jagnječje krače s peso in šalotko

Jagnječje krače izpod peke

Jagnječjie krače so za marsikoga že zajeten kuharski podvig. Zato so krače izpod peke čudovit način kako enostavno in skoraj brez skrbi spremenimo manj priljubljen kos zelenjave ali mesa v eksplozijo okusov! Recept za naše jagnječje krače izpod peke bodo zato prava poslastica tudi za največjega gurmana.

Kot zmeraj, poglejmo prvo naš video recept

Torej praviš da si videl vse kar rabiš? SI pripravljen na kuho? Potem pa lahko skočiš direktno na recept TUKAJ!

Razširimo svoje kulinarično obzorje in poskusimo pripraviti kak recept z jagnjetino

Kljub temu, da se jagnjetina večkrat pojavlja na jedilnikih ostalih balkanskih držav, pa je ta v Sloveniji po priljubljenosti še vedno daleč za govedino ali svinjino. A pravilno pripravljena jagnjetina je pravo kulinarično doživetje, saj je meso nežno, sočno in polno okusa.

Za pravilno pripravo pa ne potrebuješ znanja iz kvantne fizike. Niti kuharske šole in kompliciranja, temveč le nekaj časa, dober recept in kos ali dva kvalitetne jagnjetine. In če na tej točki meniš, da jagnjetine ne maraš, si vzemi še kakšno minuto. Danes ti bom v nadaljevanju predstavil recept, ki te bo zagotovo prepričal obratno!

jagnjetina recept

A preden se posvetim samemu receptu, je potrebno o jagnjetini nameniti nekaj besed za uvod.

Jagnjetina – meso, ki si zasluži mesto v naši kulinariki.

Jagnjetina je meso domačih ovc, starih do enega leta. Gre za vrsto rdečega mesa, ki je bogato z visokokakovostnimi beljakovinami in številnimi vitamini in minerali. Poleg tega pa je lahko vir zdravih maščob.

V primerjavi z npr. govedino, je čvrsta in nežne teksture. Meso je prijetnega, nežnega in celo rahlo sladkastega okusa, ki pa nekoliko variira od okolice, kjer so se jagnja pasla. Posebej priljubljena je jagnjetina iz obmorskih predelov. Njihova paša je namreč prepojena s soljo. Jagnjetina iz gorskih predelov je prav tako zelo cenjena, kjer se jagnjeta tam pasejo po travnikih polnih različnih trav in zelišč.

Jagnjetina se poda k različnim aromatičnim zeliščam, kot so npr. rožmarin, timijan, česen ali poper, odvisno od kosa mesa, pa je primerna za peko na žaru, v pečici za dušenje, kuhanje ali pa tako, kot smo to storili mi – pod peko

Nikakor pa ne smemo primerjati meso jagnjetine z ovčetino, ki je meso starejših ovc. Ta je v primerjavi z jagnjetino zelo aromatična in močnega vonja, kar pa marsikoga odvrne. V kolikor pa ste ljubitelji močnejšega okusa podobnega divjačini vsekakor posezite po ovčetini. To seveda dobro kombinirajte z močnejšimi aromatičnimi začimbami kot so kumina, kardamom, klinčki, kajenski poper in obilo svežih zelišč kot je koriander in peteršilj.

PRIPRAVA IZPOD PEKE ALI POD PEKO? IZPOD SAČA ALI V SAČU? Spoznajmo to tehniko!

Načeloma gre pri vseh izrazih za isti postopek. Po domače rečeno? Težko litoželezno posodo s pokrovom, zakoplješ v kup tlečega oglja in čakaš, da se to kar je v njej speče oz. skuha. A kako se peka v saču razlikuje od pečenja v pečici? 

kuhanje sač

Prva razlika je, da je temperatura pri peki v saču veliko bolj intenzivna. Posoda je namreč v neposrednem stiku z ogljem oz. s toplotnim virom. Druga razlika pa je nežen okus po dimu, katerega pri peki v pečici zagotovimo s težavo. 

Ravno zaradi teh razlogov, pa so za peko v saču najbolj primerni kosi mesa ali zelenjave, ki za pripravo potrebujejo nekoliko več časa. Meso, kot so jagnječje krače ali pa zelenjava kot je koleraba, gomoljna zelena, krompir ali pa rdeča pesa, so vse sestavine, ki bodo med kuhanjem več kot hvaležne družbe aromatičnih zelišč, deci ali dva vina ter nekoliko daljše priprave. Zato najbolje, da se te lotimo kar čim prej!

pečene jagnječe krače v saču

Peka v saču je lahko dokaj enostavna. V Mali Kuhni bomo vedno poskusili pokazati kakšno novo kuharsko tehniko. Če pa boš iskali več zabavnih kulinaričnih znanj pa lahko pogledaš kak naš kuharski tečaj.

JAGNJEČJE KRAČE IZPOD PEKE V DRUŽBI RDEČE PESE IN ŠALOTK 

Za pripravo naših jagnječjih krač boš potreboval:

Sestavine

 • Jagnječje krače

 • Rožmarin

 • Tasmanski poper

 • Sol

 • Rdečo peso

 • Šalotke

 • Oljčno olje

Postopek priprave

Recepti izpod peke so običajno zelo preprosti in tokrat ne bo nič drugače! Jagnječje krače naoljaj in dobro natri s poprom, soljo in rožmarinom. Oglje ali drva dobro zakuri, da se razžarijo. Krače postavi v odprto posodo, ki bo služila kot sač ter dobro popeči za približno 10-15min, da dobijo zlato rjavo barvo nato pa posodo zapri ter zakoplji v žareče oglje

Krače peči v ognju približno 45-60 min, med tem pa situacijo vsake toliko preveri, da kaj ne zažgeš – pečenje v ognju je konec koncev “živ proces” in je zato potrebno kanček previdnosti.

Med tem ko se krače lepo počasi pečejo imaš več kot dovolj časa, da pripraviš prilogo iz šalotk ter rdeče pese.

Oboje olupi, šalotko razdeli na polovice, rdečo peso pa nareži na približno enako velike kose. Vse skupaj postavi v sač zraven krač. Po želji pa dodaj  tudi kakšen deci ali dva vina in ščepec sladkorja, da igro nekoliko popestriš! Ko si sač napolnil z preostalimi dobrotami tega ponovno zakoplji v ogenj za 45-60min ter počakaj da se vse skupaj spremeni v odlično kosilo ali večerjo. 

Andrejevi kuharski nasveti:

 • Kadar zakuriš drva ali oglje za gretje sača, zakuri nekoliko več. Ob strani imej ves čas pripravljen ogenj v primeru, da boš moral na sač dodatno “naložiti”.
 • Hrano, ki se pripravlja izpod peke lahko brez težav pripraviš tudi v pečici. Sicer boš ostal brez neposredne toplote ter rahlega okusa po dimu, boš pa zato nagrajen z nekoliko manj dela, saj bo potrebno obrniti le gumb, kurjenje pa boš lahko prihranil za toplejše dni. Rezultat pa bo z istim receptom skoraj enak 

Pisni recept za vse, ki se boste jagnječje krače pripravili doma!

Jagnječe krače izpod peke z rdečo peso in šalotko

4 from 13 votes
Recipe by Andrej Vindiš Course: Kosilo, VečerjaCuisine: ŽarDifficulty: srednje težko
Servings

3

porcije
Predpriprava ognja in sestavin

35

minutes
Čas kuhanja

2

hours 

10

minutes
Kalorije

330

kcal
Počivanje krač

10

minutes
Celoten čas priprave

2

hours 

55

minutes

Jagnječje krače so po navadi

Sestavine za jagnječje krače izpod peke

 • Jačnječje krače s šalotko in rdečo peso
 • 3 kose Jjagnječje krače

 • 1 vejica Rožmarin

 • 1 čajna žlička Tasmanski poper

 • 0,5 kg Rdeča pesa

 • 1 čajna žlička Sol

 • 3-4 srednje velike Šalotke

 • 3 žlice Oljčno olje

Postopek priprave

 • Priprava jagnječjih krač izpod peke
 • Tokrat začenjamo z ognjem – zato prvo zakuri ogenj na kušišču z kvalitetnimi drvi in počakaj, da se naredi žerjavica.
 • Sesekljaj rožmarin in tasmanski poper. Naolji krače in jih začini s pripravljenimi začimbami. Ne pozabi tudi dobro nasoliti mesa.
 • Ponev postavi na ogenj in prični peči meso, da se naredi lepa skorjica.
 • Ko je skorjica narejena, pokrij krače z zgornjim delom sača in nanj naloži tlečo žerjavico.
 • Peči pokrito 45 do 60 minut in vsake toliko preglej, da se meso lepo peče in se ne prijema na posodo.
 • Medtem nareži šalotko in peso na večje krhlje, jih prav tako začini in dodaj v sač k kračam.
 • Dodaj ščep sladkorja in kozarec vina, da se zelenjava in meso še malce podušijo ter pokrito peči še 45-60 minut.

Video recept

andrejevi kuharski Nasveti

 • Kadar zakuriš drva ali oglje za gretje sača, zakuri nekoliko več. Ob strani imej ves čas pripravljen ogenj v primeru, da boš moral na sač dodatno “naložiti”
 • Hrano, ki se pripravlja izpod peke lahko brez težav pripraviš tudi v pečici. Sicer boš ostal brez neposredne toplote ter rahlega okusa po dimu, boš pa zato nagrajen z nekoliko manj dela, saj bo potrebno obrniti le gumb, kurjenje pa boš lahko prihranil za toplejše dni. Rezultat pa bo z istim receptom skoraj enak