Ražniči z rakci in mangom

Ražnjiči z rakci in mangom

Ražnjiči z rakci in mangom bodo zamenjali vaš klasičen prigrizek! Sicer je poseči po paketu čipsa ali bobi palčkah zagotovo najbolj preprost in hiter način, da goste postrežeš s prigrizkom, ki bo popestril topel poletni večer ob kozarcu vina ali okusnega kraft piva. Ampak ti ražnjiči so preprosto toliko boljši, da jih je treba pripraviti. Za pripravo boš porabil le nekaj minut, pričaral pa boš majhno ampak presenetljivo okusno kulinarično doživetje.

Finger food v najboljši obliki!

Dva stvari zagotovo držita. Mango in morska hrana pašeta skupaj kot pribita – v tem primeru dobesedno. Druga pa, da so ražnjiči iz manga in rakcev s sladko kislo omako iz brusnic in datljev jed, ki bo iz tebe naredila presenetljivo domiselnega kuharja in tudi pesnika! Naj te zadnja trditev sploh ne preseneča, saj je današnji recept prava poezija okusov. 😉

Ražnjiči iz rakcev in manga
Mango in čili sta sicer klasična kombinacija v latinski Ameriki z malo limete!

Sladko, kislo in slano, a najpomembneje, okusno. Mmmm…

– Andrej Vindiš (glavni kuhar in očka Male Kuhne)

Sladko-kisla omaka iz datljev

Kljub temu, da smo v našo sladko kislo omako tokrat dali nekaj brusnic, so zvezda recepta datlji. Naj te ne skrbi, če nisi ljubitelj sušenega sadja, saj boš nad omako morda presenečen vsaj toliko, kot sem bil jaz!

Kaj boš potreboval

 • Suhi datlji

 • Suhe brusnice

 • Kis Skisanc z okusom česna

 • Pomarančni sok

 • Oljčno olje

 • Voda

 • Čili po potrebi

Sušene datlje, skupaj z nekaj brusnicami, drobno sesekljaj. Narezano oboje prestavi v manjšo posodo in dodaj nekaj žlic kisa po izbiri. Mi smo za ta namen uporabili kis Skisanc z okusom česna. Nežen okus po česnu je poskrbel za dodatno plast arome, ki se je v omako podal več kot izvrstno! Ražnjiči z rakci in mangom so na ražličnih delih sveta velikokrat marinirani v raznih sadnih in slanih marinadah, mi pa tokrat poskušamo ohraniti čist okus, ga osvežiti in povzdigniti z omako. Zraven kisa dodaj tudi nekaj kapljic oljčnega olja in nekaj pomarančnega soka.

Omaka z datlji, kisom in brusnicami
Ne se bat omakic, ki kombinirajo sladko, slano in kislo.

Če pa imaš na voljo oljčno olje z okusom pomaranče, uporbi kar tega. Da omaka ne bo pregosta, dodaj nekaj več pomarančnega soka ali vode. Če imaš rad malenkost pikantn, vmešaj nekaj čilija, ki bo vse skupaj povzdignil na drug nivo! Ni treba pretiravati, ampak če bi vseeno rad posegel po čem močnejšem, smo samo zate našli čili thorovo kladivo!

Omaka za prigrizke malo drugače!

Omakico lahko serviraš z raznimi prigrizki, saj je resnično vsestranska. A najbolj se bo zagotovo prilegla z ražnjiči iz rakcov in manga! In to načelo si zapomni. Kadar delaš omake, namaze in prelive, jih poskusi kombinirati s svojimi najljubšimi prigrizki. Nkoli ne veš, kaj novega boš odkril.

Priprava ražnjičev z rakci in mangom.

S piščančjimi ražnjiči in ražnjiči iz svinjine ni zagotovo nič narobe. Kadar pa govorimo o ražnjičih iz manga in rakcev, pa govorimo o okusu in kulinaričnem doživetju ki igra v popolnoma drugi ligi. Pa ne zato, ker bi recept od tebe terjal znanje michelinovega chefa, temveč zato, ker je priprava tako preprosta, rezultat pa izvenzemeljski!

Za ražnjiče z rakci potrebuješ

 • Zrel mango

 • Sir za žar

 • Repke kraljevih kozic

 • Sol

Zrel mango nareži na tanke lističe, lističe prepogni in napiči na nabodalo. Za tem dodaj repke kozic ter kocko sira, postopek pa ponovi, dokler ne bo cel ražnjič poln. Ražnjiče pogumno posoli in jih za nekaj minut na vsaki strani popeči na maslu ali oljčnem olju, najboljši pa bodo seveda na vrhu žara! 

Priprava ražnjiča z rakci, sirom in mangom
Potrudi se, napiči sestavine in uživaj v lepem in okusnem ražnjiču
peka ražnjičev na žaru
Žar bo dodal malo dimastega okusa, ki bo povezal vse sestavine na ražnjiču.

Serviraj ražnjiče s sladko kislo omako iz sušenih datljev. Dober tek!

Kako mi pripravimo ražnjiče z rakci in mangom? Oglej si ta lep, lep video.

Priročen nasvet

Da se ti nabodala nad žarom ne bodo začela žgati, jih pred uporabo za 20 minut namoči v vodo. Kratko in efektivno! In še zgledajo lepše.

Tako, tokrat smo nabodli nekaj rakcev in trenutno je poletje v polnem zamahu, kar pomeni še več lahke, poletne hrane. Ko smo že pri lahki hrani- priporočamo še naše testenine s školjkami, da izpopolnite vašo morsko pojedino.

Skuhaj nekaj malega!