Panko encrusted fried salmon

Panko losos s pisano zelenjavo

Mala Kuhna je spet tu s preprostim, a tako okusnim receptom, da že skoraj boli! Ko govorimo o jedeh, ki so sestavljene le iz nekaj sesetavin in korakov priprave, je ključnega pomena, da večino pozornosti namenimo ravno sestavinam samim – in zato danes delamo Panko lososa.

Kvaliteta lososa in zelenjave naj bo na 1. mestu

Če se le da, uporabi čim bolj sveže, na naravni način pridelane sestavine lokalnih proizvajalcev. Naj bo kvaliteta sestavin tista najpomembnejša začimba v tvoji kuhinji!

Pa poglejmo, kako smo recept pripravili mi

Za ta recept smo uporabili okusno in zdravo, doma pridelano zelenjavo in file divjega lososa. Zelenjavo smo najprej za kratek čas blanširali v osoljeni vodi in jo kasneje popekli na maslu. Na koncu smo dodali nekaj oljčnega olja in limoninega soka. 

Priprava in cvrtje lososa – hitro in enostavno

Ker smo imeli file lososa brez kože, (ta pa je, vsaj zame, najboljši del 😉), smo panirali eno stran s panko drobtinami. Najprej smo ga iz obeh strani posolil in nato na strani, kjer bi morala biti koža še pomokali, namočili v jajce in nazadnje v panko drobtine. File smo pekli na zmernem »ognju«, da je skorjica postala zlato rjava. Nato smo tega obrnili in pekli še za kakšnih 30 sekund. Finito! In, o, moj bog! Kontrasta med nežnim in sočnim lososom in hrustljavo panko skorjico se pač ne da ubesedit!

panko ocvrt losos z zelenjavo

Blanširanje zelenjave in finiširanje v ponvici

Zelenjava je pravtako enostavna za pripravo. Barvno korenje smo olupili, natrgali cvetačo in narezali ohrovt. Potem smo vso zelenjavo blanširali glede na debelino, pri čemer smo ohrovt blanširali zgolj nekaj sekund. Za več informacij glede blanširanja si oglejte naše napotke na dnu strani! Po hitrem plavanju v kropu prenesi zelenjavo v hladno vodo, potem pa jo popeci v ponvici z nekaj masla, začini s soljo in pokapljaj z malo limoninega soka.

Za tiste, ki želite narediti svojo zelenjavo še malo bolj zabavno, je zdaj čas, da jo začinite po želji. Tukaj pridejo v poštev vse sorte dišavnic ali pikantnih začimb, ki jih lahko najdete in naročite pri naših prijateljih na začimbe.si.

Jed je pripravljena za serviranje, hitro in preprosto! Ta recept je prav zares odlična ideja za zdravo in več kot okusno jed, ki je praktično lahko gotova v desetih minutah.

Sestavine

 • File divjega lososa brez kože

 • Panko drobtine

 • Jajce

 • Gladka moka

 • Sol

 • Listnati ohrovt

 • Korenček

 • Cvetača

 • Oljčno olje

 • Limonin sok

 • Maslo

Napotki

 • Da ohraniš zelenjavo kuhano a hrustljavo uporabi postopek blanširanja. Zelenjavo blanširaš vedno po vrsti – najprej tisto, ki rabi najdlje časa in na koncu tisto, ki potrebuje najmanj. Korenje običajno blanširamo za tri minute. Cvetačo za minuto, listnati ohrovt pa za 30 sekund. Pomembno je, da blanširano zelenjavo takoj prestaviš v ledeno ali pa vsaj mrzlo vodo. Tako prekineš postopek kuhanja, zelenjava bo pa še toliko bolj hrustljava in pisana!
 • Lososa vedno pripravi tako, da ga pečeš 70% časa na strani s kožo in tukaj ni nič drugače! Le na tak način bo panko skorjica zlato zapečena, meso lososa pa nežno in sočno. Priporočljivo je, da je meso lososa po peki še vedno rahlo roza – tako kot pri kvalitetnem steaku. Ker je vsak kos različne debeline in velikosti si lahko pomagaš tako, da med peko spremljaš kdaj postanejo robovi fileja do vrha belkastega odtenka. To je primeren trenutek, da lososa obrneš na drugo stran in popečeš še za nekaj sekund.

Panko losos je hitra in okusna izbira za tisto posebno osebo, ki obožuje ribe na svež način. In v tej podobni temi si poglej še ta recept, ki prinese svežino morja na krožnik v malo drugačni obliki. Tukaj je naš recept za črne toteline z bistro ribjo juho. Odlična morska jed za bolj prefinjene duše, ki se ne bojijo nežnega azijskeg pridiha.

Do naslednjič – skuhaj nekaj malega!