mesni ragu recept

Jagnječji ragu s tagliatelle testeninami

Še vedno je zima in ker je v zraku tista čudna popraznična melanholija, smo ponovno pripravili še eno, tokrat ultimativno ˝comfort˝ hrano s pridihom Italije – slavni italijanski ragu. Z jagnjetino 😀

testenine z mesno ragu omako v ponvi

Ragu je mesna omaka, ki izvira iz Italije, kjer jo največkrat ponudijo s testeninami. Skoraj vsaka regija v Italiji ga pripravi na svoj način, a vsem je skupno to, da je jed počasi, nežno kuhana dolgo časa, da je meso izjemno nežno. Meso že ob rahlem pritisku žlice razpada in okusi so med seboj globoko povezani. Kar pa je najpomembnejše – je jed dobi izjemen okus, ki je globok in čudovito zaokrožen. Ta jed zahteva svoj čas. Zato se udobno namesti in poglej kako smo ragu pripravili mi.

Mesni ragu – video recept priprave

Da ragu ˝potolaži˝ našo dušo in telo in ker vse pač radi naredimo v stilu Male Kuhne, smo govedino in/ali svinjino zamenjali z nežnim jagenjčkom iz domačije Hvalc.

Pripravljen? Gremo skuhat nekaj malega! – Skoči na recept

Naš ragu se prične z jagnječim plečem

Za vsako dobro jed so potrebne dobre sestavine. Nežni plečki jagenjčka s kostjo smo najprej to kost izrezali in obrezali preveč zadebeljene dele maščobe na mesu. Brez skrbi, ti odrezki in kost so skupaj s čebulico in listi zelene romali v lonec z vodo, kjer smo skuhali jušno osnovo, ki smo jo potem uporabili za zalivanje našega raguja.

Narežimo meso in pripravimo osnovo mesne omake

Meso smo razrezali na koščke, ga položili v vročo ponev z debelim dnom in ga popekli do željene karamelizacije po vsej površini. Nato smo ga rahlo posolili in ga iz ponve prestavili v drug krožnik.

ponev z mesnim fondom za pripravo mesne omake

V ponev smo nato dodali naš ˝soffritto˝ (italijanska beseda za mešanico sesekljane čebule, korenčka in zelene v razmerju 2:1:1). Zelenjavo smo nato prepražili dokler se ni začela karamelizirati. Potem smo jo zalili z belim vinom, da smo deglazirali vse nabrane karamelizirane koščke iz ponve.

Vino smo nato reducirali in ko je že skoraj izparelo, smo ga prestavili v večjo ponev skupaj s popečenim jagnječim mesom. Temu smo dodali še sesekljan česen, lovorjeva lista, zajeten ščepec popra, prgišče suhega peteršilja (svežega nismo imeli) in žličko koriandra.

zelenjava in meso za mesno omako

Vse skupaj smo ponovno posolili in dodali še kvalitetne pelate in jušno osnovo, ki smo jo prej pripravili iz kosti. Počakali smo, da je ragu skoraj zavrel in mu nato zmanjšali temperaturo in zelo, zelo počasi kuhali.

Ragu potrebuje veliko časa, da se okusi poglobijo in omehčajo skupaj z mesom

Tukaj nastopi vsa čarobnost te jedi. Ko proteini v mesu počasi razpadajo, ko se maščoba počasi topi in mehča meso. Ko se vsi okusi začnejo povezovati in ko se omaka zgosti in postane izjemno okusna, polna in celostna. Zato tega dela nikakor ne preskočite, saj je počasno in nežno kuhanje nekako najbolj pomemben del priprave te jedi. Itak vsi vemo, da je low&slow največkrat najboljše :). Pri pripravi te jedi je vsekakor potrebno potrpljenje in čas, ragu se bo kuhal okoli treh ur. Čas kuhanja je seveda pogojen od vrste mesa in pa tudi od kosa, ki ga bomo uporabili. Tako bi se naprimer goveji vrat kuhal veliko dlje kot pa svinjsko pleče.

Kako vemo, da je mesna omaka pripravljena?

Ugotoviti, ali je ragu končan, je pravzaprav zelo preprosto. Če meso ob nežnem pritisku razpada in če je omaka dovolj gosta pomeni, da je naš ragu končan in odličen. No, preveriti je še treba, če je dovolj slan, seveda. Ko smo to mi naredili in se prepričali, da je naš ragu izjemen, smo ga postregli s tagliatelami. Te smo prej skuhali v slani, vreli vodi do “al dente”. Seveda lahko uporabiš katerokoli obliko testenin, a priporočamo, da uporabiš take, ki imajo veliko površino. Mi smo uporabili tagliatelle. Mesne omake s koščki se namreč na takšne testenine veliko lažje in boljše primejo, zato bo uživanje raguja veliko bolj enostavno in še bolj okusno.

Tako. S tem smo skuhali eno izmed najbolj ikoničnih jedi iz repertoarja italijanske kuhinje. Tople in svilnate testenine z mesno omako, ki ima okus po ljubezni in domu. Točno to kaj potrebujemo, da se ozdravimo post-prazničnega rajanja.

Če boš potreboval še kakšno super idejo za jagnjetino boš jo našel v našem receptu za jagnječje krače izpod peke. Če je to prezahtevno pa poskusi mogoče jagnječje čevapčiče.

Mi smo zelo produktivno stopili v leto 2021 in upamo, da tudi ti. Načrtujemo še veliko novih in zabavnih receptov v tem letu in upamo, da se nam pridružiš tudi ti in skupaj z nami skuhaš nekaj malega!

Jagnječi ragu s tagliatelle testeninami

5 from 1 vote
Recipe by Andrej Vindiš Course: Glavna jed, Kosilo, VečerjaCuisine: ItalianskaDifficulty: Enostavno
Porcije

4

porcij
Priprava

10

minutes
Čas kuhanja

3

hours 
Calories

370

kcal
Skupen čas

3

hours 

10

minutes

Jagnječji ragu s je naša lastna verzija italijanske klasike. Ragu omaka za testenine bo vam vzela veliko časa za pripravo, ampak garantiramo, da se trud in potrpežljivost izplača. Poleg tega je jagnječje meso izjemno prijetnega globokega okusa, poleg tega pa je tako mehko, da razpade ob najnežnejšem dotiku.

Sestavine za tagliatelle in jagnječji ragu

 • Jagnječji ragu
 • 1 kg Jagnječje pleče

 • 2 čebuli

 • 1 korenček

 • 1 steblo zelene

 • 1,5 dl belo vino

 • 1 ščep črni poper

 • 2 stroka česen

 • 1 pest peteršilj

 • 1 žlička koriander

 • 2 lovorjevi listi

 • 200 g pelati

 • 200 ml jagnječja jušna osnove

 • 2 žličke Sol – oz. po okusu

 • Testenine
 • 600 g Tagliatelle

Postopek

 • V ponvi popeci koščke mesa, velikosti pribljižno 2x2cm, jih posoli in prestavi na krožnik ali v skledo.
 • V isti ponvi prepraži še mešanico sesekljane čebule, korenčka in stebla zelene. Nato zalij z belim vinom in vino reduciraj, dokler skoraj vso ne izpari.
 • Popraženo zelenjavo in meso prestavi v večjo ponev, zalij z jušno osnovo in pelati, dodaj lovorjeva lista, peteršilj, poper, sesekljan česen in koriander.
 • Premešaj in nato nežno kuhaj približno tri ure, brez kakršnegakoli močnega vretja oziroma dokler meso ob stisku s kuhalnico ne bo začelo razpadati.
 • V osoljeni vreli vodi skuhaj testenine po navodilih na pakiranju oziroma do “al dente”.
 • Testenine in ragu zmešaj v loncu in postrezi z nastrganim parmezanom.

Video Recept

Kuharski nasveti

 • Ragu kuhaj počasi na najmanjšem ognju. Priporočamo 3 ure, lahko pa ga postaviš tudi pokritega v ognjevarni posodi v pečico na 80 stopinj čez noč. Samo pazi, da hiša medtem ne pogori. Smo namreč Mala Kuhna, ne Mala Suhomontaža.