tuna s prilogo

Poširan tunin steak – tataki način

Ljubitelji steakov in morske hrane – predstavljamo vam recept za tunin steak. Počasi in nežno poširan na japonski način drugače poznan tudi kot – “tuna tataki”. Jed s koreninami iz dežele vzhajajočega sonca, ki bo očarala tudi tistega, ki ne verjame v (skoraj) surovo ribo.

Kljub počasnemu sprejemu v zahodni svet je sushi s svojim pojavom tega obnorel in postal priljubljena hitra hrana predvsem pri mladih. Če si eden izmed tistih, ki se ne more upreti petemu okusu, ki ga najdemo v skrbno pripravljenem sushiju. Beri dalje, saj ti bo naš recept s tuno spremenil svet!

tunina recept

A preden se poglobimo v postopek recepta je potrebno razčistiti nekaj malenkosti. 

Prvo poglejmo video recept z naš tunin steak

V nasprotju od zmotnega mišljenja, izraz sushi ne označuje jedi s surovo ribo. Su-shi pomeni v svojem bistvu okisan riž. Kljub temu, pa se sushi največkrat streže z rezinami ribe, ki pa niso nujno vedno popolnoma surove. Vsaka riba ima po tradicionalnih japonskih tehnikah svojo metodo priprave. Nekatere se marinirajo, druge starajo, pečejo ali grilajo. Ni vsaka riba primerna za surovo uživanje. Bistvo pa je, da pred pripravo riba določen čas odstoji in s tem dobi svoj peti okus, ki ga imenujemo umami

Torej! Kadar govorimo o Sushiju na splošno, govorimo o jedeh, ki so sestavljene v prvi vrsti s kuhanim in okisanim rižem, postreženim s kuhano ali surovo ribo. 

poširana tuna

Tataki tehnika kuhanja za tunin steak

Tataki pa je izraz iz japonske kulinarike, ki označuje način priprave, ki se lahko ravno tako koristi za pripravo sushi jedi. Tataki način priprave se uporablja predvsem za kuhanje rib, še posebej tune, lahko pa ga uporabimo tudi za pripravo drugih okusnih jedi. Pri tem je pomembno, da gre za hitro kuhanje oz. da je je postopek kuhanja čim krajši, saj želimo, da je meso zunaj kuhano, v notranjosti pa še vedno ohranja svojo surovo teksturo in okus. To lahko dosežemo na več načinov – s pečenjem na žaru, v ponvi ali pa kot smo to storili mi, s kuhanjem.  

Če te skrbi, da tvoje sposobnosti priprave riža za sushi niso dovolj dobre ali pa delo enostavno raje prepustiš mojstrom tako kot mi, imamo zate ravno pravo rešitev! 

Tuna Tataki bo poskrbela za vseh pet okusov, preprost postopek, izgled in tekstura pa ne bodo pustili ravnodušnega še tako zagretega kulinaričnega navdušenca.

Izberite kvalitetno tunino za vaš recept!

V čem je torej problem?

Kvaliteta in svežina tune bosta igrala bistveno vlogo pri okusu, zato je izjemno pomembno, da najdeš kos, ki bo čim višje kvalitete. Ta del je lažje rečen kot storjen, pa vendarle bo to edini malenkost problematičen del priprave te izjemne jedi, ki se pa da kaj hitro rešit z obiskom kakšne bolje založene ribarnice, kjer se da naročiti – sashimi grade steak tune. 

Pred časom smo po zaslugi prijateljev iz Njami Sushi prejeli ravno takšen izjemen kos, za katerega bomo postopek priprave z veseljem delili tudi s tabo!

Tuna Tataki – recept za popolno mehko in okusno tuno

sestavine

  • Sashimi grade kos tune

  • Sojina omaka

  • Mirin (opcijsko)

  • Voda

  • Sol

File tune, tako kot vsak dober kos mesa, pusti pred pripravo stati na sobni temperaturi za vsaj nekaj minut. Ta del je pomemben, saj bo zagotovil, da se bo meso bolj enakomerno peklo oz. kuhalo. 

V večjo ponev nalij vodo ter jo začini z nekaj žlicami sojine omake in mirina. Pri tem bodi pozoren, da bo voda le rahlo začinjena, saj ne želiš, da bi okus omak med kuhanjem prevladal nad okusom tune. Začinjeno vodo postavi na ogenj in zavri. Ko zavre v to postavi file tune. Takoj ko se začne zunanjost tune barvati na sivo, file obrni ter kuhaj nadaljnjih nekaj sekund, da se obarva še druga stran. File nato nemudoma prestavi v ledeno mrzlo vodo, da prekineš proces kuhanja. Ko se ta ohladi, ga prestavi iz vode na rezalno desko. Nato ga nareži na pol centimetra široke rezine. 

Tako pripravljeno tuno postrezi s ščepcem grobo mlete morske soli ali pa z nekaj kapljic sojine omake.  

Kumarična solata z avokadom

Če se sprašuješ kaj ponuditi kot prilogo zraven Tataki Tune, bo kakršna koli lahkotna solata prava izbira. Da pa zadevo nekoliko popestriš, bo pa kumarična solata z avokadom tista ravno pravšnja izbira!

Sestavine za kumarično solato

  • Sveže kumare

  • Rdečo čebulo

  • Zrel avokado

  • limeto ali limono

  • sol

Kumaro na tanko nareži, naribaj ali pa nalupi. Na tanko nareži tudi rdečo čebulo ter zrel avokado. Vse skupaj po okusu začini z nekaj limetinega ali limoninega soka ter ščepcem soli. Dobro premešaj, ter za nekaj minut postavi v hladilnik. Ko se solata ohladi in se okusi prepojijo po potrebi dodatno začini ter postreži. Vse skupaj tako preprosto in tako okusno!

tunin steak s kumaro in avokadom

Iščeš še kak recept za ribo?

Imamo jih namreč še veliko več. Vsake toliko bomo vas poskusili razveseliti še s kakšnim novim, za zdaj pa bomo priporočali naš ribji burger. Ta je malo bolj kompleksen v pripravi, ampak po okusu popolnoma enakovreden današnjemu receptu.

Če boste želeli videti še kakšno ribo v naši kuhinji nam to sporočite na naš FB profil in do naslednjič – Skuhaj nekaj malega!