Musaka s kozjo skuto in melancani

Musaka s kozjo skuto in jajčevci

Musaka se lahko marsikomu zdi kot zajeten kuharski podvig. Ampak ni nujno tako. Naš recept je enostaven, a vendar dovolj zanimiv, da bo tudi vsem poznavalcem te klasične grške jedi dvignil obrvi. Tokrat pripravljamo musako s kozjo skuto in jajčevci.

Najbrž si doma marsikdo raje pripravi lazanjo, kot musako. S tem ni prav nič narobe in je popolnoma razumljivo. Konec koncev so italijanski recepti izjemno popularni in kljub temu, da gre za zelo podobno reč, krompir pač niso testenine. A brez skrbi, z našim receptom boš lahko pripravil oboje!

ČE SE KOZJIH IZDELKOV IZOGIBAŠ KOT HUDIČ KRIŽA, SI PRIŠEL NA PRAVI NASLOV. KOZJA SKUTA BO TVOJ IMUNSKI SISTEM DVIGNILA DO NEBES, NAŠ RECEPT, PA BO POSTAL TVOJA NOVA BIBLIJA PRI PRIPRAVI MUSAKE.

Starodaven pregovor pravi, da različnih vrst musak poznamo vsaj toliko, kot je kapljic v dežju. In kljub temu, da sem si ta pregovor pravkar popolnoma izmislil, pa prispodoba sploh ni tako napačna. Zakaj?

Preveri naš video recept za musako in boš izvedel 🙂

Če si se že dovolj spoznal z musako lahko kar takoj skočiš na recept s klikom na gumb.

Musaka in resnica o njeni pripravi

Prvič. Različic musak dejansko poznamo ogromno. Od najbolj znane grške, do balkanske, turške, vegetarijanske ali mesne, z melancani ali krompirjem, pa do vseh možnih različic domačih ali profesionalnih kuharskih mojstrov. Musaka bi lahko imenovali praktično vse, kar je pripravljeno s krompirjem ali melancani, mesno ali vegi prilogo in je do zlato rjave barve gratinirano v pečici.

Drugič. Musaka je popoln comfort food in je še neštetokrat boljša, kadar jo pripravimo v deževnem vremenu. Čista resnica.

musaka na krožniku s krompirjem recept

Musaka s kozjo skuto naj bo presenečenje za tvoje goste

Kakšna je torej naša različica musake? Kaj je skrivnost priprave dobre musake? Kako smo to pripravili mi? Kaj pomeni skoraj vegi musaka ter kako pripraviti z receptom za musako tudi lazanjo!? Vse to in še več že čez nekaj vrstic.

Pa da najprej razrešimo največjo dilemo tega recepta. Skoraj vegi? Skoraj še ni nikoli zajca ujel in tudi naša musaka ni niti približno vegi, saj smo v njo dodali popečeno slanino. Vendar pa slanina še zdaleč ni ključnega pomena za ta recept in smo jo mi dodali predvsem zato, ker smo jo morali uporabit in ker smo v naši ekipi 85% mesojedci. Jap, musaka je pač takša jed, v katero lahko daš marsikaj. Torej, če prisegaš na brezmesne jedi, slanino brez problema izpustiš ali pa to celo nadomestiš z nečim kar je tebi bolj ljubo. Gobe? Šparglji? Špinača?

“Nič nemo bek metali.”

– Andrej, občasni metalec in strokovnjak ponovne uporabe v kuhinji

Zraven slanine, našo musako krasi še ogromno na tanko narezanega krompirja, na tanko narezanih in popečenih melancan ter en kup kozje skute.

Kozja skuta z drobnjakom bo popestrila vašo musako

Skuta je morda nekoliko nenavadna sestavina za pripravo musake, pa vendar je razlog za izbiro tako jasen. Mi smo uporabili kozjo skuto z drobnjakom, ki je musaki dodala pridih svežine in aromatičnosti. Kozja skuta ima izjemno hranilno vrednost saj vsebuje veliko naravnih proteinov – albuminov.

musaka in skuta

Nizka vsebnost maščob pa daje izredno blag okus, ki, obogaten s svežim drobnjakom, postane nekoliko bolj izrazit in aromatičen.

Kljub temu, da je ta odlična v kombinaciji z raznimi toplimi ali hladnimi solatami, pa več kot blesti tudi v kontekstu musake. Sploh musake z melancani!

“kozja skuta + pečeni melancani = večna ljubezen”

– Andrej, ekspert za odnose in ljubezen v kuhinji

Torej, kako smo se mi lotili priprave?

Priprava musake s kozjo skuto in jajčevci

Krompir smo narezali na tanke rezine. Lahko bi še nekoliko tanjše. Tanek je običajno boljši (that’s what she said), saj se tanjši krompir hitreje skuha ob enem je musaka s tanko narezanim krompirjem boljše teksture. Ko smo krompir narezali, smo ga v slani vodi za kratek čas pokuhali, nato pa odcedili. Za tem smo na tanko narezali melancane ter jih pogumno posolili. Rezine melancan smo pustili nekaj časa, da so spustile vodo nato pa jih popekli na vroči ponvi z nekaj oljčnega olja.

 • Melancane položi na vročo ponev, šele nekoliko kasneje pa dodaj olje. Tako bo odvečna voda izhlapela, rezultat pa bo manj pošpricana kuhinja.
pečenje melancanov

Ko so bili melancani pečeni, smo do zlato rjave barve popekli tudi na drobno narezano sušeno slanino.

Kot zadnji korak smo razdrobili kozjo skuto ter jo v večji posodi pomešali s kozjim jogurtom, soljo in jajci. Namesto kozjega jogurta lahko uporabiš kislo smetano, na tak način bo musaka nekoliko bolj sočna! Vse skupaj smo nato dobro premešali ter po potrebi še nekoliko dosolili.

Ko smo imeli pripravljene vse glavne sestavine smo začeli s sestavljanjem musake. Pekač smo dobro naoljili, nato pa položili prvo vrsto krompirja. Za tem je prišel na vrsto sloj zmesi s skuto, kateremu so sledili melancani, slanina in nato ponovno krompir ter preostanek zmesi s skuto.

S katero sestavimo boš začel/a je prepuščeno tvoji domišljiji, koliko slojev boš naredil/a, pa predvsem številu porcij in velikosti pekača. Predlagam, da izbereš pekač v takšni velikosti, da boš lahko pripravil/a musako z vsaj dvema slojema krompirja. Zagotovo se pa drži pravila, da nikoli ne začneš z omako ampak z njo vedno zaključiš.

Če se vseeno odločiš, da boš delal lazanjo pa kar začni z omako, saj bo ta poskrbela, da se celotna zadeva ne bo prijela na dno ponve.

Omaka pride vedno na koncu!

– unknown.

Uspešno sestavljeno musako smo nato pekli v pečici na 180°C tako dolgo, da se je po vrhu obarvala zlato rjavo. Za nas je to bilo približno 60 minut.

Musaka vs. Lazanja – večna dilema

Za konec pa rešimo še eno dilemo svetovnih razsežnosti. Če ti krompir nikakor ne diši, lahko uporabiš praktično iste sestavine za pripravo lazanje. V tem primeru dodaj med sloje zraven skute tudi nekaj sira, omako s skuto pa lahko nadomestiš z bešamel omako. No, ali pa uporabiš kar omako s skuto. Po želji!

Če hočeš nadaljevati po poti sirnatih mediteranskih jedi ti priporočamo še naš recept za domače krompirjeve njoke v sirovi omaki. Dekadenten recept s sirom in obilo puhastih njokov, ki jih moraš narediti sam.

Krompir je izjemno resna sestavina in mi ga bomo proslavljali, dokler bo rastel. Če si tudi ti užival/a v našem receptu pa se nam pridruži še kdaj, do naslednjič pa – skuhaj nekaj malega 🙂

Musaka s kozjo skuto in jajčevci

5 from 1 vote
Recipe by Andrej Vindiš Course: kosilo, glavna jedCuisine: mediteranskaDifficulty: enostavno
Porcije

6

porcij
Priprava

30

minutes
Čas kuhanja

1

hour 
Calories

450

kcal
Skupen čas

1

hour 

30

minutes

Mediteransko klasiko smo tokrat v Mali Kuhni preoblekli v nekaj malo bolj avtentičnega in posebnega. Musaka s kozjo skuto in jajčevci je močna, a vendar sveža jed, ki bo nasitila lačne in razveselila utrujene jedce za vašo mizo tako poleti kot pozimi. Hkrati pa boš lahko za pripravo uporabil obilo dobrega krompirja, ki nikakor ne more zgrešiti. Lahko pa ta recept uporabiš tudi kot osnovo za lazanjo.

Sestavine za musako

 • 800 g krompir

 • 800 g kozje skute

 • 4 dl kozjega jogurta ali kisle smetane

 • 3 jajca

 • 2 melancana

 • 100 g slanine

 • 3 žličke olja

 • sol in poper po okusu

Postopek

 • Krompir nareži in pokuhaj v osoljeni vodi.
 • Melancane nareži po dolgem, jih osoli, počakaj, da spustijo tekočin in jih nato položi v vročo ponev. Ko se pričnejo peci dodaj olje in nadaljuj s peko, da pridobijo nekaj lepe zlato rjave barve.
 • V posodi zmešaj kozjo skuto, jajca in jogurt. Po potrebi posoli popopraj. To bo naš preliv za musako.
 • V naoljen pekač zloži sloj krompirja, nato sloj skutine omake, sloj melancanov, ponovno sloj krompirja in vse skupaj zaključi s preostankom skutinega preliva. Najbolj hrabri med vami boste na vrh naribali še zdravo mero sira (ta je pri nas bil seveda kozji sir).
 • Peci musako v predhodno segreti pečici na 180 stopinj okrog 60 minut, oziroma dokler vrh musake ne dobi čudovite zlato rjave barve.

Video Recept

Kuharski nasveti

 • Melancane položi na vročo ponev, šele nekoliko kasneje pa dodaj olje. Tako bo odvečna voda izhlapela, rezultat pa bo manj pošpricana kuhinja.
 • Melancane obvezno posoli in počakaj da spustijo tekočino. To bo pomagalo, da po končani pripravi ne bodo grenki.