Pečen losos v buerre blanc

Pečen losos in beurre blanc omaka z akordom

Beurre blanc je ena izmed tistih čudežnih omak, ki bo od tega trenutka dalje spremljala tvoj zlato pečen losos ob vsaki priložnosti!

Zakaj? Preprosta priprava, preproste sestavine in nič več kot dobrih pet minut tvojega dragocenega časa. Pa vendar, izjemno prefinjenega, nežnega okusa, ki se bo čudovito podal k zelenjavi in različnim ribjim jedem kot je pečen losos. Ne verjameš? Prepričaj se na lastne brbončice z našim receptom!

In vse to je čisto res. Moje besede lahko več kot potrdi tudi stric Google, saj je pod fotografijami te sofisticirane od boga dane omake očitno, da je bila ustvarjena ravno za ribje jedi. Kot nalašč za naš hrustljav, a sočen kot riba, pečen losos. In ker so stvari tako očitne, je tudi očitno, da danes ne bomo odkrivali tople vode ali znova izumili kolesa. Bomo pa našo omako v stilu Male Kuhne nekoliko obogatili in to z velikim akordom! Dovolj žvižganja v prazno. Poglejmo kako 😉

pečen losos z masleno omako in pečenimi paradižniki recept

Beurre blanc z akordom

Preprosta priprava, preproste sestavine in nič več kot dobrih pet minut za odlično omako. Vse to je res in prav, a tako kot vsaka dobra zgodba, ima tudi ta svoj dramski trikotnik. No, pa tudi svojo dramatičnost, ta pa se začne pri izbiri sestavin. Beurre blanc ali po naše “svetlo maslo” je maslena omaka francoskih korenin, ki se poda lahkotnim jedem kot so ribe, zelenjava in celo piščanec. Glavne sestavine za pripravo so običajno maslo, vinski kis ali belo vino, šalotke, sol in opcijsko smetana. Zaenkrat nič posebnega, kajne? Kaj je torej skrivnost dobro pripravljene maslene omake in kaj je ta akord!?

Hudič je v detajlih. Včasih tudi v vinu.

Vino Šturm - Akord 2015

Mi smo tipični izbiri sestavin za beurre blanc dodali svoj pridih tako, da smo običajno vino nadomestili z akordom. In to čisto zares. Tako kot običajno, je pri vseh jedeh, kjer je za pripravo potrebno le nekaj sestavin potrebno pozornost nameniti predvsem izbiri sestavin. In tokrat je poudarek resnično na kvalitetni izbiri. Akord je vrhunsko belo vino družine Šturm, ki je zraven kvalitetnega surovega masla tista sestavina, ki je naši omaki dodala noto nad vsemi pričakovanji! Izbira kvalitetnega vina je v kuhinji sicer vedno pomebna tako v samem kuhanju, kot ob kuhanju. Kljub temu pa za pripravo omake ni nuje poseči po tako vrhunskem vinu. Popolnoma bo zadoščalo vino, ki ga rad piješ. A če želiš v jedi doseči subtilno kompleksnost in dodatno globino zaradi katere se bo tvoja beurr blanc omaka razlikovala od vseh drugih, bo Akord prava izbira!

Izbira nadpovprečnega vina pa še zdaleč ni edina posebnost naše maslene omake. Omaki smo dodali tudi zelo netipično sestavino. Dodali smo ingver. Ker pa je ingver intenziven aromatik, smo v omako dodali samo rezino, ki smo jo kasneje tudi odstranili. A že kratka prisotnost med reduciranjem vina je bila ravno dovolj, da je beurr blanc zaživel s svežino, kateri je sledila komaj opazna pikantnost. Kakšen je torej postopek?

Postopek priprave maslene beurr blanc omake

Strok šalotke narežemo na zelo drobno. Tega damo v mrzlo ponev brez kakršne koli maščobe. Ponev nato počasi segrevamo do točke, ko šalotka začne cvrčat in steklenet.

Ta korak je običajno izpuščen, saj pridemo do skoraj istega rezultata, če že v štartu dodamo v ponev vse sestavine z izjemo masla. A če sprva segrejemo samo ponev in šalotke, bodo šalotke pridobile na nekoliko več sladkobe, vroča ponev pa bo hitreje zreducirala vino.

Šalotke zalijemo z 1,5dl belega suhega vina, 0,5dl vinskega kisa ter dodamo rezino svežega ingverja. Vse skupaj reduciramo približno 2-4 minute, da tekočina postane gosta. Ingver odstranimo. V ponev nato dodamo opcijsko majhno žličko kisle smetane. Ta bo pomagala pri tem, da se bo maslo uspešno povezalo z redukcijo vina. Začinimo s soljo, znižamo temperaturo nakar začnemo dodajati maslo.

Ločitve se dogajajo tudi v kuhni. Sploh ko sfali dinamike. Malo smetane za preventivo običajno pomaga.

Zakonski svetovalec in ljubiteljski kuhar, Andrej

Med neprestanim mešanjem v redukcijo postopoma dodajamo koščke ohlajenega masla. Ko se prvih nekaj koščkov že skoraj stopi, dodamo naslednje nato postopek ponovimo. Za našo omako smo uporabili vse skupaj 125g masla, pri čemer smo tega v redukcijo dodajali v približno štirih korakih.

Ko smo uporabili vso maslo in je omaka postala goste teksture in nežne zlato rumene barve, je ta pripravljena. Še zadnjič preverimo okus in po potrebi dodatno solimo in začinimo s sveže mletim poprom, na drobno narezanim drobnjakom ali pa nekaj lističi limonskega timijana. Omako lahko serviramo toplo ali jo pustimo da se nekoliko ohladi.

Povzetek za uspešno emulzijo masla in vinske redukcije

 • v redukcijo vmešamo majhno količino kisle smetane
 • maslo mora biti dobre kvalitete in dobro ohlajeno
 • maslo dajemo v redukcijo postopoma med neprestanim mešanjem
 • ponev po potrebi odstavimo iz toplote če začne omaka vret
 • ponev pristavimo, če se maslo topi pre počasi

Pečen losos in češnjev paradižnik

Ko smo uspešno pripravili našo svetlo vinsko-masleno omako s pridihom ingverja, lahko v miru pozornost posvetimo lososu in prilogi. No, bodimo realni. Beurr blanc se lahko brez večjih težav pripravi med tem ko losos in paradižniki počasi cvrčijo v oljčnem olju. V življenju je včasih treba pokazati malenkost poguma! Konec koncev boš na tak način pripravil to – dobirh 10 minutno jed v praktično nekaj več kot petih minutah! To pa je pol manj časa! Pes res ni konj. V teh preostalih petih minutah lahko followaš naš Instagram, polajkaš vsak drugi recept in celo narediš story kako je Mala Kuhna spremenila tvoje kulinarično življenje na nepredstavljivo boljše.

Šalo na stran. Kuharija je resna zadeva. Torej.

Losos je ena izmed bolj priljubljenih rib, ki pa jo še zmeraj vsak drugi uspe zafrknit. Najpogosteje prepečt. Kaj je razlog za to, v svojih deset ali več letih kuhanja še vedno ne vem. Najbolj preprost pristop oz. recept za sočno pečenega lososa s hrustljavo kožo je zame samo en in tokrat ga bom premierno že drugič ali tretjič, na naši javni spletni strani, delil samo s tabo. Še prej pa nekaj besed o pečenem češnjevem paradižniku. Ready?

Češnjev paradižnik pustimo na steblu in ga iz spodnje strani rahlo zarežemo. To bo preprečilo kopičenje pare znotraj lupine, kar pogosto privede do mini eksplozij. Paradižnik nato položimo na srednje vročo ponev in pričnemo s peko na srednje vročem ognju. Paradižnike pečemo približno 5-10 min oziroma tako dolgo, da postanejo popolnoma mehki, lupina pa globoke, temno rdeče barve. Paradižnike nato pogumno solimo, preden jih odstavimo, pa zalijemo z nekaj rdečega vina ali žlico balzamičnega kisa.

Ultimativni recept Male Kuhne za hrustljav in sočno pečen losos

Lososu s kože odstranimo morebitne luske ter ga dobro osušimo iz vseh strani. V kožo po debelejšem delu na rahlo zarežemo z zelo ostrim nožem. To bo zagotovilo hitrejše in bolj enakomerno pečenje. Stran s kožo in mesni del pogumno solimo in začinimo s sveže mletim poprom. Ponev segrejemo na visoko temperaturo, dodamo maslo ali oljčno olje in tik za tem s kožo navzdol zrezek lososa. Lososa pečemo ne da bi ga obračali na strani s kožo do točke, ko meso spremeni barvo po višini zrezka do dobre polovice oz. približno 70% skupnega časa. Nato zrezek obrnemo in pečemo tako dolgo, da se po višini bledo obarva še druga polovica. Lososa odstavimo iz ponve in pustimo počivati 2-3 minute preden ga postrežemo.

To je torej naš predlog za osnovno pripravo lososa. Seveda lahko ta postopek nadgradimo in v ponev dodamo razna zelišča, česen in tik pred koncem tudi maslo s katerim ga med pečenjem po strani kože polivamo. A o naprednih tehnikah kdaj drugič. Če pa vam pečen losos še vedno ne da miru, pobrskajte še po naših ostalih receptih s to nežno in okusno ribo. Losos s toplo regratovo solato ali hrustljav losos v panko drobtinah.

Pečen losos in beurre blanc omaka z akordom

5 from 3 votes
Recipe by Andrej Vindiš Course: Glavna jedCuisine: FrancoskaDifficulty: Srednje
Porcije

2

porcije
Priprava

2

minutes
Čas kuhanja

6

minutes
Kalorije

300

kcal
Skupen čas

8

minutes

Enostaven in okusen recept za sanjski par maslene omake in pečenega lososa.

Sestavine

 • Buerre blanc
 • 1 šalotka

 • 1,5 dl vino

 • 0,5 dl vinski kis

 • 1 rezina ingver

 • 1 ščep sol

 • 1 žlička smetana

 • 125 g maslo

Postopek

 • šalotko narežemo na zelo drobno ter damo v hladno ponev
 • ponev segrejemo, da začne šalotka cvrčat ter zalijemo z vinom in kisom
 • reduciramo do gostote sirupa nakar dodamo žlico smetane
 • pokuhamo, solimo in znižamo temperaturo
 • v redukcijo postopoma dodajamo dobro ohlajeno maslo med neprestanim mešanjem
 • ko smo dodali vso maslo in smo dobili gosto zlato rumeno emulzijo, po okusu dodatno začinimo in postrežemo toplo ali ohlajeno