Panko encrusted fried salmon

Pečen losos v panko drobtinah s pisano zelenjavo

Če se ti kdaj zaluštajo ribje palčke imamo za tebe nekaj eksponentno boljšega – pečen losos v panko drobtinah s svežo blanširano in popečeno zelenjavo. Mala Kuhna je namreč spet tu s preprostim in tako okusnim receptom, da že skoraj boli! Ko govorimo o jedeh, ki so sestavljene le iz nekaj sesetavin in korakov priprave, je ključnega pomena, da večino pozornosti namenimo ravno sestavinam samim – in zato danes delamo Panko lososa.

Pečen losos sloni na kvaliteti ribe in zelenjave. Zato naj bo ta na prvem mestu.

Če se le da, uporabi čim bolj sveže, na naravni način pridelane sestavine lokalnih proizvajalcev. Naj bo kvaliteta sestavin tista najpomembnejša začimba v tvoji kuhinji!

Pa poglejmo, kako smo pečenega lososa pripravili v našem video receptu.

Za ta recept smo uporabili okusno in zdravo, doma pridelano zelenjavo in file divjega lososa. Zelenjavo smo najprej za kratek čas blanširali v osoljeni vodi in jo kasneje popekli na maslu. Na koncu smo dodali nekaj oljčnega olja in limoninega soka. 

Torej? Gremo na ribe? Skoči na recept!

Pečen losos – hitro in enostavno s hustljavo skorjico in sočno sredico.

Ker smo imeli file lososa brez kože, (ta pa je, vsaj zame, najboljši del 😉), smo panirali eno stran s panko drobtinami. Najprej smo ga iz obeh strani posolil in nato na strani, kjer bi morala biti koža še pomokali, namočili v jajce in nazadnje v panko drobtine. File smo pekli na zmernem »ognju«, da je skorjica postala zlato rjava. Nato smo tega obrnili in pekli še za kakšnih 30 sekund. Finito! In, o, moj bog! Kontrasta med nežnim in sočnim lososom in hrustljavo panko skorjico se pač ne da ubesedit!

panko pečen losos z zelenjavo

Blanširaj zelenjavo in popeci v ponvici za popolno teksturo in globok ter svež okus.

Zelenjava je pravtako enostavna za pripravo. Barvno korenje smo olupili, natrgali cvetačo in narezali ohrovt. Potem smo vso zelenjavo blanširali glede na debelino, pri čemer smo ohrovt blanširali zgolj nekaj sekund. Za več informacij glede blanširanja si oglejte naše napotke na našem kuharskem tečaju za blanširanje! Po hitrem plavanju v kropu prenesi zelenjavo v hladno vodo, potem pa jo popeci v ponvici z nekaj masla, začini s soljo in pokapljaj z malo limoninega soka.

Za tiste, ki želite narediti svojo zelenjavo še malo bolj zabavno, je zdaj čas, da jo začinite po želji. Tukaj pridejo v poštev vse sorte dišavnic ali pikantnih začimb, ki jih lahko najdete in naročite pri naših prijateljih na začimbe.si.

Jed je pripravljena za serviranje, hitro in preprosto! Ta recept je prav zares odlična ideja za zdravo in več kot okusno jed, ki je praktično lahko gotova v desetih minutah.

Pečen losos s krustljavo skorjico

Pečen losos s panko skorjico je hitra in okusna izbira za tisto posebno osebo, ki obožuje ribe na svež način. In v tej podobni temi si poglej še ta recept, ki prinese svežino morja na krožnik v malo drugačni obliki. Tukaj je naš recept za črne toteline z bistro ribjo juho. Odlična morska jed za bolj prefinjene duše, ki se ne bojijo nežnega azijskeg pridiha.

Do naslednjič – skuhaj nekaj malega!

Pečen losos v panko drobtinah s pisano zelenjavo

5 from 4 votes
Recipe by Andrej Vindiš Course: kosiloCuisine: Italijanska, EvropskaDifficulty: enostavno
Porcije

2

servings
Priprava

10

minutes
Čas kuhanja

25

minutes
Kalorije

450

kcal
Skupen čas

35

minutes

Pečen losos je enostaven in hiter za pripravo. In vsi ga znamo pripravit. Dajmo ga še malo izboljšat in dodajmo še nekaj blanširane ter popečene sveže zelenjave. Hrustljave panko drobtine bodo poskrbele za dodatno teksturo, ki bo super kontrast mehki in sočni ribi. Zelenjava pa bo dodala še nekaj sladkobe in svežine tej že tako lahki jedi.

Sestavine za ocvrtega lososa in zelenjavo

  • Pečen losos v panko drobtinah
  • 300 g File divjega lososa brez kože

  • 100 g Panko drobtine

  • 1kom Jajce

  • 100 g Gladka moka

  • Sol

  • 50 ml Olje za cvrtje

  • Oljčno olje za preliv ob serviranju

  • Poširana in popečena zelenjava
  • 5 listov Listnati ohrovt

  • 5 kom Korenček (po možnosti pisan)

  • 100 g Cvetača

  • 1/2 dl Limonin sok (pol limone)

  • 1 žlica Maslo

Postopek

  • Pečen losos s panko skorjico
  • File lososa brez kože nasoli na obeh straneh.
  • Samo stran kjer bi morala biti koža pomokaj, položi v jajce in nato še v panko drobtine.
  • Na srednje vroči ponvi segrej olje in peci lososa do zlato rjave barve.
  • Proti koncu peke obrni file še na drugo stran in peci cca 30 sekund.
  • Poširana in pečena zelenjava
  • Na manjše kose razreži ohrovt, korenje in cvetačo.
  • Blaširaj zelenjavo v močno vreli in osoljeni vodi. Debelejše in večje kose zelenjave blanširaj nekoliko dlje.
  • Prenesi zelenjavo iz kropa v hladno vodo in hitro zaustavi kuhanje.
  • zelo vroči ponvi raztopi žlico masla, ki ga lahko zmešaš z nekaj olja ter na hitro popeci blanširano zelenjavo.
  • Po okusu začini s soljo in nekaj limoninega soka. Dodaj tudi začimbe in dišavnice po želji.

Video Recept

Kuharski nasveti

  • Da ohraniš zelenjavo kuhano a hrustljavo uporabi postopek blanširanja. Zelenjavo blanširaš vedno po vrsti – najprej tisto, ki rabi najdlje časa in na koncu tisto, ki potrebuje najmanj. Korenje običajno blanširamo za tri minute. Cvetačo za minuto, listnati ohrovt pa za 30 sekund. Pomembno je, da blanširano zelenjavo takoj prestaviš v ledeno ali pa vsaj mrzlo vodo. Tako prekineš postopek kuhanja, zelenjava bo pa še toliko bolj hrustljava in pisana!
  • Lososa vedno pripravi tako, da ga pečeš 70% časa na strani s kožo in tukaj ni nič drugače! Le na tak način bo panko skorjica zlato zapečena, meso lososa pa nežno in sočno. Priporočljivo je, da je meso lososa po peki še vedno rahlo roza – tako kot pri kvalitetnem steaku. Ker je vsak kos različne debeline in velikosti si lahko pomagaš tako, da med peko spremljaš kdaj postanejo robovi fileja do vrha belkastega odtenka. To je primeren trenutek, da lososa obrneš na drugo stran in popečeš še za nekaj sekund.