bucke recepti

Bučke polnjene s krompirjem in bulgurjevo solato

Še ena vegetarijanska jed, ki bo na preizkušnjo postavila še tako zagretega mesojedca – poskusite naše polnjene bučke!

Jedi iz pečice običajno povezujemo s hladnejšimi dnevi, ki jih srečamo jeseni ali pozimi, ko si zaželimo toplega obroka, ki ne segreje samo telesa temveč tudi duha! Če pa nam vreme zagodi že konec poletja, ko so vrtovi polni okusnih zucchini bučk, pa ni razloga, da si ne bi postregli z udobnim, sezonskim in lahkotnim obrokom, pripravljenim kar iz domačega pridelka.

Se ti mudi? Potem pa lahko skočiš direktno na recept!

Polnjene bučke po receptu Male Kuhne

Kaj bi lahko bilo bolj primernega za napoved zaključka piknik sezone, ko se ti od mesnih dobrot na žaru že obračajo oči? Fuzija lahkotnih in svežih okusov v obliki zelenjavnega obroka! No, šalo na stran. Vsi vemo, da kaj tako blaznega kot “zaključek piknik sezone” ne obstaja, a kljub temu – tu in tam je treba malo presekati, nej 😉 ?

Polnjene bučke recept

Pa presekajmo z zelenjavnim receptom

Presekati pa ni vedno tako enostavno, sploh če se želiš razvajati z lahkotnim in zelenjavnim! Kljub porasti zanimanja za zdravo prehrano, lokalno pridelane sestavine ter vegetarijanske jedi je večina restavracijske ponudbe, še posebej na obrobju mest ali v vaseh osredotočena na ocvrt sir ali pa dolgočasno zelenjavo na žaru. Ponudba je le redko lokalna, še redkeje pa domiselna in okusna. Zato nam pogosto ne preostane drugega, kot da zavihamo rokave in si nekaj okusnega pričaramo kar sami.

Kot v večini naših receptov, bo tudi tokrat priprava zelo preprosta. Najbolje, da kar pripraviš vse sestavine in pričneš!

Pisana bulgurjeva solata

Prvo se bomo lotili naše priloge. Uporabite ta recept kot prilogo še za vse ostale jedi, ki potrebujejo malo osvežitve in modernega kulinaričnega navdiha. Bulgur je namreč izjemno priljubljen zadnje čase!

Bulgur solata – sestavine

  • Bulgur

  • Rdečo, rumeno in zeleno papriko

  • Čebulo ali šalotke

  • Meto

  • Sol

  • Rjavi sladkor

  • Kis

  • Oljčno olje

Priprava bulgurjeve solate

V kozico natresi za kavno skodelico bulgurja ter dodaj dvojno količino vode. Začini s ščepcem soli in kuhaj na zmernem ognju dobrih pet minut, da se voda vpije, bulgur pa postane mehak. V primeru, da se med kuhanjem bulgur začne na dnu kozice prijemati, dodaj nekoliko več vode. Ko je kuhan, ga prestavi v posodo, kjer boš zmešal solato. Pusti, da se popolnoma ohladi, med tem pa lahko na drobno narežeš rdečo, rumeno in zeleno papriko, čebulo ali šalotko ter nekaj listov mete. Vse sestavine dodaj v posodo z ohlajenim bulgurjem ter začini s ščepcem rjavega sladkorja in soli. Ne pozabi pa dodati tudi nekaj kisa in oljčnega olja

solata bulgur

Sestavine dobro premešaj, postavi v hladilnik in pusti vsaj nekaj minut stati, najbolje pa čez noč, da se okusi prepojijo. Preden postrežeš, preveri okus ter po potrebi dodatno začini.

Zlato zapečene bučke polnjene s krompirjem

Sestavine

  • Mlad krompir

  • Drobnjak

  • Maslo

  • Sol

  • Jajce

  • Zucchini bučke

Opran in neolupljen krompir nareži na krhlje ter skuhaj v slani vodi do mehkega. Ko je kuhan, ga pusti, da se nekoliko ohladi, nato pa mu dodaj na zelo drobno narezan drobnjak, kocko masla (ali kokosove masti), ščepec soli ter jajce (ali aquafabe – tiste zgoščene vode v pločevinki čičerike ali fižola). Vse skupaj nato pretlači, da se sestavine dobro premešajo.

gratiniran krompir za bučke

Preveri okus in po potrebi dodatno začini s soljo, dodaj nekaj več drobnjaka ali pa katere koli druge najljubše začimbe.  Bučko prepreži po dolgem na pol, z žlico odstrani koščice, da napraviš vdolbino, ter jo nadevaj s krompirjevo maso. Nadevane bučke položi v pekač prekrit s peki papirjem in nekaj maščobe ter peči na 200 stopinj približno 30 min. oz. dokler krompirjeva masa ni zlato zapečena. 

polnjene bučke z gratiniranim krompirjem

Nadevane bučke postrezi zraven poljubne priloge, mi pa svetujemo da kar z bulgurjevo solato in nekaj kapljic oljčnega olja. 

Andrejev kuharski nasvet

  • Rjavi sladkor lahko nadomestiš z medom ali pa namesto navadnega kisa uporabiš sladek balzamični kis 
  • Na pol prerezane in nenadeve bučke, ki si jim odstranil koščice, lahko v pečici popečeš vnaprej. Na tak način bodo te boljše teksture in še bolj okusne.
  • Jed lahko še dodatno izboljšaš tako, da kuhanemu krompirju dodaš nasekljan drobnjak, ki si ga predhodno popekel na maslu z nekaj na drobno nasekljane čebule – kot da bi pripravljal pražen krompir, le da ohlajenemu dodaš jajce, ki bo poskrbelo za barvo in čvrstost. 
  • Aquafaba je zelo dober veganski nadomestek za vezivo, ki bi ga sicer prineslo jajce. Pripomoglo bo k teksturi in porjavitvi krompirja.
  • Tisti, ki pa brezkompromisno prisegate na meso, pa priporočamo, da krompirju zraven drobnjaka ali čebule dodate še nekaj popečene slanine!

Iščete še več vegetarijanskih receptov?

Zadnje čase ustvarjamo kar nekaj vegetarijanskih in veganskih dobrot. Ena izmed tekšnih je naš paradižnikov tatarec ali pa polnjen paradižnik. Razglejte se po naših receptih, če pa bi želeli videti kak drug recept, pa se lahko oglasite na našem Facebook profilu in nam to tudi poveste!

Polnjene bučke s krompirjem in bulgurjevo solato

5 from 2 votes
Recipe by Andrej Vindiš Course: Kosilo, Večerja, MalicaCuisine: MediteranskaDifficulty: Enostavno
Porcije

3

porcij
Priprava

10

minutes
Čas kuhanja

1

hour 

10

minutes
Kalorije

176

kcal
Total time

1

hour 

20

minutes

Enostavna zelenjavna pojedina, ki jo lahko s pametnimi zamenjavami hitro prilagodite tako za vegetarijanske kot za veganske okuse. Vsekakor pa je zelo prijetna in lahka alternativa vsem klasičnim mesnim glavnim jedem. Preizkusite ta recept kot kosilo ali pa uporabite jedi kot priloge za večjo pogostitev.

Sestavine

  • Polnjene bučke
  • 3 Srednje velike bučke

  • 5-6 Mladih krompirjev

  • 2 žlici Malso ali kokosova mast

  • 1 Jajce ali 100ml Aquafaba

  • 2 žlički Sol

  • 1 žlička Drobnjak

  • Bulgurjeva solata
  • 100 g Bulgur

  • 200 ml Voda

  • 1/2 Zelena paprika

  • 1/2 Rumena paprika

  • 1/2 Rdeča paprika

  • 1/2 Srednje rdeče čebule ali 2 šalotki

  • 7-10 Listov mete

  • 1 žlička Sol

  • 4 žlice Oljčno olje

  • 3 žlice Kis

  • 1 ščepec Rjavi sladkor

Postopek priprave

  • Priprava bulgurjeve solate
  • Skuhaj bulgur v vodi dokler se ne zmehča
  • Medtem nareži zelenjavo. Nareži papriko na majhne kocke, fino sesekljaj čebulo in nareži meto v majhne trakce vendar pazi, da je ne pri tem ne stiskaš preveč.
  • Ko je bulgur kuhan, počakaj, da se popolnoma ohladi in ga potem zmešaj z ostalo zelenjavo.
  • Dodaj sol, olje, kis in rjav sladkor po okusu. Za najboljše rezultate pa pusti solato v hladilniku čez noč, da se okusi popolnoma povežejo.
  • Priprava polnjenih bučk
  • Operi krompir, ga nareži na četrtine in skuhaj v slani vreli vodi do mehkega.
  • Ko je krompir kuhan in rahlo ohlajen mu dodaj maslo, jajce, sol in drobnjak (ali uporabi veganske alternative).
  • Nadevaj bučke z krompirjevo mešanico in vse skupaj postavi v rahlo naoljen pekač.
  • Peči na 200 stopinj približno 30 minut, oziroma dokler krompir ni zlato rjavo zapečen. Če potrebuješ na koncu peke malo pomoči, lahko vklopiš samo zgornji element pečice in hrustljavo zapečeš krompirjevo polnilo.

Video Recept

Kuharski nasveti

  • Serviraj jedi skupaj na krožniku kot celotno jed ali pa jih serviraj posamezno kot priloge
  • K tej jedi se lahko zelo dobro prileže kakšna omaka s kislo smetano ali pa veganska majoneza z drobno narezanimi kislimi ali svežimi kumarami.