Tajski morski curry

Curry je priljubljena jed s koreninami iz vzhodnega dela celine, bogata z okusi regionalnih začimb, ki se v toplih odtenkih prelivajo od rumeno, rdeče in vse do zeleno obarvanih morskih, mesnih ali vegetarijanskih dobrot. Naš tajski zeleni morski curry, obogaten z obilo zelenjave in morskih dobrot, bo s svojimi živimi barvami in drznimi okusi, navdušil tudi ljubitelje nekoliko bolj tradicionalnih jedi.

Poglejmo kako smo v Mali Kuhni pripravili naš recept za zeleni morski curry

Razen nekaj filiranja rib, priprava karija ni pretirano zahtevna. Združuje obilo eksotičnih okusov, ki skupaj s svežimi ribami in morskimi sadeži prinesejo prav posebno izkušnjo karija. Pripravljen/-a na kuho?

Kaj je curry oziroma kari?

Kari je našemu (zahodnemu) svetu znan kot izraz s katerim opisujemo številne jedi, ki izvirajo iz vzhodne celine. Pa vendar, karija, kot ga razumemo mi, na vzhodu ne poznajo. Tako kot imamo mi svoja poimenovanja za krepke jedi na žlico – enolončnice, ki jih poznamo v različnih oblikah, kot na primer jota, golaž, bograč itd., imajo tudi na vzhodu svoja poimenovanja za jedi, ki jih mi za lažje razumevanje poenotimo kot curry oziroma kari.

tajski curry v skledi

Tajski kari, imenovan »kaeng« je zraven indijskega eden izmed bolj priljubljenih. Tako kot ostali, je lahko tudi indijski kariji mesni, morski ali zelenjavni. Svojo značilno noto mu dajo bogati okusi po šalotki, česnu in pasti iz kozic. Dodatek različnih barv čilijev in ostalih začimb, pa je tisti, ki ga definira kot zelenega, ki je običajno najbolj pekoč. Rdeči in rumeni sta običajno najmanj pekoča.

Pri nas lahko kupimo različne kari paste v bolje založenih trgovinah ali specializiranih trgovinah. Za pripravo našega karija, smo večino sestavin kupili preko trgovine Svilna pot. Tam boš našel širok nabor curry past in ostalih tajskih, japonskih ali indijskih sestavin, ki prijazno skrbijo, da lahko tudi v Sloveniji uživamo avtentične okuse po vzhodu.

zelena curry pasta

Kako smo pripravili naš tajski morski kari?

Ker smo želeli, da bo naš kari nekaj zares posebnega in imel kar največ okusa, smo za pripravo uporabili sveže cele ribe in ne filejev. Razlog tiči v tem, da smo, preden smo se sploh lotili priprave karija, zakuhali ribjo jušno osnovo. Za pripravo smo uporabili osliče in bradače, saj so to sorazmerno poceni ribe z dosti mesa, katerih ni škoda uporabiti za jed, ki je polna krepkih, intenzivnih okusov. Če imaš raje katere druge vrste rib, uporabi kar je tebi najljubše. Izbira je skoraj neskončna, zato se nikakor ni treba omejevati le na osliča. Svetujemo pa, da posežeš po cenejših ribah, saj bi se nežno in delikatno meso precej drage škarpene ali orade veliko bolje obneslo za pripravo kakšne druge jedi.

Ribja jušna osnova

Osliče smo najprej sfiletirali ter odstranili kakršne koli plavuti. Bradačom, ker so manjši, pa odstranili glave in plavuti. Ta del je izjemno pomemben, saj ne želiš, da bi v svoji tajski čorbi plavale koščice in kosti, kajne?

Iz kosti in glav smo nato zakuhali preprosto jušno osnovo, ki je kasneje služila kot baza za naš kari. Glave in kosti smo prelili s hladno vodo, vodo počasi zavreli ter pustili nežno vreti dobrih 30 min. Preprosto, saj sem rekel!

Če se ti ta del zdi prenaporen, brez težav uporabiš fileje rib. Tvoj tajski morski kari bo kljub temu nadvse okusen, saj bo večino okusa vendarle prispeval kari, prihranil pa si boš nekaj morebitnih preglavic in predvsem časa! V tem primeru lahko kuhanje jušne osnove preskočiš in se lotiš kar naslednjega koraka.

Na okusih gradimo postopoma in počasi

Ribje fileje smo narezali na večje kose ter za nekaj sekund popekli v namaščeni večji ponvi le toliko, da so zadišali in pridobili nekaj barve. Ta korak je precej pomemben, saj smo želeli, da se iz rib sprostijo olja, in meso nekoliko karamelizira. Rahlo popečene ribe smo odstavili iz ponve in prihranili za kasneje.

školjke yza morski curry

Tako kot pri pripravi vsake jedi, je tudi tu pomembno, da na okusih gradimo postopoma in počasi. Korak pri katerem v ponvi najprej na hitro popečemo ribe je majhen a zelo pomemben, saj smo ravno na tem olju kasneje popekli tudi vso zelenjavo in skuhali naš odličen kari!

Kari obogatimo z zelenjavo

V ponev, kjer smo popekli ribje fileje smo nato dodali čebulo in melancane narezane na srednje velike kose. Čebula in melancani skupaj z bambusovimi vršički, ki smo jih dodali nekoliko kasneje, so za mnoge tajske karije zelo tradicionalna izbira zelenjave, z eno izjemo. Na tajski uporabljajo tajsko vrsto melancan. V primerjavi z nam znanimi melancani je ta zelene barve, precej manjši in bolj okrogle oblike. Če so nam tajski melancani nedosegljivi, lahko za recept uporabimo brez težav melancane, ki so nam na voljo.

ribja omaka za slanost in morki okus

Ko je čebula posteklenela, melancani pa dobili zlato rjave opekline, smo v ponev dodali tudi bambusove vršičke. Ker smo uporabili vložene, smo te najprej dobro odcedili. Zelenjavo smo začinili z nekaj ribje omake takoj za tem pa dodali tudi nekaj nasekljanega česna in dobro žlico zelene tajske kari paste. Ko je kari pasta zadišala smo vse skupaj prelili s toliko jušne osnove, da so bile vse sestavine prekrite.

Sestavine smo pustili, da so se nekoliko pokuhale, jušna osnova pa povrela za pribl. 1/3 količine preden smo v ponev dodali tudi nasekljano limonsko travo, liste kefir limete oz. kombave in kokosovo mleko.

Na tej točki se morda pojavi dilema v količini kokosovega mleka. Mi smo ga dodali toliko, da nam je bil kari všeč tako po okusu kot po gostoti. Svetujemo, da narediš enako! Če želiš, da je kari bolj redek in ima več okusa po kokosu, dodaj kokosovega mleka več, sicer pa manj.

curry

Kari smo nato kuhali 15-20 minut, da so se okusi povezali, nakar smo iz karija odstranili stebla limonske trave, tega pa še dodatno začinili z dobro žlico kari paste skupaj z nekaj žlic ribje omake.

Tik pred koncem smo v kari dodali tudi popečene ribje fileje ter školjke. Ko se je vse skupaj še pokuhalo za pribl. 5 minut, je bil naš kari pripravljen. Postregli smo ga s svežim koriandrom in nasekljanim rdečim čilijem.

Tajski ribji curry

5 from 3 votes
Recipe by Andrej Vindiš Course: Kosilo, Glavna jedCuisine: TajskaDifficulty: Zahtevno
Porcije

8

porcij
Priprava

30

minutes
Čas kuhanja

40

minutes
Calories

380

kcal
Skupen čas

1

hour 

10

minutes

Peljite vaše kuhinjsko letalo v tople in eksotične kraje z našim tajskim zelenim curryjem. Vsebuje obilo svežih in okusnih rib, ribjo jušno osnovo in morske sadeže skupaj z pekočimi in eksotičnimi začimbami, ki te požgečkajo po brbončicah in tudi preostanku telesa. Ampak le na najboljše načine.

Sestavine

 • Sestavine za curry in ribjo jušno osnovo
 • 400 g Osliča

 • 200 g Školjk

 • l Jušne osnove

 • 2 Srednje veliki čebuli

 • 200 g bambusa

 • 200 g melancan

 • 1 Strok česna

 • 1žlička Pasta iz kozic

 • 3 žlice Zelenega karija

 • l kokosovega mleka

 • 2 stebli limonske trave

 • 6 listov kefir limete

 • Ribja omaka po okusu

 • 1 pest Koriander

 • 1 limeta

Postopek

 • Sveže ribe očistimo, odstranimo luske in plavuti, sfiletiramo ter na hitro popečemo v loncu, kjer bomo pripravljali kari. Ko so fileji pečeni, jih odstranimo iz ponve in prihranimo za kasneje.
 • Ribje kosti in glave zalijemo z mrzlo vodo in zakuhamo jušno osnovo.
 • V ponvi popečemo na srednje velike krhlje narezano čebulo in melancane. Ko melancani dobijo barvo, dodamo tudi bambusove vršičke, nekaj ribje omake, nekaj nasekljanega česna in žlico kari paste, da zadiši.
 • Sestavine zalijemo z jušno osnovo toliko, da so vse sestavine pokrite. Jušno osnovo nekoliko povremo oz. zreduciramo.
 • Dodamo limonsko travo, liste kombave in kokosovo mleko.
 • Pustimo počasi vret 15-20 minut.
 • Limonsko travo odstranimo in po okusu dodatno začinimo.
 • Dodamo popečene ribe ter školjke in pokuhamo za nadaljnjih 5 minut.
 • Kari serviramo s svežim koriandrom, čilijem in svežo limeto.

Video Recept