poper

Spoznajmo sestavine: Poper

Poper – začimba, ki jo vsi imamo doma in jo uporabljamo v praktično vsaki jedi. Sol in poper sta osnovni začimbi, ki jedem dodata globino okusa in poudarita naravne okuse mesa, zelenjave, omak, juših osnov in v nekaterih primerih jih dodajamo celo sladicam in pekovskemu pecivu.

Ampak kaj je poper? In od kod prihaja? Ste ga že kdaj uporabili preveč ali premalo? Kako je narejen in kakšne sorte popra obstajajo? Danes bomo spoznali poper v potankost.

Črni poper

Poper skozi zgodovino

Te male nagubane jagode so imele veliko vlogo v zgodovini hrane. Je najpomembnejša začimba na svetu zaradi njenega  vpliva na okus hrane ter množičnega povpraševanja na trgu. Dolgo je veljalo, da ima zdravilne učinke. V petem stoletju je bil tako dragocen, da so ga uporabljali za odplačevanje davkov in dajatev nameso denarja. Tudi najemnina je bila včasih plačana s poprom.

Značilnosti in okus popra

Oster, zemeljski, pekoč, lesen,  – izrazit okus. Tako ga večina priznanih kuhajrjev opisuje ter poudarja, da se ta začimba ujema s skoraj vsako slano jedjo in tudi s sladicami. Kot pravijo kuharji, če sol pomaga pri pridobivanju okusov, poper naredi živila bolj izrazita in drzna.

Beseda poper se uporablja za opisovanje različnih sort, ki se razlikujejo po oblikah, barvah ter vrsti in lastnosti. Beseda se uporablja tudi za imitatorje popra, kateri to sploh niso (kajenski na primer – to je namreč sorta pekoče paprike). A beseda izhaja iz znastvenega poimenovanja črnega popra – Piper nigrum.

zeleni poper za govedino

Na kratko o pridelavi popra

Poprove jagode rastejo na plazečem grmovju, ki se goji do višine približno 4 metrov. Če bi vršički popra popolnoma dozoreli bi postali rdeči. Namesto tega se nabirajo, ko so zeleni. Obiranje poteka brez kakršne koli mehanske  opreme. Nezreli vršički se nabirajo v pletenih košarah ter prevažajo do sušilnih ploščadi. Vršičke nato razporedijo po sušilni površini  ter jih sušijo na soncu približno tteden dni. V fazi sušenja vršički potemnijo in se zgubajo ter postanejo nam vsem dobro znan črni poper.

Surovi Zeleni poper - poprove jagode

Potopite se v svet popra

Če bi želel vedeti še več o klasičnem črnem popru si oglej še ta dokumentarec na temo začimb. Spoznal boš od kod izhaja, kako ga proizvajajo in kako se je širil skozi svet.

Vrste popra

Sedaj vemo, da popri večinoma izhajajo iz ene rastline in se razlikujejo po barvah in načinih obdelave. In sedaj poglejmo katere vrste popra poznamo. Kot marsikatera začimba in sestavina je tudi ta pod vplivom okolja v katerem raste, zato bodo različni črni in beli popri imeli različne značilnosti glede na državo izvora.

 • Črni poper iz Indije
 • Poper kubeba
 • Beli poper iz Indije in Tajske
 • Beli poper iz Vietnama
 • Beli poper iz Brazilije
 • Beli poper iz Kitajske
 • Črni poper iz Madagaskarja, Sri lanke, Kitajske ter Ekvadorja
 • Gvinejine jagode/Amumum melegueta/Grains of paradise
 • Roza poper – to ni sorta popra: ime je dobil zaradi podobnosti plodov, vendar imajo popolnoma drugačno strukturo in okus. 
 • Zeleni poper
 • Tasmanski poper – še en poper, ki to sploh ni, pač pa so to posušena jagoda drevesa, ki uspeva na Tasmaniji.

Črni poper

Najpogostejša sorta, zrna črnega popra so zgolj zrna zelenega popra, ki so bila nato posušena na soncu. Imajo najmočnejši, najbolj oster okus. Sveže zmlet, je najbolj idealna začimba za skoraj vse jedi.

Zeleni poper

To so nezreli plodovi črnega popra, ki se predčasno naberejo ter običajno namočijo v slanici ali kisu. Po okusu je svež in trpek. Zeleni poper je odličen za aromatiziranje omak ter za mesne jedi, ki poleg rahle pikantnosti potrebujejo nekoliko več svežine in zeliščnega okusa. Uporabi ga v omakah, z ribami in tudi surovega za večjo dinamiko okusa vaših jedi. Je izjemno vsestranski saj ga enostavno pražiš, sesekljaš, zmečkaš in pokuhaš.

Beli poper

Zrna belega popra so vbistvu zrna črnega popra, katerih koža se je odstranila. Ima rahlo pekoč, a tudi manj oster okus in je primeren za svetlo meso ter omake. Ima tudi močan in prepoznavenj vonj, ki vas bo nedvomno spomnil na krvavice in salame, saj je tudi velik sestavni del za mesne mešanice. Zaradi svojega vonja in arome se še najbolje ujema s svinjino in močnimi kosi mesa, ki potrebujejo nekoliko več dela, da razvijejo prijeten okus.

Tasmanski poper

Je eden izmed poprov, ki niso v resnici popri. Je pa popru podoben po izgledu in po pekočem okusu. Ta je sicer bolj pikanten kot klasična črna različica, poleg tega pa bo jedi dodal še široko paleto floralnih in citrusastih okusov, ki bodo čudovito popestrli okus katere koli težje jedi. Ravno zato ga priporočamo v obarah, ki se kuhajo dlje časa. Uporabiš ga lahko tudi z jagnjetino in divjačino, kjer zelo dobro uravnoteži močne okuse mesa. Sveže mletega pa seveda lahko dodaste na jedi, ki jim želite dodati malo pikantne ostrine in svežine – vendar v manjših količinah.

Roza poper

To pravzaprav sploh niso zrna popra, ampak so jagode/vršički, ki prihajajo iz južnoameriškega grma – Schinus terebinthifolia znanega tudi kot brazilski poprovec. Čeprav imajo še vedno poprast grižljaj, imajo popolnoma drugačno strukturo ter  sadne in cvetne priokuse. Najboljši je za uporabo pri dekoraciji jedi, popularen pa je tudi za dekoracijo modernih koktejlov.

Veselo naprej v kuhinji z novo pridobljenim znanjem!

Poper je čudovita začimba, ki ne bo kar tako prešla v pozabo v kateri koli svetovni kulinariki. In mi ga bomo še naprej s pridom uporabljali. In na tej točki se moramo seveda zahvaliti našim prijateljem na spletni strani začimbe.si

Oni so nas prijazno založili z vsemi sortami okusnih in zabavnih začimb s katerimi si popestrimo kuharske podvige. In katere kuharske podvige točno? Eden izmed naših najbolj popularnih receptov je zmeraj bil steak v poprovi omaki zato kar naprej in poglej kako smo uporabili to čudovito začimbo v našem receptu!

In do naslednjič – skuhaj nekaj malega!