svinjski file recept

Svinjski file, cvetačni pire in brokoli

Če nisi ravno vešč v kuhinji, še zdaleč ne pomeni, da se moraš držati zgolj telefona za dostavo hrane ali pripravljati jedi za »amaterje«. Namesto tega pripravi z nami naš svinjski file s cvetačnim pirejem in brokolijem.

Svinjski file – že spet?

Tudi brez večjih izkušenj v kuhinji se da pripraviti kakšen bolj fin recept, ki ne vključuje kupa neznanih sestavin in zahtevne priprave ter je zares okusen – to je konec koncev najbolj pomembno! Točno to bomo dokazali s tem receptom svinjskega fileja s pirejem cvetače in popečenim brokolijem.

Poglejmo, kako smo ga pripravili mi, v našem videu

Glavna zvezda krožnika je svinjski file, to je del svinjine, ki je nežnega okusa in tako mehak, da, četudi bi ga med pripravo dobesedno zažgali, bi ta še vedno ostal nežen. In kaj je pri tem najboljše? Zagotovo to, da ti ga za pripravo sploh ni potrebno zažgati! Če želiš, da bo zares odličen, priporočamo, da ga pripraviš pečenega »malo manj« kot pa »malo bolj«.  

Priprava kvalitetnega svinjskega fileja

Kadar kupiš file v enem kosu (kar priporočamo), ga prereži na pol, pogumno začini s soljo in poprom (pravi poper za to lahko najdeš na povezavi!) ter položi v vročo ponev. Nekajkrat ga obrni, da bo iz vseh strani enakomerno zapečen in je to to! Najbrž se sprašuješ kako dolgo peči. Pri tem si boš najlažje pomagal s kuhinjskim termometrom. Če tega nimaš, noben problem! Preveri robove, kjer si file prerezal na polovico. Ko ti postanejo belkaste barve, pečeš še kakšno minuto ali dve in nato omakneš z ognja in pustiš počivati za 10-15 minut. Ko si meso »odpočije«, bi to moralo biti sočno, mehko in še vedno rahlo roza. V primeru, da imaš rad bolj zapečeno, ga še vedno lahko za nekaj minut popečeš!

Aja, če pride vaš svinjski file neobrezan, ga boste morali pred peko še malo obdelati in odrezati kite. Kako se to naredi, lahko pogledate na tej video povezavi.

svinjski file recept

Zelenjavni pire iz cvetače doda v recept še več prefinjenosti in elegance

File smo rešili. Kaj pa pire in brokoli? Za pire narežeš cvetačo na večje kose. To pokuhaš v osoljeni vodi, dokler se ne zmehča. Dodaš maslo in sol po okusu, ostalo pa prepustiš paličnemu mešalniku. Postopek je praktično enak kot pri krompirju!  Brokoli narežeš na večje kose in jih popečeš na maslu. Dodaš sol, poper ter po želji nekaj čilija. Preprosto, kajne?

zelenjavni pire cvetače

Sestavine

  • Svinjski file v kosu

  • Brokoli

  • Cvetača

  • Maslo

  • Sol

  • Poper

  • Posušen čili

Kuharski NAMIGI

  • Svinjski file bi lahko enačili z govejo pljučno pečenko, le da je cena več kot polovico nižja. Meso je ravno tako mehko, ob tem pa lažje za pripravo, saj ni skrbi, da bi tega prepekli in meso »ubili«. V primeru, da imaš cel kos fileja, zadnji tanjši konec pred pečenjem zavihaj. Na ta način bo debelina fileja čez celotno površino približno enaka. Kako smo to storili mi, si oglej v videoposnetku.

Svinjina je lahko naš redni spremljevalec na domači mizi, zato je dobro imeti še kakšen recept na zalogi. Za posebne dni, kjer je res potrebno navdušiti, priporočamo našo sočno, začinjeno in hrustljavo porketo. Klikni na link in si poglej!

Do naslednjič – skuhaj nekaj malega!