vegan tomato tartare

Paradižnikov tatarec

Redkokatere jedi nosijo v sebi toliko okusa poletja, kot paradižnikov tatarec.

Najboljši del jedi, ki bo navdušila tako ljubitelje mesne različice tatarskega bifteka, kot tudi pristaše vegetarijanske ali veganske prehrane,  pa je zagotovo preprostost priprave.

Kljub temu, da je paradižnik danes na voljo skozi vso leto, je najboljši čas za pripravo tega recepta poletje. Paradižnik bo glavna sestavina tatarca, zato je pomembno, da je ta čimvišje kakovosti. In kdaj kupiti boljši paradižnik, kot čez poletje, ko se lahko sprehodiš skozi tržnico ali med nakupovalne police in si postrežeš s sezonskim, lokalno pridelanim, okusnim paradižnikom. No, ali pa še boljše – se sprehodiš skozi vrt in tam odtrgaš zrel, sočen in predvsem domač paradižnik, ki bo že čez nekaj minut postal glavna sestavina za tvojo najljubšo poletno jed.

Kako se lotiš priprave paradižnikovega tatarca?

Zdaj, ko je tvoja košara polna svežega domačega paradinika, se lahko lotiš priprave tatarca. K sreči je hitro in enostavno.

Za paradižnikov tatarec boš potreboval:

  • Svežo baziliko
  • Šalotko
  • Posušen paradižnik
  • Bel balzamični kis
  • Paradižnik
  • Oljčno olje
  • Sol
  • Avokado
  • Redkvica

Na drobno nareži liste sveže bazilike, šalotko in posušen paradižnik. Vse skupaj postavi v manjšo posodo in dodaj nekaj balzamičnega kisa, da bodo narezane sestavine dobro prekrite. Premešaj in pusti stati, da se okusi med seboj povežejo. Zdaj je tudi čas, da dodaš še ostala zelišča po želji. In seveda tukaj je link, ki te pelje do čudovitih zelišč, ki jih še nisi poznal.

Paradižnikov tatarec se prične s sekljanjem
Šalotka, bazilika in sušen paradižnik

Svežemu paradižniku odstrani pecelj in ga prereži čez polovico. Paradižnik popeči na vroči ponvi z nekaj oljčnega olja, da ta postane zlato rjave barve. Ta korak je zelo pomemben, saj se bo sladkor v paradižniku karameliziral, izgubil bo pa tudi velik del vode, kar bo poskrbelo za intenzivnejši okus in tudi teksturo končne jedi! Ko je paradižnik pečen, ga odstavi in pusti stati, da se popolnoma ohladi.

Če so tvoji paradižniki nekoliko slabši ali zelo vodeni jim izreči sredico, ali pa jih na nekoliko nižji vročini peci dlje časa, da e znebiš odvečne vode.

Polovice paradižnika v vroči ponvi z olivnim oljem
Polovice paradižnika v vroči ponvi z olivnim oljem

Ponev, kjer si pekel paradižnik, deglaziraj z odvečnim kisom, ki si ga pomešal z baziliko, šalotko in sušenimi paradižniki. Če je tekočine premalo, lahko v ponev dodaš nekaj vode ali dodatno žlico balzamičnega kisa. Po nekaj minutah kuhanja, boš dobil izjemno preprosto vendar okusno omako, ki bo ob paradižnikovem tatarcu poskrbela za dodaten sloj okusa!

Deglaziranje z balzamičnim kisom
Deglaziranje z balzamičnim kisom

Popečen in ohlajen paradižnik narezi na poljubno velike kose in jih pomešaj s kombinacijo bazilike, posušenega paradižnika in šalotke. Dodaj nekaj soli po okusu in vse skupaj postavi v hladilnik, da se okusi povežejo.

Namesto z maslom, serviraj paradižnikov tatarec z avokadom, po želji pa dodaj tudi nekaj rezin redkvice. Postrezi s sveže popečenim kruhkom.   

Oglej si še naš video in poglej, kako smo paradižnikov tatarec pripravili v Mali Kuhni.

Dokler imamo na vrtovih sveže paradižnike, jih je potrebno pametno porabiti. Če ne boš delal mezge ali sušenih paradižnikov, si lahko ogledaš naše testenine s školjkami, kjer je paradižnik v glavni vlogi.