pork ribs witth cauliflower puree

Svinjska rebra s sladkim pirejem in zlatim krompirčkom

Če si eden izmed tistih, ki se mu ob misli na sočna svinjska rebra pocedijo sline, te bo naš recept s sladkim pirejem iz cvetače in jabolk, postrežen s popolno pečenimi rebrcami zagotovo očaral! 

»Skrivnost priprave mesa na žaru je v tem, da sediš in čakaš. Ni čudno, da v tem blestim.«

– Homer Simpson

Izmed vseh modrosti, ki jih je Homer Simpson kdaj izjavil, se s to izjavo ne bi mogel bolj strinjati! In tako kot za žar, bo ta pregovor držal tudi za pripravo okusnih, sočnih in ravno prav hrustljavih rebrc.

pečena svinjska rebrca

Poglejmo, kako smo ta čudovita svinjska rebra pripravili v Mali Kuhni

Na žalost živimo v času, ki ga je pogosteje premalo kot pa preveč. Pri pripravi hrane zato velikokrat naredimo napako, ko pomislimo, da bodo recepti, ki potrebujejo nekoliko več časa ravno tako okusni, če jih pripravimo malo hitreje. A nekatere stvari v življenju enostavno terjajo nekoliko več časa kot druge in pri pripravi hrane bo to velikokrat držalo kot pribito. In prav je tako, saj se bo vsak trenutek pozornosti, ki jo bomo namenili sestavinam in kuhanju, na koncu še kako poznal.

»Low and slow« je izraz za pripravo hrane pri kateri si »vzameš čas«. Kljub modernemu izrazu pa ta način priprave za mojo babico in njen star šporhet ne predstavlja čisto nič novega. Sploh se več ne čudim izjavam, kot je: »Moja babi naredi najboljšo pečenko«. Zagotovo jo! V njihovih časih niso imeli modernih pečic, ki bi omogočale pripravo pečenke v eni uri. Opaziš povezavo?

Natoči si kozarec in pripravi ščepec tiste najcenejše in najpomembnejše začimbe, ki je ne bi smelo manjkati v nobeni kuhinji  – ščepec časa.

Kulinarični guru Male Kuhne – Andrej Vindiš

Svinjska rebra

Preden se odpraviš v trgovino po kos svinjskih reber, je potrebno omeniti, da bo kakovost mesa igrala veliko vlogo. Če je le možno, se raje odpravi do bližnje mesnice, kjer se boš z mesarjem lahko o kvaliteti pogovoril, on ti bo pa zagotovo izbral ravno takšen kos, kot ga boš potreboval.

Sestavine

 • Svinjska rebrca (z ali brez kože)

 • Sol

 • Črni poper – grobo mlet

 • Šalotke

 • Česen

 • Oljčno olje

 • Belo vino

 • Krompir

Postopek priprave

Svinjska rebrca po vrhu na rahlo zareži in iz obeh strani pogumno začini s soljo in grobo mletim črnim poprom. V pekač dodaj tudi nekaj olupljenega česna in šalotke, po vrhu pa vse skupaj prelij z oljčnim oljem. Sol, poper in olje nato dobro vtri v zareze po vrhu reber. Začinjena rebra pusti na sobni temperaturi stati 30-60 min, da se sol vtre v meso. Da bo pa vse skupaj zares okusno, priporočamo, da jih lahko nasoliš že dan prej in jih čez noč pustiš v hladilniku.

Rebra nato postavi v segreto pečico na 140-150°C. Na tej temperaturi jih peci približno eno uro in nato v pekač dodaj deci ali dva poljubnega vina. Tako, kot vedno-bodi pozoren, da je vino, ki ga uporabiš za kuhanje tudi tako, ki ga rad piješ. Konec koncev bo to vplivalo na končen okus, služilo pa bo tudi, da se rebrca med peko ne izsušijo. Rebrca nato peči nadaljnjih 60 min. Medtem pa že lahko pripraviš krompir. Najprej ga operi in nareži na večje krhlje. Ko so se rebrca že drugič pekla 60 minut, je čas, da v pekač dodaš tudi krompir. Ponovno in še zadnjič vse skupaj peci za približno eno uro, a tokrat na 160-165°C.

Svinjska rebra

Po približno treh urah počasnega pečenja, bodo rebrca ravno prav pečena. Preden jih vzameš iz pečice, jih za piko na i, za nekaj minut peci na temperaturi med 200-220 stopinj, da dobijo rebra in krompirček tisto izjemno zlato-rjavo zapečeno skorjico. Tako pripravljena rebra bodo izjemno sočna in nežna, koža bo pa hrustljava in polna okusa. Postrežeš jih lahko s krompirjem, ki si ga pripravil zraven reber, če pa želiš jed povzdigniti na drugo raven pa rebrca in krompir postrezi skupaj s sladkim pirejem iz jabolk in cvetače, ki bo jedi dal nekaj dodatne sladkobe in svežine!

Sladek pire iz jabolk in cvetače

Potrebujemo

 • Jabolka

 • Cvetača

 • Sol

 • Limona

 • Maslo

Zrela in sočna jabolka olupi in nareži na večje krhlje. Skupaj z nekaj vrhov cvetače jih do mehkega skuhaj v slani vodi. Vodo nato odcedi, v posodo pa dodaj kos masla. Vse skupaj pretlači v pire, pomagaj pa si s paličnim mešalnikom. Pire dodatno začini in dodaj tudi nekaj limoninega soka za več svežine ali pa malo posušene limonine lupinice, ki jo lahko najdeš pri začimbe.si.

cvetačni pire

Andrejev kuharski nasvet

 • Preden rebrca začiniš, jim iz spodnjega dela odstrani membrano. Ta korak ni nujen, bo pa zagotovil, da bodo po pečenju boljše in nežnejše teksture. Kako smo to storili mi, si lahko ogledaš v videu!

To je ena izmed naših specialitet, ki jih lahko pripravite sicer tudi na žaru z veliko potrpežljivosti in nekaj aluminijaste folije. Če boste pa iskali še kakšno mesno specialiteto, si oglejte enega izmen naših najbolj branih receptov – steak s poprovo omako!

In do naslednjič – skuhaj nekaj malega!