Svinjska rulada - porchetta

Porchetta, pire krompir & pikantni ohrovt

Želiš presenetiti svoje bližnje in za nedeljsko kosilo namesto običajne pečenke pripraviti nekaj drugačnega? Dananšnji meni-porchetta.

Porchetta, pire krompir in pikantni ohrovt

5 from 1 vote
Recipe by Andrej Vindiš Course: glavna jed, kosilo, piknikCuisine: ItalijanskaDifficulty: srednje težko
Porcije

4

porcije
Priprava

15

minutes
Čas kuhanja

2

hours 

30

minutes
Kalorije

860

kcal
Počivanje mesa

20

minutes
Skupen čas

3

hours 

5

minutes

Porchetta je ena izmed tistih klasičnih italijanskih jedi, ki jih poskusimo le enkrat na popotovanju skozi južni del Italije in nato vsem prijateljem o njej razlagamo še 3 leta za tem. Mala kuhna vam s tem receptom omogoča, da pripeljete te čudovite okuse nazaj v svoje življenje! Pa začnimo!

Sestavine

  • Porchetta
  • 700 g Svinjska rebra, flam ali potrebušina

  • 4 stroki Česen

  • 1 pest peteršilj

  • 3 žličke Sol

  • 1 žličke Poper

  • 2 žličke Zelišča in ali začimbe po želji

  • 3 žlice Olje

  • 4 žlice Balzamični kis za deglaziranje

  • Pire krompir in ohrovt
  • 500 g Krompir

  • 150 ml Mleko

  • 100 g Maslo

  • 2 žličke Sol

  • 100 g Listnati ohrovt

  • 10 g Maslo za ohrovt

  • 1 Čili

Postopek

  • Priprava porchette
  • Prvo z zelo ostrim nožem zareži kožo porchette v kocke, da se koža ob pečenju lepo razpre in zapeče do popolne hrustljavosti.
  • Prereži meso na polovico po dolžini vendar ne do konca. Tako lahko porchetto razpreš in še bolje začiniš. Nato dodaj sol, poper, tvoje najljubše začimbe in zelišča, nekateri pa zelo priporočajo limonino lupinico.
  • Zavij svinjino v roladico in jo zveži z mesarsko vrvico, da se med peko ne razpre. Nato še dobro natri porchetto z oljem in soljo, da bo tudi ta okusna.
  • Peči 2 uri v pečici na 160 stopinj in nato še dodatnih 30 minut na 190 stopinj, da se koža dobro zapeče in postane hrustljava.
  • Odstrani porchetto iz pekača in jo daj na stran, da počiva še vsaj 20 minut. Med tem časom pa odlij nekaj odvečne maščobe. Pekač nato postavi na štedilnik na srednje močanj ogenj in dodaj balzamični kis, da deglaziraš pekač. Nekoliko pokuhaj tvojo novo nastalo omako, da se nekoliko reducira.
  • Pire krompir in ohrovt
  • Olupi krompir, ga nareži na manjše kose in skuhaj v soljeni vodi do mehkega. Ko je krompir kuhan, da odcedi v cedilu in vrni v lonec.
  • V kozici segrej mleko in maslo dokler skoraj ne zavre. To mešanico dodaj krompirju in pretlači do gladkega. Začini s soljo in poprom po okusu.
  • Ohrovt nareži na manjše koščke in popraži v ponvi na maslu. Proti koncu pečenja dodaj še zelo fino narezan čili ter ponovno začini s soljo in poprom.

Video Recept

Andrejevi Kuharski nasveti

  • V kolikor za pripravo porchette uporabiš svinjska rebra, ki si jim odstranil kosti, lahko te uporabiš za pripravo mesne jušne osnove. To lahko zakuhaš kot juho, uporabiš namesto vode pri zalivanju jedi ali pa shraniš v hladilniku za naslednjo uporabo.
  • Če želiš, da je porchetta še bolj nežna in sočna priporočamo, da meso prerežeš po debelini čez polovico. Na ta način bodo plasti tanjše, okusi pa še bolj prepleteni. Pozoren moraš le biti, da se oba dela na koncu še držita skupaj! Kako smo to storili mi, si lahko ogledaš v videoposnetku.

Zate smo sestavili izjemen recept, ki je enostaven za pripravo, več kot okusen in zares nekaj posebnega.

Začnimo z našim videom te okusne svinjske ruladice

Kaj je porchetta oz porketa?

Če se sprašuješ, kaj predstavlja beseda Porchetta [porketa], je obrazložitev dokaj preprosta. Na kratko povedano gre za nadevano pečenko s koreninami v italijanski kulinarični tradiciji. A opis te okusne jedi še zdaleč ni najboljši del recepta! Ta bo najverjetneje strošek sestavin. Svinjski flam ali potrebušina je namreč eden izmed najcenejših kosov mesa, ki pa je s pravilno pripravo lahko izjemno okusen, nežen in sočen!   

Okusna svinjska rulada - porchetta

Priprava in postopek za okusno svinjsko Porchetto

Za pripravo porchette potrebuješ enakomerno debeli kos svinjskega flama ali potrebušine s kožo. Prav tako pa lahko uporabiš kos svinjskih reber, ki jim odstraniš kosti-to smo naredili tudi mi! Meso smo nato natrli s svežimi začimbami in začinili s soljo ter poprom. Flam smo nato »zrolali« v rulado ter tesno zvezali, da je ta med pečenjem ohranila obliko.

Če boste potrebovali dobre začimbe, vam priporočamo naše prijatelje pri začimbe.si – oni vas lahko dobro založijo z vsemi sortami zabavnih, dišečih in nenavadnih začimb!

Naša porchetta je bila ravno dovolj velika za štiri porcije. Pekli smo jo dve uri na 160 °C, kasneje pa še za dobre pol ure na 190 °C, da se je koža zapekla zlatorjavo. Ker je flam del svinjine z veliko maščobe, ti ni potrebno skrbeti, da bi tega pekel predolgo in ga izsušil. Čas pečenja lahko brez težav nekoliko podaljšaš, meso pa bo zato še bolj rahlo in sočno! 

Ko se je porchetta spekla, smo jo pustili počivati za 20 min. Med tem smo imeli dovolj časa, da smo iz pekača odlili odvečno maščobo ter z balzamičnim kisom deglazirali vse karamelizirane koščke, ki so se med peko prijeli nanj. Tako smo iz »nič« pričarali odlično omako!  

Priloga poskrbi, da bo porchetta sijala – zato dodajmo krompir in ohrovt

K porchetti smo postregli pire krompirja in domač listnati ohrovt, ki smo ga popekli na maslu, začinili s soljo in mu dodali na drobno narezan česen in čili

svinjska pečenka po italijansko - porchetta

Ok, s tem smo pokrili menda eno izmed najbolj ikoničnih in sexy jedi iz repertoarja svinjine. Ker pa to ni vse kar zmoremo, si poglejte še naš recept za mehek in sočen svinjski file, ki bo navdušil tako največje fane domačih okusov, kot prefinjence, ki hočejo zabavno kombinacijo priloge.

Najlepša hvala za obisk enega izmed naših najbolj popularnih receptov! Obišči nas na našem Instragramu za še več odličnih idej za recepte. In do naslednjič – skuhaj nekaj malega!