recept za praznični tatarski biftek

Tatarski biftek Male Kuhne za praznično pojedino

Biftek je na mizi, družina in prijatelji so zbrani okrog mize, teta pa že prazni četrti aperitiv. Tako je, praznični čas je tukaj in iz nekega razloga se tatarski biftek zmeraj znajde na naši praznični pojedini. Vsi ga bodo poskusili, malo pohvalili, če mislijo resno ali pa ne, vprašali pri katerem mesarju smo dobili meso in ali je pljučna ali beli krajec.

govedina za biftek

Tatarski biftek je čudovito začinjeno mesno lepilo, ki zlepi ljudi pri mizi v to, kar nam pričara občutek povezanosti v prazničnih dneh. Zato smo se v Mali Kuhni odločili, da vam bomo pokazali kako pripraviti recept za naš izvrsten goveji tatarski biftek.

Poglejmo najprej naš video recept za goveji tatarski biftek male kuhne

Če se počutiš pogumno lahko kar takoj skočiš na recept ali pa preglej še naše izkušnje s pripravo tega čudovitega mesnega priboljška.

Skoči na recept!

Najprej izberimo pravo meso za tatarski biftek

Vsi, ki so kdaj delali biftek so doživeli vprašanje – kateri kos mesa pa si uporabil? In tukaj nastopi Mala Kuhna, ki vam poda vso potrebno znanje za odgovor!

Ko izbiramo kos mesa za biftek, je potrebno razumeti, da bomo uživali surovo meso. To pomeni, da je naša izbira omejena na dve stvari – sorto mesa in delež maščobe v mesu. To torej pomeni, da bomo uporabili govedino ali ribe, ki so bile predhodno zamrznjene. S tem se najbolje izognemo možnim neprijetnim posledicam uživanja surovega mesa.

tatarski biftek iz goveje pljučne pečenke

Druga stvar pa je mastnost mesa – delež maščobe v mesu je različen od kosa do kosa. Tako bo ogromna razlika med govejimi prsi, pljučno mišico, belim krajcem in hrbtnim filejem. Kar iščemo je kos mesa z zelo majhno vsebnostjo maščobe, ker je ta v tatarcu neprijetnega okusa in teksture.

Predstavljaj si en čudovit bržolni steak s čudovito prepredeno maščobo med mesom. Lepa stvar, kadar se ta maščoba stopi in naredi naš kos mesa okusen in sočen. V tatarskem bifteku pa se samo razmaže, ostane trda in neprijetnega okusa. Zato iščemo pust kos mesa s čim bolj fino mišično strukturo. Pljučna pečenka angus goveda je zato favorit, ki smo ga mi izbrali, lahko pa se odlčite tudi za druge puste kose mesa, ki pa bodo seveda imeli vsak svoj specifičen okus.

Biftek naj ima pravi okus in teksturo – zato ga sekljajmo in pravilno začinimo

Naš namen ni pripraviti mesnega žvečilnega gumija za naše praznične goste. Zato se bomo potrudili, da bo tekstura prijetna, svilnata in še vedno bolj zabavna od klasične biftek paštete, ki jo dobite v vsaki trgovini.

Naš izbran kos mesa smo prvo očistili vsega vezivnega tkiva, ga razrezali na dolge trakove in nato v kocke velikosti 5×5 mm. To bo pomagalo, da bo vaš biftek imel malo več teksture kot sicer.

Začimbe, ki smo jih izbrali za naš biftek so sol, poper, balzamični kis, limonin sok (ki smo ga sicer pozabili, ampak ti ga le dodaj), kapre, inčuni in gorčica. Dodali smo pa še polovico fino sesekljane šalotke, da bo biftek prijetno piknil na poti noter. Če želiš, da pikne na poti navzven, dodaj še nekaj čilija. Na vrh celotne zadeve smo dodali en surov jajčni rumenjak, ki smo ga kasneje vmešali v naš tatarski biftek. Ta je dodal še več bogatega umami okusa. Tega koraka ne želite izpustiti, ne glede na to ali se morda sprašujete o tem, ali je varno jesti surova jajca.

Kot zmeraj, priporočamo, da najdete kar se da sveže estavine – to pomeni domača jajca in sveže meso. In kadar bomo uživali surovo meso je to še toliko bolj pomembno! Mi smo uporabili angus govedino Time For Steak, s katerimi že nekaj časa zelo uspešno sodelujemo.

Pripravite zeliščni kreker – popoln sopotnik tatarskega biftka

Ker smo ekstra in ker mislimo, da je popečen kruh že počasi podoben komadu “All I want for christmas” smo naredili zeliščni kreker. Mislimo, da si dober tatarc zasluži dobro spremljavo. Zato smo naredili zeliščni kreker na osnovi kuhanega riža. To je sicer trajalo nekaj časa, ampak z njim smo na krožnik prinesli presenetljivo zeleno barvo in okus. Poleg tega pa smo pripraviti še izjemno okusno zeliščno olje živozelene barve.

Zeliščno olje – ne samo za biftek ampak za vse vaše jedi

Vrhunske restavracije uporabljajo začinjena olja, da dodajo zabavne dimenzije okusa v svoje jedi. Zato smo tudi mi naredili eno enostavno in zabavno različico zeliščnega olja z mlado čebulo in peteršiljem. V mešalnik smo nonšalantno vrgli eno mlado čebulo, veliko pest peteršilja in dobra 2 decilitra nevtralnega belega olja. To smo segreli na dobrih 95 stopinj celzija, da smo izželi vse okuse, ki smo jih potrebovali. Olje in vse kar je bilo v njem, smo prefiltrirali skozi kavni filter in eno nesrečno postavljeno cedilo, ki smo ga kasneje morali umiti ne glede na to, da ni koristilo pri filtriranju. Olje smo polili okrog krožnika in vanj pomakali različne dele biftka – ker takšni pač smo.

Naredite rižev kreker z okusi in barvo po vaši želji

Tatarski biftek si zasluži več kot kruh. Dajmo tokrat biit malo bolj prefinjeni in naredimo kreker, ki bo zahrustal ne samo v ustih ampak tudi v srcu. Vzeli smo riž za rižoto (arborio je čisto ok), ga močno skuhali in dodali kuhano špinačo in ohrovt, ti pa lahko dodaš kajkoli ti srce poželi. Od čilija, zelišč, popra…

zeleni rižev kreker recept

Nato smo celotno zadevo fino zmiksali v skoraj gumijasto zmes, ki smo jo na koncu razmazali na peki papir. Uporabite nelepljivo podlogo, da se ta lepljiva zmes ne bo prijela, nato pa bo potrebno to zmes dobro dehidrirati. To lahko traja dobri 2 uri ali več, glede na to, ali boš uporabil dehidrator, ali morda ventilacijsko pečico na 50 stopinj s priprtimi vrtati.

Ko je riževo-zelenjavna pastica primerno suha in še neprijetno lepljiva jo moramo ocvreti v zelo vročem olju dobre 3-4 sekunde. Zadeva se bo takoj napihnila in postala neustavljivo hrustljava. Popoln prigrizek za tvoje prijatelje, ki še niso poskusili drugega kot čips iz trgovine. Le eno opozorilo – bodite pazljivi pri uporabi česna, ker se ta pri cvrtju zelo hitro presmodi in postane grenak.

Tatarski biftek postrežimo s stilom in presenetimo prijatelje ob božični večerji

Kot vedno, dajte se potruditi pri prezentaciji. Biftek ne rabi biti samo amorfozna gmota mesa na krožniku. Ljudje imamo radi pravilne oblike, zato smo mi vzeli na videz žalosten prerezek plastične steklenice in ga s pridom uporabili za pripravo lepega, pravilnega kroga govejega biftka. Na to smo zvrnili rumenjak, na krožnik dodali nekaj bogato aromatičnega olja in priložili naš barvit kreker.

goveji tatarc recept z riževim ocvrtkom in zeliščnim oljem

Bodimo kreativni za te praznike in dajmo naredit boljši, bolj bogat in barvno presenetljiv tatarski biftek. Naj vas ne premamijo mesne brozge iz vaše trgovine, ki so brez duše in prepolne začimb v prahu. Če potrebujete še druge ideje za fascinantne praznične jedi, vam priporočamo še naš tunin ceviche ali morda jagnječje krače izpod peke, da bodo prazniki nekaj res posebnega.

Kar se nas tiče, bomo božično-novoletne praznike preživeli doma v toplem objemu družine in hladnih poljubčkih mehurčkov dokaj poceni šampanjca.

In do naslednjič – skuhajte nekaj malega v letu 2021!

Popoln Tatarski biftek Male Kuhne – Recept

5 from 4 votes
Recipe by Andrej Vindiš Course: Predjed, VečerjaCuisine: FrancoskaDifficulty: Enostavno
Porcije

2

porcije
Priprava

20

minutes
Čas kuhanja

10

minutes
Calories

550

kcal
Dehidracija krekerja

2

hours 
Total time

2

hours 

30

minutes

Tatarski biftek je pomembna stvar. Vsi to vemo. In ko pride do biftka ne bomo skoparili ne z sestavinami in tehniko. Biftek mora biti narejen pravilno, čas pa je že, da se začnemo odvajati prezačinjenih mesnih malt, ki jih vidimo v trgovinski ponudbi vsako leto. Zato stopi z nami na pot do popolnega govejega tatarca.

Sestavine za tatarski biftek in priloge

 • Goveji tatarski biftek
 • 350 g Goveje pljučne (tokrat Angus govedina)

 • 1 žlica Gorčica

 • 1 žlica Limonin sok

 • 1 žlica Balzamični kis

 • 1 žlica Sesekljane kapre

 • 1/2 Sesekljana šalotka

 • 1 ščepec Sol

 • 1 ščepec Črni poper

 • 3 Sesekljani fileji inčunov

 • 1 Jajčni rumenjak

 • Zeliščno olje
 • 1 Spomladanska čebula

 • 1 pest Peteršilj ali zelišča po želji

 • 150 ml Sončnično ali drugo nevtralno olje

 • Zeleni rižev kreker
 • 100 g Arborio riž

 • 400 ml Voda

 • 20 g Sol

 • 1 pest Špinača ali ohrovt

 • 1 ščep Začimbe po želji

Postopek priprave

 • Priprava govejega biftka
 • Temeljito očisti meso vse srebrne kože in vezivnega tkiva.
 • Meso razreži na tanke trakce in nato v majhne kocke v velikosti cca 5mm
 • Meso, vse začimbe, sesekljano šalotko, inčune in kapre dodaj v večjo posodo in skrbno premešaj.
 • Biftek pokrij s plastično folijo in ga pusti počivati v hladilniku vsaj 15 minut, da se okusi povežejo
 • Biftek s pomočjo modela oblikuj v plošček in nanj zvrni jajčni rumenjak. Tega na koncu premešaj v meso in uživaj v bogatem okusu!
 • Priprava zeliščnega olja
 • Zelišča prereži na primerno velike koščke in jih položi v mešalnik skupaj z oljem. Zelišča naj bodo dobro posušena, preden jih daš v olje.
 • Vse skupaj dobro zmiksaj dokler zelišča niso popolnoma utekočinjena
 • Prelij zmes v kozico in segrej do 95 stopinj celzija. Nato malo počakaj, da se zmes rahlo ohladi.
 • Prefiltriraj skozi fino cedilo in kavni filter ter postavi v hladilnik dokler se popolnoma ne shladi.
 • Priprava riževega krekerja
 • V vodi pokuhaj riž do popolnoma mehkega.
 • Medtem v drugi kozici na zelo malo vode močno pokuhaj dobro pest špinače in ohrovta ali druge močno zelene zelenjave.
 • Riž začni miksati s paličnim mešalnikom in postopoma dodajaj zelenjavo. Vse skupaj moraš premiksati do gladke in lepljive teksutre, ki malo spominja na zeleno lepilo
 • Zeleno lepilo razmaži na peki papir ali silikonsko podlogo in položi v pečico s prižgano ventilacijo na cca 50 stopinj celzija za dobri 2 uri. Tako dehidriraj riževo lepilo, dokler se skoraj popolnoma na strdi. Mora bitti še rahlo lepljivo na otip.
 • Razreži dehidrirano riževo pasto na kose in jih ocvri v zelo vročem olju za nekaj sekund. Riževi krekerji se bodo močno napihnili zato nareži nekoliko manjše kose riževe mase.

Video Recept

Kuharski nasveti

 • Da, lahko delate tatarski biftek iz suho zorjene govedine, vendar bo ta veliko močnejšega okusa, ki pa ne odgovarja vsem.
 • Ne se bati surovih rumenjakov. So odličnega okusa, ki poudari mesnat umami okus biftka.
 • Dedek mraz obstaja