Fish burgers for summer grilling and outdoor parties

Ribji burger s kisano čebulo, avokadom in črno omako jajčevca

Kadar združiš toplo poletno vreme, dobro družbo in pijačo, so zame sestavine za (ribji) burger ena izmed tistih reči, ki pristanejo čisto pri vrhu nakupovalnega listka.

Burger ne rabi biti vedno pripravljen po tradicionalni in že skoraj dolgočasni recepturi, narejeni z mletim govejim ali mešanim mesom, narezanim paradižnikom, čebulo, solato, kečapom in majonezo. In ne razumi me napak, s takšnim burgerjem ni popolnoma nič narobe – a dobiš ga lahko za praktično »vsakim vogalom«.

Kadar se odločiš pripravljati burgerje doma, lahko stopiš izven tradicionalnih okvirjev in svoje bližnje presenetiš s prav posebnim burgerjem, ki ga težko najdeš kje drugje. Te lahko pripraviš na nešteto različnih načinov, kar pa zna biti eden izmed razlogov, da jih tako radi pripravljamo tudi v Mali Kuhni. Nekaj naših burger kreacij lahko najdeš na naši Instagram strani.

Tokrat smo pri pripravi burgerjev govedino nadomestili z malenkost neobičajno sestavino ter te pripravili iz trske. Trska je riba nežnega okusa, sočnega in belega mesa. V ribarnici jo največkrat najdemo v obliki fileja, ki ima izjemno malo število koščic in je več kot primerna za pripravo ribjih polpetov.

Torej, kako pripraviti ribje polpete iz trske?

Za pripravo ribjih polpetov boš potreboval:

File nareži na zelo drobno. Temu dodaj nekaj česna, svežega peteršilja, sol, razžvrkljano jajce, mešanico začimb za ribe, ki jo lahko najdeš na začimbe.si, in nekaj ščepcev drobtin – najbolje domačih. Dobro premešaj in po potrebi dodaj več drobtin ali katerekoli druge začimbe. Pri dodajanju drobtin bodi previden, saj masa ne sme biti presuha-ostati mora nekoliko pacasta, da bodo tako polpeti po pečenju ostali sočni. Ko maso dobro premešaš, to z navlaženimi rokami oblikuj v poljubno velike polpete. Te pusti pred pečenjem počivati v hladilniku. Pripravi jih v vroči ponvi, na maslu ali olivnem olju. Peci le toliko, da dobiš iz obeh strani zlato rjavo skorjico in kakšno minuto več. Polpetov ne želiš prepeči, saj hočeš da bodo ti ostali sočni in okusni!

Za dober burger je ključno, da se vse sestavine ujemajo!

Ribji polpeti iz trske so nežnega okusa, zato je pri izbiri prilog oz. dodatkov za burger potrebno biti nekoliko previden. Mi smo uporabili okisano rdečo čebulo, saj je ta rahlo sladkega, kislega ter veliko bolj nežnega okusa kot sveža.

Za pripravo okisane čebule boš potreboval:

  • Rdečo čebulo
  • Jabolčni kis
  • Sladkor
  • Vodo
  • Sol

Rdečo čebulo nareži na tanke trakce. Te položi v kozarec za vlaganje. Dodaj žličko sladkorja in soli ter 1dl kisa. Vse skupaj prelij z vrelo vodo, kozarec zapri ter dobro premešaj. Preden postrežeš, pusti, da se okisana čebula popolnoma ohladi. Če je prej ne porabiš, jo lahko v hladilniku hraniš več dni.

Omaka iz jajčevca ni le zdrava alternativa, temveč tudi nadvse okusna!

Za omako pa seveda ne uporabi ketchupa! Zraven ribjega polpeta lahko ponudiš vrsto različnih omak, ki se odlično podajo v ribji burger. Mi smo tokrat pripravili črno omako iz popečenega jajčevca oz. melancana. Za to potrebuješ:

  • Jajčevec
  • Sol
  • Česen
  • Limono
  • Sipino črnilo

Jajčevec dobro naluknjaj. Položi ga v pečico na 180 stopinj, dokler ne postane popolnoma mehak, skorjica pa dobro pečena. Ko je pripravljen, ga odmakni iz pečice in pusti, da se ohladi. Nato ga olupi in položi v posodo, kjer mu boš dodal nekaj nasekljanega česna, soli, limoninega soka in sipinega črnila. Slednje ne služi samo za izjemno barvo, temveč doda tudi nekaj rahlo slanega, ribjega okusa, ki se več kot odlično poda k jajčevcu. Vse sestavine s paličnim mešalnikom dobro premešaj, da dobiš gladko strukturo. Okus po potrebi prilagodi z več limoninega soka, soli ali česna.

Burgerje lahko serviraš, če želiš, da bodo pa ti zares odlični, pa jim dodaj nekaj rezin svežega avokada.

Ribju burger z avokadom, okisano čebulo in odličnim črnim namazom iz pečenih jajčevcev

Nasvet:

V primeru, da trske v ribarnici ni na voljo, lahko to nadomestimo z osličem ali katero koli drugo belo ribo. Poskusi pa se izogniti vitkemu somu ali pangi, saj so to ene izmed najmanj kvalitetnih rib, ki so v večini gojene v izredno slabih razmerah.      

Če pa pod roke dobiš kos lososa, se loti priprave Lososa s toplo regratovo solato ali Panko lososa s pisano zelenjavo.

Za več informacij si oglej naš video…