sijočo zmes, ki bo lepo obdala naše testenine.

Le popolne testenine bodo sprejemljive

Medtem, ko smo končali s pripravo pesta, je voda za testenine že zavrela. Vodo za testenine vedno posoli z zadostno količino soli, slanost vode mora spominjati na slanost mediteranskega morja. V vrelo vodo smo nato položili naše ročno izdelane Šili tagliatelle in jih skuhali “al dente” oziroma kakorkoli že so tebi tvoje testenine všeč. Mi vseeno priporočamo skuhane al dente, ker tako ohranijo več okusa in seveda teksture, ki je nadvse pomembna, ko testenine jemo in grizemo. Ko so bile testenine kuhane, smo jih precedili in jih nato v loncu dobro zmešali z našim špinačnim pestom. Škrob iz testenin bo poskrbel, da bo omaka zelo lepo obložila testenine in da bo ostala na njih, ko jih bomo nosili proti ustom. 🙂

Nato smo s pestom obložene tagliatelle skrbno prenesli na krožnik, jih okrasili še s svežimi listi špinače, nekaj natrgane fete in kapljico ali dvema olivnega olja za še več svežine in okusa.

Mediteranski okusi pa se ne končajo tukaj. Mala Kuhna je za vas pripravila tudi morske testenine s školjkami in paradižniki. Izjemno sveža poletna kreacija, ki pa se čudovito sklada z današnjo temo!

Ne dvomimo, da boš te testenine pripravil odlično. Verjamemo vate. Obilo užitkov ob pripravi in do naslednjič, kot po navadi – skuhaj nekaj malega!

Testenine s špinačnim pestom

5 from 3 votes
Recipe by Andrej Vindiš Course: Kosilo, Glavna jedCuisine: Italianska, EvropskaDifficulty: Enostavno
Porcije

2

porcije
Priprava

10

minutes
Čas kuhanja

10

minutes
Kalorije

440

kcal
Skupen čas

20

minutes

Izjemno hiter in enostaven recept, ki potrebuje le nekaj enostavnih in kvalitetnih sestavin, da popolnoma zasije v vsej svoji okusnosti. Zamenjaj svoj dolgočasen pesto iz trgovine za nekaj svežega in zabavnega. Naredi pesto iz špinače in fete v izjemno kratkem času. Maksimalen efekt za minimalen trud!

Sestavine – testenine in pesto iz špinače ter fete

 • 300 g Jajčne tagliatelle Šili

 • 150 g Sveža špinača

 • 100 g Feta sir

 • 5 žlice Olivno olje

 • 1 ščep origano

 • 3 stroke Česen

Postopek

 • Zavrij osoljeno vodo za testenine
 • V sekljalnik dodaj sveže liste špinače, ščepec soli, zajetno količino olivnega olja, feta sir, origano in strok česna.
 • Vse dobro sesekljaj v gladko omako in preveri, če je omaka dovolj slana.
 • Tagliatelle skuhaj v osoljeni vodi do al dente.
 • Kuhane tagliatelle zmešaj s pestom, jih prestavi na krožnik in nato še poljubno okrasi s svežimi listi špinače, natrgano feto in olivnim oljem.

Video Recept

Kuharski nasveti

 • Ogromno receptov lahko narediš na takšen način. Kombiniraj različno zelenjavo, začimbe, sire, oreščke in olja za svojo osebno pesto mešanico, ki jo dodaš na vroče testenine.