Goveji steak s koprivno omako in gobicami

Ribeye steak s koprivo in gobami

Ljubitelje mesnih dobrot toplo, sončno vreme kar vabi pred vroč žar z dobro družbo in hladno pijačo. Idealni scenarij pa se še polepša v magičnem trenutku, ko na žar vržeš 60 dni suho zorjen »ribeye« oz. bržolni steak, ki si ga že nekaj časa skrbno “šparal” za tisto pravo priložnost. V kolikor steaka nimaš na zalogi, ga lahko naročiš na Timeforsteak.si

Sestavine

 • Listi mlade koprive

 • Česen

 • Čili

 • Sol

 • Oljčno olje

 • Ribeye (bržolni) steak

 • Črni poper

 • Rjavi šampinjoni

Dober kos mesa potrebuje dobro pripravo

Preden se steak in vroča rešetka srečata, je potrebno poskrbeti za nekaj malenkosti.

In čeprav bi v tem momentu marsikdo zagovarjal, da je pri kvalitetnem steaku to odveč, jaz trdim, da okusna priloga nikoli ne škodi! Mi smo jo pripravili iz mladih kopriv, ki jih lahko sam nabereš običajno kar za hišo, ob kakšnem potoku ali pa jih kot mi najdeš na tržnici.

Zakaj pa kopriva?

Za tiste, ki se sedaj čudite je potrebno povedati, da navadna kopriva ni samo učinkovito sredstvo proti revmi, kot so nas učile babice, če smo kdaj padli v kakšen grm. Prežeta je tudi z raznimi ostalimi zdravilnimi učinki za naše telo, ki pozitivno vplivajo na prebavo, razstrupljanje telesa, boljše delovanje jeter itd.

A zaenkrat dovolj o mali zakladnici zdravilnih učinkov, saj je kopriva tudi izjemna sestavina v kuharskem svetu. V kuhinji je resnično vsestransko uporabna kot zelišče ali začimba, velikokrat pa tudi kot glavna sestavina.

Priprava

Koprivo pripravimo tako, da sveže liste za nekaj sekund blanširamo v vreli vodi. Nato smo jih nemudoma prestavili v ledeno mrzlo vodo, da smo ustavili proces kuhanja. Tako so listi koprive ohranili zdravilne učinke, svojo teksturo, kot tudi izjemno barvo. Te smo nato na zelo tanko narezali ter dodali nekaj svežega česna, čilija, oljčnega olja, soli ter vse skupaj prelili z malo preostale vode, v kateri so se kuhali listi.  Rezultat je zaradi česna in oljčnega olja nekoliko spominjal na tržaško omako, vendar pa je bila naša različica s koprivo veliko bolj blagega in svežega okusa, kar se je izkazalo za odlično dopolnitev močnejšega okusa govedine in dima.

Priprava ribeye steaka doma na žaru

Steak smo rahlo premazali z oljčnim oljem in močno začinili s soljo ter grobo mletim poprom. Če želiš svoj steak začiniti z zares kvalitetnim poprom, pobrskaj po Začimbe.si. Meso smo nato postavili na zelo vroč žar, da se je ustvarila skorjica, nato pa temperaturo nekoliko znižali in ga pekli do željene »medium-rare« stopnje.

Oglej si še video naše priprave

KORISTNI NASVETI

 • Če natrgane liste koprive pred uporabo pustiš nekoliko stati, ti ne bodo več tako zelo “pikali”. Dalj časa kot jih boš pustil stati, manj bodo nadležni. Ko jih boš za kratek čas pokuhal v vreli vodi, bodo povsem izgubili svojo sposobnost, da te pičijo.
 • Pri pripravi steaka tega pred uporabo vedno pusti stati kakšno uro na sobni temperaturi. Tako se bo temperatura mesa nekoliko zvišala in se bo ta bolj enakomerno pekel.
 • Ko je steak pečen ga vedno pusti “odležati” na rezalni deski ali v krožniku za kakšnih 10 minut. Na tak način se bo notranjost steaka nehala kuhati, temperatura ter sokovi se bosta pa enakomerno porazdelili po celotnem kosu.   
Popolno pečen steak na žaru na oglje pri vas doma

Če pa bi rad pogledal še kak mesni recept pa je tukaj naš svinjski file s cvetačnim pirejem in brokolijem.