Črni goveji steak burger z gorgonzolo

Steak burger z lisičkami in gorgonzolo

V nasičeni ponudbi hitre hrane današnjega časa, je resnično težko biti burger, ki izstopa in zato vam predstavljamo steak burger kot ga še niste videli. Ta burger z okisanimi lisičkami in kremno omako iz gorgonzole, ne bo samo navdušil, ampak bo taktično napadel vse kulinarične kotičke tvojega življenja. Garantiramo!  

Nimaš časa? Potem pa skoči direktno na recept TUKAJ

Lahko pa prvo pogledaš naš video recept za ta čudovit črni burger

Črni burger z jesensko barvno tematiko

Jesen že trka na vrata, s to pa se na naših mizah pričnejo pojavljati krepkejše in obilnejše jedi, odete v pisane odtenke domačih pridelkov, ki segajo vse od oranžnega korenčka, rdečo vijolične redkvice, zelenega motovilca ali pa zlato rdečih jabolk pa vse do rjavih odtenkov lešnikov in kostanja.

Ob vsem tem pa ne smemo pozabit, da je zgodnja jesen tudi čas, ko se barve ne skrivajo le v krošnjah dreves in domačih pridelkih, temveč tudi tam, kjer so nepozornim očem nekoliko prikrite.

popoln hamburger recept

Uporabili bomo jesenske gobe za popoln recept

Govorim seveda o raznolikem svetu gob, ki so zagotovo ene izmed mojih najljubših sestavin in pa tudi začimb! Te so popolnoma zastonj (če jih znaš varno nabrati), uporabiš jih lahko pri nešteto različnih receptih, z nekaj sreče pa ne boš nagrajen samo z polno košaro dobrot, temveč tudi s sprehodom v naravo, svežim zrakom in najpomembneje, časom zase!

Nekaj časa zase pa si boš lahko vzel tudi med uživanjem v jesenskih okusih današnjega steak burgerja, saj ta ni le dih jemajoč lačnim očem, temveč tudi lačnim ustom. A še preden podaš svoje brbončice na kulinarično doživetje sočnih užitkom ravno prav pečenega steaka, postreženega s krepkim okusom gorgonzole in popra ter svežino okisanih lisičk, bo potrebno zavihati rokave! A brez strahu, potrebno bo le zamesiti nekaj testa, nič težjega! 

Naredimo črne bombetke kar doma

Tisti, ki nas spremljate zdaj že veste, da se v Mali Kuhni zelo radi poigravamo z barvami. Še posebej radi pa sežemo po sipinem črnilu, katero da jedem zelo rahlo slan okus, predvsem pa nezamenljivo barvo, ki bo naredila tvoje bombetke zraven lisičk in sirove omake tako sexy, da bo ta direkt za na instagram!

Ne vem če sem že kdaj videl bolj sexy burger, stari!

Andrej Vindiš – burgermojster Male Kuhne

Priprava burger bombetk je zelo preprosta in lahko se jih lotiš kar na roke, kot to počnemo v Mali Kuhni. Vse kar potrebuješ je:

Sestavine za domače črne burger bombetke

  • Sipino črnilo

  • Gladko moko

  • Rjavi sladkor

  • Toplo vodo

  • Suhi kvas

  • Sol

  • Raztopljeno maslo

Za natančen postopek priprave pa odklikaj na to povezavo:
https://malakuhna.si/sl/recepti/burger-vseh-burgerjev/

Tuakaj smo opisali pripravo medenih brioche bombetk. Postopek pa bo zelo podoben črnim, saj bo edina razlika, da boš med zamenjal s sipinim črnilom.

Mini recept za domače okisane lisičke

Okisane ali po domače vložene lisičke so nepogrešljiv del današnjega burgerja, več kot izvrstne pa so tudi kot priloga k raznim sirnim in mesnim narezkom. Za ta recept v receptu boš potreboval:

lisičke v kisu

  • Olje

  • Lisičke

  • Česen

  • Vodo

  • Kis

  • Sol

  • Lovorjev list

Postopek priprave hitrih lisičk

V naoljeno vročo ponev dodaj očiščene lisičke. Ko te za nekaj sekund zacvrčijo, dodaj česen, sol ter takoj za tem toliko vode, da lisičke prekrije do polovice. Zraven dodaj tudi nekaj lovorja ter kis v razmerju 1:2. Če si lisičke prelil z 1dl vode, to pomeni, da dodaš 0,5dl kisa. Mi za ta namen uporabili kis Skisanc z okusom Muškata, ki je bolj blage kislosti. Če uporabiš kis za vlaganje, pa naj bo razmerje 1:3. Vse skupaj dobro premešaj in ko mešanica zavre, pa z njo do vrha napolni dobro očiščene kozarce za vlaganje. Lisičke se naj počasi ohlajajo, ko so kozarci povsem ohlajeni pa so lisičke pripravljene za uživanje.

Preden nadaljujemo, pripravimo še steak za naše steak burgerje

Ampak tokrat ne bomo dolgovezili. Sol, ogromen steak sobne temperature in veliko vročine. To je vse. Pa seveda, ko bo lep in hrustljav odzunaj ga pusti odležati.

Vemo, da ste z nami postali že zelo dobri v pripravi steakov, če pa se ne spomniš čisto točno kako bi ga pripravil, je tukaj naš recept za Ribeye steak s koprivo in gobami. Ker tokrat pripravljamo steak burger, bomo potrebovali večji kos mesa, ki bo tanko narezan zadovoljil veliko več kot samo eno bombetko.

goveji steak recept

Kremna omaka z gorgonzolo

Za pripravo današnje burger omake, bo ključnega pomena, da se ta pripravi v isti ponvi, kjer se je nekaj trenutkov prej pekel steak. Zakaj? S kislo smetano nameravamo deglazirati ponev. To pomeni, da bomo v omako razpustili vse zlato rjave delčke, ki so se ustvarili na površini, ki pa so ključnega pomena za nepozaben okus! In če si na tej točki začel razmišljati, da imaš doma samo non-stick teflonske ponve, te moram razočarati. Rezultat ne bo isti, zato ti toplo svetujem, da svojo kuhinjo opremiš s kakšno kvalitetno litoželezno ali aluminjasto ponvo, ki ti bo služila celo življenje. Okusi pripravljeni izpod tvojih rok bodo skozi nekaj muke in spoznavanja ponve, povzdignjeni za vsaj dva nivoja!

Sestavine za kremno omako z gorgonzolo

  • Zelen poper

  • Kislo smetano

  • Gorgonzolo ali drug sir s plemenito plesnijo

  • pekočo Čili Frik omako Dirty Sharon

zeleni poper za govedino

Postopek priprave omake za naš črni steak burger

omaka z gorgonzolo recept

Prvo pojdi na začimbe.si in nabavi zelen poper. Počakaj na dostavo in nadaljuj od tukaj naprej. Zelen poper na grobo nareži ali zmelji ter ga dodaj v ponev, kjer se je pekel steak. Ponev segrej, da poper zacvrči nakar dodaj tudi kislo smetano. Dobro premešaj ter dodaj gorgonzola sir ali kater drug sir s plemenito plesnijo po izbiri (tisti stari sir iz kota hladilnika ne velja). Tega med kuhanjem vmešaj v omako, da se dobro stopi. Če si ljubitelj pekočih omak, pa toplo svetujemo da v omako natreseš nekaj kapljic Čili Frik omake Dirty Sharon. Ta ne bo dodala burger omaki samo blago pikanten okus temveč tudi aromo naravnega sadnega dima. Omaka bo povezala naš črni steak burger v sočno, sirnato celoto, naše okisane lisičke, pa bodo vnesle nekaj svežine v to bogato mesno mojstrovino

Zdaj ko imaš vse pripravljeno, pa še zadnji, odločilni korak! Sestaviti burger. Tega pa prepustimo popolnoma tvoji domišljiji 😉

Uživaj v tej jesenski mojstrovini mesa sira in gob. In seveda če boš skuhal ta recept ga pofotkaj in nas taggaj na objavi @mala_kuhna na instagramu!

burger z okisanimi lisičkami

Pa do naslednjič – Skuhaj nekaj malega!

Steak burger z lisičkami in gorgonzolo

4 from 18 votes
Recipe by Andrej Vindiš Course: Kosilo, VečerjaCuisine: Ameriška kuhinjaDifficulty: Srednje težko
Porcije

5

porcij
Priprava

1

hour 
Kuhanje

45

minutes
Kalorije

400

kcal
Počivanje steaka

5

minutes
Total time

1

hour 

45

minutes

Vzeli smo steak in ga brezkompromisno dali v burger kjer je združil svojo sočno porednost z umami okusi svežih jesenskih gob in gorgonzole. Črna bombetka pa je za #foodporn.

Sestavine

  • Črne brioche bombetke
  • 7 g sipinega črnila

  • 3.5 skodelice Gladke moke

  • 1 žlica Rjavi sladkor

  • 1,5 skodelice Tople vode

  • 7 g Suhi kvas

  • 1 žlička Grobo mlete soli

  • 2 žlici Raztopljeno maslo

  • Okisane lisičke
  • 2 žlici Olja

  • 100 g lisičk

  • 1 strok česena

  • 1 ščep soli

  • 1 dl vode

  • 0,5 dl Skodelic kisa

  • 1 list lovor

  • Kremna omaka z gorgonzolo
  • 3-5 g zelenega popra

  • 2 žlici kisle smetane

  • 120 g gorgonzole

  • 1 žlica Čili Frik pekoče omake

  • Steak
  • 750 g steak

  • 3 ščepci grobo mlete soli

  • 2 žlici olja

Postopek

  • Črne bombetke
  • Zmešaj vse sestavine v večji posodi in zamesi testo. Naolji večjo posodo, položi v njo testo in pokrij s plastično folijo. Počakaj cca 1 uro, da vzhaja dokler se testo ne podvoji v velikosti.
  • Testo pretepi, da spusti zrak, ga razdeli v enakomerne kroglice cca 90g teže in ponovno pokrij, da vzhajajo še 1 uro.
  • Segrej pečico na 180 stopinj, premaži vzhajane bombetke z jajcem in posuj s sezamom za lepši izgled. Potem jih postavi v pečico za dobrih 20 minut, in ko so pečene jih premaži s stopljenim maslom, da bodo mehke in sijoče.
  • Vležan ribeye steak pečen medium rare
  • Vzemi steak iz hladilnika in počakaj da pride na sobno temperaturo. Nato ga dobro nasoli.
  • Segrej ponev koliko gre in dodaj žlico olja. Peči steak dokler ne dobi lepe rjave skorjice cca 3-4 minute na vsaki strani in na koncu zmanjšaj temperaturo ter ga pripelji do notranje temperature 55-60 stopinj celzija.
  • Daj steak na krožnik in počakaj, da počiva in ponovno vpije vse sokove. Bonus točke če ga rahlo pokriješ s folijo.
  • Kremna omaka z gorgonzolo
  • V ponev kjer si pekel steak dodaj sesekljan poper. Ko se popeče v maščobi steaka in zadiši dodaj kislo smetano in gorgonzolo.
  • Dobro premešaj, da se sir stopi in dodaj pekočo omako
  • Vsem povej da ful dobro kuhaš ker ta omaka je res bomba
  • Okisane lisičke
  • V vročo ponev dodaj olje in sveže lisičke. Ne jih rezati, ker hočemo ohranit teksturo.
  • Dodaj česen in sol, in počakaj da česen zadiši. Potem dodaj dovolj vode da pokriješ lisičke do polovice.
  • Dodaj kis in list lovorja. Če uporabljaš kis za vlaganje ga daj samo 1/3 toliko kot je vode.
  • Ko celotna gobja mešanica zavre jo odstavi in prelij v kozarec za vlaganje. Počakaj da se POPOLNOMA ohladi preden postrežeš.

Video recept

Kuharski Nasvet

  • Drži se za kuhinjski pult med kuhanjem, ker ta burger je tako dober, da te bo spodneslo!
  • Če kuhaš ta burger za prijatelje, naj prvo sklenejo nezgodno zavarovanje ker bodo DOL PADLI ko to poskusijo!

Ti je bil všeč ta recept? Potem pa ga oceni!

Rating: 1 out of 5.