Steak au poivre

Steak v poprovi omaki

Poper je nepogrešljiva začimba po vsem svetu, najdemo ga v neštetih oblikah in barvah. Danes ga bomo uporabili kot glavno sestavino v naši omaki v kombinaciji s sočnim steakom.

Vsak poper ni dejanski poper.  Zaradi vedno večjega zanimanja za kulinariko, imamo danes med nakupovalnimi policami priložnost zbirati tako med črnim, rdečim, zelenim in belim poprom, ki so vsi del iste rastline. Najdemo pa lahko tudi tasmanski poper, roza poper, assam poper in še mnoge druge popre, vendar pa slednji niso povezani z našimi običajnimi popri kaj več kot samo po imenu. Steak Au Poivre oz. po domače, steak v poprovi omaki je običajno pripravljen kar z običajnim črnim ali zelenim poprom. A brez strahu, lahko posežeš tudi po čem bolj eksotičnem!

Tokrat smo zelenemu popru dodali malenkost tasmanskega popra, ki je malenkost bolj pekoč kot navaden, črni poper, a prav tako na drugačen in zanimiv način veliko bolj aromatičen. Neobičajno pa se pri tem receptu ne konča pri popru, saj smo za marsikoga na nenavaden način pripravili tudi ocvrt krompir.

KROMPIR PO KAVBOJSKO

Tako je! Tokrat bomo pripravili pravi pravcat pečen krompir in ne nek mevžast krompir-ček!

Za krompir po kavbojsko potrebujemo:

Pripravo tega začni z izbiro velikih gomoljev mladega krompirja. Tega operi in odstrani vse morebitne koščke zemlje ali odebeljene lupine. Nareži ga na velike podolgovate kose in ga pokuhaj v vreli, osoljeni vodi. Če se sprašuješ zakaj bi krompir pred cvrtjem pokuhal, si razloge preberi na koncu članka! Tega kuhaj 8-10 min, odvisno od debeline kosov krompirja, a nič ne skrbi, kakšna minuta več ali manj ne bo igrala bistvene vloge. Ko je krompir pokuhan, ga odcedi in pusti za nekaj minut stati, da se ohladi.  Počakaj, da iz krompirja preneha hlapeti para- tako veš, da je dovolj ohlajen, da ga začiniš s svojo najljubšo začimbno mešanico za krompirček in ga ocvri do zlato-rjave barve v olju ali še bolje, na svinjski masti.

Tako pripravljen ocvrt krompir bo znotraj sočen in mehak, zunaj pa zlato pečen in hrustljav!

STEAK S POPROVO OMAKO

Steak je sam po sebi čudovita stvar, včasih pa potrebuje malo dodatne ljubezni v obliki omake. Kot že veš, delamo poprovo omako, ki čudovito dopolnjuje sočen mesnat okus našega steaka.

Za pripravo steaka v poprovi omaki boš potreboval:

Pred pripravo pusti steak stati na sobni temperaturi 30-60 minut. To bo zagotovilo, da se bo notranja temperatura mesa nekoliko dvignila, steak se bo pa bolj enakomerno spekel. S krpo ali prtičkom popivnaj odvečno vlago, ki se bo morebiti nabrala na površini mesa. Tega dobro začini le s soljo, kajti poper bo šel v priloženo omako!

Težko, kvalitetno, najbolje litoželezno ponev počasi in dobro segrej, dodaj maslo ali svinjsko mast in takoj za tem tudi steak. Peci ga na visoki temperaturi, da dobi zlatorjavo skorjico, nato pa temperaturo zmanjšaj in ga peci do željene notranje temperature, kar je za nas zagotovo medium! Ko je ta pripravljen, ga odstavi iz ponve ter pusti za nekaj minut odležati.

Medtem pa lahko pripraviš poprovo omako. V ponev, kjer se je pekel steak, vmešaj nekaj žlic kisle smetane. Dodaj nekaj zrn zelenega in tasmanskega popra in kuhaj nekaj minut, da se okusi prepojijo, zrna popra pa zmehčajo. Tega lahko po želji, preden ga dodaš v omako, tudi zmelješ.

Ko poprova omaka dobi željeno gostoto, v to dodaj še steak, da se ta nekoliko pogreje – a le za kakšno minutko, saj ne želiš, da se ta začne ponovno kuhati!

Jed serviraj s ščepcem svežega peteršilja ali drobnjaka.

NASVET ZA TOP KROMPIR:

  • Če želiš, da bo krompirček zares hrustljav, ga najprej pokuhaj ali blanširaj v osoljeni vodi. S tem ne boš dosegel samo, da bo začinjena zunanjost krompirčka, temveč tudi notranjost. Ravno tako pa bo blanširanje pripomoglo k izgubi deleža vode v krompirju, preden boš dal tega cvreti. To se zdi sicer kontradiktorno, saj ga kuhaš v vodi, a vendarle ga po kuhanju pustiš, da se ohladi.
  • Med hlajenjem bo iz krompirja voda počasi izhlapela in bo ta izgubil veliko več vode, kot je je imel surov. Manj vode pomeni bolj hrustljavo skorjico, zato lahko narediš še korak več in ga ocvreš za nekaj minut na srednji temperaturi, vzameš iz olja, premakneš na brisačko, kjer bo ponovno izgubil nekaj vode in nato ponovno ocvreš na visoki temperaturi. Takšen krompirček bo vreden michelinove zvezdice!

Naša zbirka receptov (ali bolje rečeno kuharsih načel), se vsak teden povečuje. In zato si lahko ogledaš še kakšnega drugega izmed naših mesnih mojstrovin. Mi smo izjemno uživali med pripravo našega svinjskega fileja s pirejem cvetače in brokolijem.

Pisni recept za vse domače kuharje, ki potrebujejo malo več informacij

Steak v poprovi omaki

5 from 6 votes
Recipe by Andrej Vindiš Course: Kosilo, VečerjaCuisine: Evropska fusion kuhinjaDifficulty: Srednje
Servings

1

porcija
Predpriprava

30

minutes
Čas kuhanja

25

minutes
Kalorije

350

kcal
Počitek steka

10

minutes
Celoten čas priprave

1

hour 

10

minutes

Suho zorjen steak z 2x pečenim krompirčkom za 1 osebo. Pripravite ta recept zase ali pa podvojite sestavine za romantičen mesni večer.

Sestavine

  • Steak v poprovi omaki
  • 300 g oziroma en dober suho zorjeni ribeye oziroma bržolni steak

  • 5 g Groba morska Sol

  • 1 žlica Maslo ali svinjska mast

  • 1 zvrhana žlica kisla smetana

  • 6 zrn zelenega popra

  • 5 zrn tasmanskega popra

  • Krompir po kavbojsko
  • 1 velik krompir

  • 1 ščepec začimbne mešanice “Argentinski Gaucho”

  • 250 ml olja ali svinjske masti

Postopek

  • Priprava steaka v poprovi omaki
  • Steak pusti počicati na sobni temperaturi za 30 minut, da se segreje na primerno, delovno notranjo temperaturo.
  • Dobro začini steak s soljo
  • V vročo ponev dodaj maslo ali svinjsko mast in takoj dodaj steak
  • Peci steak do zlatorjave barve na obeh straneh, 2 minute na vsaki strani, in potem peči na manjšem ognju še 5 minut
  • Odstrani steak iz ponve in ga daj na krožnik ter pokrij s folijo, da počiva 10 minut
  • V ponev, kjer se je pekel steak, vmešaj kislo smetano in dodaj obe vrsti popra ter kuhaj dokler se zrna popra ne zmehčajo
  • Ko se omaka zgosti do željene gostote, dodaj v omako steak in ga pogrej v omaki
  • Priprava kavbojskega krompirja
  • Krompir temeljito umij in nareži na večje krhlje
  • Krhlje pokuhaj v vreli, soljeni vodi za 3 minute in jih odcedi ter temeljito posuši
  • Ko so krhlji ohlajeni, jih začini z Gaucho začimbno mešanico
  • Ocvri krompir v vroči masti ali olju, na 160 stopinj, dokler ni zlatorjav

Video recept

Nasveti

  • Krompirček začini po okusu s soljo, ko je še vroč. Drugače se sol ne primila na krompir.