Še vedno je zima in ker je v zraku tista čudna popraznična melanholija, smo ponovno pripravili še eno, tokrat ultimativno ˝comfort˝ hrano s pridihom Italije – slavni italijanski ragu. Z jagnjetino 😀

Ragu je mesna omaka, ki izvira iz Italije, kjer jo največkrat ponudijo s testeninami. Skoraj vsaka regija v Italiji ga pripravi na svoj način, a vsem je skupno to, da je jed počasi, nežno kuhana dolgo časa, da je meso izjemno nežno. Meso že ob rahlem pritisku žlice razpada in okusi so med seboj globoko povezani. Kar pa je najpomembnejše – je jed dobi izjemen okus, ki je globok in čudovito zaokrožen. Ta jed zahteva svoj čas. Zato se udobno namesti in poglej kako smo ragu pripravili mi.
Mesni ragu – video recept priprave
Da ragu ˝potolaži˝ našo dušo in telo in ker vse pač radi naredimo v stilu Male Kuhne, smo govedino in/ali svinjino zamenjali z nežnim jagenjčkom iz domačije Hvalc.
Pripravljen? Gremo skuhat nekaj malega! – Skoči na recept
Naš ragu se prične z jagnječim plečem
Za vsako dobro jed so potrebne dobre sestavine. Nežni plečki jagenjčka s kostjo smo najprej to kost izrezali in obrezali preveč zadebeljene dele maščobe na mesu. Brez skrbi, ti odrezki in kost so skupaj s čebulico in listi zelene romali v lonec z vodo, kjer smo skuhali jušno osnovo, ki smo jo potem uporabili za zalivanje našega raguja.
Narežimo meso in pripravimo osnovo mesne omake


Meso smo razrezali na koščke, ga položili v vročo ponev z debelim dnom in ga popekli do željene karamelizacije po vsej površini. Nato smo ga rahlo posolili in ga iz ponve prestavili v drug krožnik.

V ponev smo nato dodali naš ˝soffritto˝ (italijanska beseda za mešanico sesekljane čebule, korenčka in zelene v razmerju 2:1:1). Zelenjavo smo nato prepražili dokler se ni začela karamelizirati. Potem smo jo zalili z belim vinom, da smo deglazirali vse nabrane karamelizirane koščke iz ponve.
Vino smo nato reducirali in ko je že skoraj izparelo, smo ga prestavili v večjo ponev skupaj s popečenim jagnječim mesom. Temu smo dodali še sesekljan česen, lovorjeva lista, zajeten ščepec popra, prgišče suhega peteršilja (svežega nismo imeli) in žličko koriandra.

Vse skupaj smo ponovno posolili in dodali še kvalitetne pelate in jušno osnovo, ki smo jo prej pripravili iz kosti. Počakali smo, da je ragu skoraj zavrel in mu nato zmanjšali temperaturo in zelo, zelo počasi kuhali.
Ragu potrebuje veliko časa, da se okusi poglobijo in omehčajo skupaj z mesom
Tukaj nastopi vsa čarobnost te jedi. Ko proteini v mesu počasi razpadajo, ko se maščoba počasi topi in mehča meso. Ko se vsi okusi začnejo povezovati in ko se omaka zgosti in postane izjemno okusna, polna in celostna. Zato tega dela nikakor ne preskočite, saj je počasno in nežno kuhanje nekako najbolj pomemben del priprave te jedi. Itak vsi vemo, da je low&slow največkrat najboljše :). Pri pripravi te jedi je vsekakor potrebno potrpljenje in čas, ragu se bo kuhal okoli treh ur. Čas kuhanja je seveda pogojen od vrste mesa in pa tudi od kosa, ki ga bomo uporabili. Tako bi se naprimer goveji vrat kuhal veliko dlje kot pa svinjsko pleče.
Kako vemo, da je mesna omaka pripravljena?
Ugotoviti, ali je ragu končan, je pravzaprav zelo preprosto. Če meso ob nežnem pritisku razpada in če je omaka dovolj gosta pomeni, da je naš ragu končan in odličen. No, preveriti je še treba, če je dovolj slan, seveda. Ko smo to mi naredili in se prepričali, da je naš ragu izjemen, smo ga postregli s tagliatelami. Te smo prej skuhali v slani, vreli vodi do “al dente”. Seveda lahko uporabiš katerokoli obliko testenin, a priporočamo, da uporabiš take, ki imajo veliko površino. Mi smo uporabili tagliatelle. Mesne omake s koščki se namreč na takšne testenine veliko lažje in boljše primejo, zato bo uživanje raguja veliko bolj enostavno in še bolj okusno.




Tako. S tem smo skuhali eno izmed najbolj ikoničnih jedi iz repertoarja italijanske kuhinje. Tople in svilnate testenine z mesno omako, ki ima okus po ljubezni in domu. Točno to kaj potrebujemo, da se ozdravimo post-prazničnega rajanja.
Če boš potreboval še kakšno super idejo za jagnjetino boš jo našel v našem receptu za jagnječje krače izpod peke. Če je to prezahtevno pa poskusi mogoče jagnječje čevapčiče.
Mi smo zelo produktivno stopili v leto 2021 in upamo, da tudi ti. Načrtujemo še veliko novih in zabavnih receptov v tem letu in upamo, da se nam pridružiš tudi ti in skupaj z nami skuhaš nekaj malega!