Polnjen paradižnik

Vegetarijanski polnjen paradižnik

Če si se že kdaj vprašal, ali bi bilo možno doma narediti polnjen paradižnik – potem je to tvoj recept. Polnjene paprike so sicer v Sloveniji vsem dobro znana jed, ki pa že ima tradicionalen pridih. A tako, kot se pijanec ne rabi vedno držati plota, boš tudi ti nad manjšo spremembo zagotovo navdušen! Polnjen paradižnik ti sicer ne bo spremenil življenja, bo pa zagotovo popestril tvoj jesenski jedilnik!

Poglejmo naš video recept za polnjene paradižnike

Zgodnji jesenski čas je čas udobne hrane, narejene iz okusnih domačih pridelkov z vrta ali polja. A tukaj se pogosto pojavi manjša težava. Ta težava je povezana s tem, da je večino pridelkov zrelih ob enakem času, kar pomeni, da se morajo porabiti čimbolje in čimprej. In s tem ni prav nič narobe, dokler se na štedilniku ne pojavi ogromen pisker, na pultu pa zaloga paprike in paradižnikove mezge, ki bo kaj kmalu zaznamovala tvoj jedilnih v prihodnjem tednu. No, ali pa mesecu. Ali pa celo preostanku leta… 

Presekajmo monotonost polnjene zelenjave

Tokrat ne bo govora o polnjenih paprikah, temveč o nekoliko manj znani jedi, ki bo prav zagotovo zasedla mesto med tvojimi priljubljenimi recepti. Tako, kot veliko ostalih pridelkov, je pozno poleti v izobilju tudi paradižnika. Da pa ne boš primoran vsak dan jesti paradižnikovo solato, ali pa skuhati 100 litrov paradižnikove mezge, imamo danes super alternativo v obliki prav posebnega recepta – z ajdovo kašo polnjen paradižnik.

paradižniki polnjeni z kašo

Kombnirajmo toplo s hladnim in bogato s svežim

Današnja jed je sestavljena iz dveh komponent – polnjenega paradižnika in zeliščne jogurtove omake. Najprej se bomo posvetili tisti, ki bo lahko počakala tudi kakšen teden v hladilniku, uporabil pa jo boš lahko za več kot samo prilogo k odličnemu, polnjenemu paradižniku. Zeliščni jogurt bo odlično popestril različne solate, podal pa se bo tudi kot omaka za tortilje ali burgerje. 

Zeliščna jogurtova omaka

Če si že prej spremljal naše recepte, že veš, da najboljši recepti pridejo običajno v najbolj preprosti obliki. In ravno tak je recept za zeliščni jogurt, saj je priprava več kot preprostejša. A tako, kot pri vseh preprostih receptih, je pomembno, da pozornost nameniš detajlom. Kakovostno oljčno olje, česen, sveže začimbe in kvaliteten jogurt bodo igrali še kako pomembno vlogo. V kolikor kvalitetnih začimb ne želiš prepuščati naključju, pobrskaj po Začimbe.si.

Sestavine za zeliščni jogurtov preliv

 • svež peteršilj

 • sveža bazilika

 • česen

 • jogurt (priporočamo grškega)

 • oljčno olje

 • limono

 • sol

Priprava jogurtove omakice

In tokrat preprosta priprava ni le olepšava saj jo pripraviš tako, da vse naštete sestavine združiš in jih s paličnim mešalnikom “zblendaš” do zelo fine teksture. To je to! Če želiš bolj rahel okus, svetujem, da sprva dodaš nekaj več jogurta in manj ostalih sestavin, saj lahko te še vedno dodajaš postopoma in po okusu.  

Zdaj, ko smo omakico rešili, pa se lahko posvetimo zvezdi recepta. 

Polnjen paradižnik z ajdovo kašo in feto

Vsi tisti, ki nas spremljate in prisegate bolj na meso, brez skrbi – po enaem postopku se lahko paradižnik nadeva tudi z mesno osnovo kot npr. haše-jem ali bolognese omako. Tokrat se bomo posvetili vegetarijanski različici, saj bo paradižnik nadevan s kuhano ajdovo kašo, feta sirom in nekaj ostalimi sestavinami. In verjemi ali ne, tudi ta je čisto super, če pa si res ne moreš pomagati, pa lahko zraven še vedno obrneš kak steak 😉 

Kaj bomo potrebovali

 • zrel paradižnik

 • ajdovo kašo

 • jajce

 • feta sir ali ker drug svež beli sir po izbiri

 • limono

Polnjeni paradižnik pripravimo po naše

Ajdovo kašo skuhaj do mehkega. Odcedi odvečno vodo in pusti da se ohladi. V ohlajeno kašo vmešaj jajce in feta sir. Dodaj nekaj limoninega soka in po okusu dosoli ali dodatno začini z origanom, baziliko, peteršiljem ali katero izmed začimb, ki so po tvojem okusu. Paradižniku z ostrim nožem odreži vrhnji del – svetujemo da preveriš kako smo to storili mi v priloženem videu. Z žlico izdolbi sredico paradižnika in ga nadevaj z pripravljeno maso iz ajde in fete. Tvoj polnjen paradižnik postavi v naoljen pekač in speci na 180 stopinj, približno 45 min, oziroma dokler se ti ne pocedijo sline.

Upam, da ste uživali v tej vegetarijanski poslastici. V prihodnje jih boste lahko našli še veliko več! Če se sprehodiš po naših receptih, boš našel še več paradižnikovih dobrot. Če si želiš nekaj svežega in izjemno okusnega, lahko poskusiš naprimer našega paradižnikovega tatarca in do naslednjič ne pozabi- skuhaj nekaj malega!

Za še več zabavne kulinarike pa nas lahko najdeš še na našem Facebook profilu.