Losos s toplo regratovo solato

Le kaj je lepšega od dolgih sprehodov med toplimi spomladanskimi sončnimi žarki? Če prijetno združiš s koristnim in sproti nabereš še nekaj listov regrata za okusno kosilo ali večerjo z lososom in toplo regratovo solato, je dan lahko še lepši!

Pa poglejmo kako smo ga pripravili

Losos in krompir v vseh oblikah sta vedno bila najboljša prijatelja. Zato smo mi to jed pripravili v bolj moderni, slovenski izvedbi.

Regratova solata se lahko uživa skozi vso leto

A regratovih listov ni potrebno nabirati samo med prvimi sončnimi žarki pomladi, saj so mladi listi užitni prav čez vse toplejše mesece – na obdobja le malenkost bolj grenki, vendar kljub temu prežeti z vrsto vitaminov in zdravilnih snovi za naše telo.

Pri nas smo regrat vedno jedli predvsem v raznih solatah, običajno z bučnim oljem in v kombinaciji s krompirjem ali kuhano jajčko. Tokrat smo ga v Mali Kuhni pripravili malenkost drugače, in sicer v kombinaciji z lososom!

Pripravimo toplo regratovo solato!

Za začetek dobro operi krompir in neolupljenega nareži na večje kose. Te skuhaj v rahlo osoljeni vodi. Pri tem bodi pozoren, da krompirja ne razkuhaš, saj ti bo sicer pri pripravi solate razpadel. Da se temu izogneš, krompir pustil neolupljen. Lupina bo držala kose skupaj, četudi bodo ti malenkost preveč kuhani. Tako prihraniš pa si tudi nekaj dragocenega časa! 😉

Topla regratova solata recept

Krompir odcedi in mu še toplemu dodaj opran in na majhno narezan regrat in popečene pinjole. Toplota krompirja in pinjol bosta regrat zmehčala in ga naredila še bolj okusnega! Vse skupaj začini z drobno narezanim česnom, soljo, oljčnim oljem in balzamičnim kisom.

Če vam je takšna solata malce pretežka, jo lahko zmeraj malo povzdignete s kančkom limonine lupinice v prahu, ki bo dodala malo svežine in uravnotežila regrat. Poiščite jo na povezavi!

Pripravimo hrustljavo pečen losos

Pečen losos s kožo

V kožo lososa z zelo ostrim nožem na rahlo zarezi trakove. Tak bo ta po pečenju še toliko bolj hrustljava in okusna. Meso začini s soljo ter na oljčnem olju speči do »še rahlo roza«. 

 NASVET

Lososa vedno pripravi tako, da ga pečeš 70% časa na strani s kožo. Le na tak način bo ta zlato zapečena, meso lososa pa nežno in sočno. Priporočljivo je, da je meso lososa po peki še vedno rahlo roza – tako kot pri kvalitetnem steaku. Ker je vsak kos različne debeline in velikosti si lahko pomagaš tako, da med peko spremljaš kdaj postanejo robovi fileja do vrha rahlo belkastega odtenka. To je primeren trenutek, da lososa obrneš na drugo stran in popečeš še za nekaj sekund.

Če boste potrebovali malo pomoči pri uporabi celega lososa je tukaj naš vikend prijatelj in “večni kulinarični oče s trdo roko” – Gordon Ramsay s svojim videom na temo kako filirati lososa.

Hrustljavo zapečen losos recept

sestavine

  • mlad krompir

  • regrat

  • balzamični kis

  • sol

  • česen

  • oljčno olje

  • pinjole

  • file lososa

Za še več ribjih dobrot si lahko ogledate naš recept za panko-ocvrtega lososa. Ta bo na čisto drug način prikazal sočen okus lososa z odlično kombinacijo blanširane in sveže zelenjave.

Do naslednjič pa – skuhaj nekaj malega!