Preprosta jagnjetina na žaru

Jagnjetina na žaru je tako med domačimi kot profesionalnimi kuharji vedno bolj priljubljena izbira. In čudil bi se, če temu ne bi bilo tako. Sočno meso izjemno nežne teksture ter blagega okusa brez težav navduši vsakega pravega ljubitelja kulinarike. In nobena skrivnost ni, da je tudi nas in zagotovo bo tudi tebe!

Poletje je tik pred vrati, med toplimi poletnimi dnevi pa ne malokrat zadiši po dimu okusnih piknikov. Na našo žalost v Sloveniji še vedno prepogosto zadiši samo po kupljenih čevapčičih in perutničkah. Ne me razumeti narobe, tudi to je prav. Konec koncev so pikniki dogodki druženja in hrane. A če je družba dobra, zakaj ne bi bila nekaj posebnega še hrana?

“Nem neke kompliciral, spečem neke čevape pa perutničke pa je to to”

– Vsak drugi “žar mojster” fotr, ki pošlje ženo po čevape v Lidl

A nekaj posebnega in okusnega na žaru (1x za spremembo) še zdaleč ne pomeni kompliciranje ali dodatne skrbi. In ravno to je razlog, da bom današnji članek posvetili izključno preprosto pripravljeni jagnjetini na žaru. Zate smo izbrali ne enega temveč tri predloge za recepte z jagnjetino, ki bodo popestrili tvoj vsakdanji piknik ter ga brezbrižno povzdignili na pravo kulinarično doživetje!

Še preden se prepustimo receptom, pa bomo razčistili edino nekoliko večjo dilemo. Kje torej dobiti jagnjetino? Jagnjetina je pogosto na izbiro med nakupovalnimi policami bolje založenih trgovin. A če želimo zares dobro jagnjetino, je najbolje, da to naročimo pri bližjemu rejcu. Ne samo, da bo takšno meso sveže pripravljeno, tudi kosi bodo takšni, kot si jih bomo želeli. Odnos z lokalnim kmetom ali mesarjem je enako pomemben kot odnos z avtomehanikom ali frizerjem! Skoraj prepričan sem, da ima v Sloveniji vsaka večja vas kmeta, pri kateremu lahko naročimo jagnjetino, če pa potrebuješ nekoliko pomoči, pa pri Mali Kuhni prisegamo na meso jagnjetine Domačije Hvalc.

Jagnjetina na žaru 1: Jagnječji kotlet s kvinojo in pomarančno solato

Jagnječje meso obožuje sveže okuse in nič ni bolj svežega kot pomarančna solata! To lahko pripravimo vnaprej ter jo pustimo tudi do par ur v hladilniku, da se okusi dobro prepojijo. Torej, kako smo mi pripravili to čudovito prilogo k na žaru pečenim jagnječjim t-bone kotletom?

Kvinojo smo temeljito sprali pod vročo vodo, nato pa jo dodali v srednje velik lonec skupaj z vodo v razmerju 1 skodelica kvinoje in 1,5 skodelice vode. Vodo smo začinili s ščepcem soli, nato pa kuhali približno 15 minut, da je bila kvinoja kuhana “na zob”. To smo nato odstavili iz ognja ter jo pustili stati, da se je popolnoma ohladila.

Med tem, ko se je kvinoja ohlajala, smo olupili in na kar se da tanko narezali pomaranče. Rezine pomaranč smo dali v večjo posodo, zraven pa nekaj feta sira ter začinili s sveže stisnjenim sokom limete, soljo in oljčnim oljem. Vse skupaj smo dobro premešali, ter pustili, da se okusi prepojijo, nato pa še dodatno po potrebi začinili. Ko se je kvinoja ohladila, bi jo lahko vmešali v pomarančno solato, mi pa smo to postregli posebej.

Jagnječji t-bone kotleti spadajo med najboljše kose jagnjetine. Te smo pogumno začinili s soljo in oljčnim oljem ter jih postavili na zelo vroč žar. Tako kot vsak dober kos mesa, je tudi tu zaželjeno, da tega ne prepečemo. Jagnječji t-bone je po našem okusu najbolje pečen medium! Odvisno od debeline kotletov ter temperature žara se ta peče na vsaki strani med 4-5min, da rata zunanja stran zlato rjavo zapečena, notranjost pa ostane sočna in nežna.

Jagnjetina na žaru 2: Jagnječje stegno s pečeno lubenico

Čakaj malo! Pečena lubenica? Ja pa kaj še. Ampak brez heca! Ideja za prilogo ali samostojno jed, ki marsikoga na prvi pogled zagotovo ne prepriča. Pa vendar, vredno poskusiti.

Prečno prerezano jagnječje stegno ter lubenico narezano na približno 1cm debele kose smo pogumno začinili s sojino omako ter ščepcem soli. Oboje smo položili na zelo vroč žar ter pekli na vsaki strani približno 3 minute. Tako kot ostale steake, tudi tega ne želimo prepeči, saj želimo, da meso ostane mehko in sočno.

Zraven lubenice smo postregli omako pripravljeno iz na drobno sesekljanih svežih feferonov ali čilijev, ribje in sojine omake ter limete in koriandra. Jagnječji steak pripravljen z nekoliko bolj eksotičnimi prilogami? Zakaj pa ne 😉 Če ti lubenica morda ne diši, pa poskusi morda s pečenim ananasom!

Jagnjetina na žaru 3: Jagnječje pleče s svežimi redkvicami

Včasih je najboljše tisto, kar je najbolj preprosto. In kaj bi lahko bilo bolj preprosto in okusno kot okusen, na žaru pripravljen jagnječji zrezk postrežen s sveže nabrano, sočno redkvico. 4-5 min na vsaki strani na zelo vročem žaru, začinjen s soljo, 5 min počivanja ter na koncu obogaten z nekaj oljčnega olja in kvalitetnega balzamičnega kisa.

Tako, s tem smo prišli do konca našega kratkega kulinaričnega popotovanja z različnimi kosi jagnjetine pripravljene na žaru. Ne glede na to, ali k jagnječjim zrezkom postrežemo svežo pomarančno solato, kaj bolj eksotičnega, kot je pečena lubenica ali nekaj čisto preprostega, kot je sveže nabrana redkvica, pa je pomembno predvsem eno. Jagnječji steaki, se pečejo na visoki temperaturi bodisi na žaru ali v ponvi le za kratek čas.

Če želimo uživati v sočni in nežni jagnjetini je to pogosto potrebno pripraviti medium ali pa vsaj medium-well. Vendar brez skrbi. Sploh, če imamo pri roki kvalitetno jagnjetino, lahko meso malo manj zapečemo brez strahu in bo to najboljši in najbolj okusen način!

V Mali Kuhhni smo do zdaj postali pravi mojstri priprave receptov z jagnjetino. Menimo, da je potrebno to čudovito meso bolj pogosto pripravljati v slovenskih kuhinjah, zato te vabimo, da si ogledaš še preostanek našega jagnječjega repertoarja.

Oglej si naše ostale recepte z jagnjetino:

Zdaj imaš več kot dovolj idej za kuhanje z jagnjetino. Zdaj več ni izgovora, zato do naslednjič – skuhaj nekaj malega.

Preprosta jagnjetina na žaru s tremi prilogami

5 from 2 votes
Recipe by Andrej Vindiš Course: Kosilo, Večerja, Glavna jedCuisine: MediteranskaDifficulty: Enostavno
Porcije

2

porcije
Priprava

10

minutes
Čas kuhanja

20

minutes
Kalorije

290

kcal
Skupen čas

30

minutes

Trije sočni kosi jagnjetine v poletni izvedbi z enostavnimi prilogami, preprosto pripravo na žaru in 100% zadovoljstvom vsakega, ki se bo pridružil za mizo. Za vse, ki ste to poletje pripravljeni na žaru obrniti kaj več kot samo čevapčiče je to pravi recept za vas.

Sestavine

  • Jagnječji kotlet s kvinojo in pomarančno solato
  • 250 g Kvinoja

  • 375 ml Voda

  • 1 ščepec soli

  • 3 pomaranče

  • 4 žlice oljčno olje

  • 100 g Feta sir

  • 1/2 limete

  • 400 g Jagnječji T-bone kotlet

  • Jagnječje stegno s pečeno lubenico
  • 400 g Jagnječje stegno

  • 300 g Narezani kosi lubenice

  • 2 Čilija

  • 50 g Koriander

  • 2 žlic Ribja omaka

  • 2 žlic Sojina omaka

  • 1/2 Limeta

  • Jagnječje pleče s svežimi redkvicami
  • 400 g Jagnječje pleče

  • 5 svežih redkvic

  • 3 žlice oljčno olje

  • 3 žlice balzamični kis

Postopek

  • Jagnječji kotlet s kvinojo in pomarančno solato
  • Začini meso s soljo in ga peci na vročem žaru 4-5 minut na vsaki strani, da meso dobi lepo skorjico in je rožnato v sredini. Meso postavimo na stran in počakamo, da počiva dobrih 10 minut.
  • Medtem v vreli vodi skuhamo kvinojo do skoraj popolnoma kuhanega in jo pustimo stati v vodi, da se popolnoma ohladi.
  • Pomaranče narežemo na tanke rezine, zmešamo s soljo, oljčnim oljem, limeto in feta sirom ter pustimo v hladilniku, da se okusi povežejo.
  • Jagnječje stegno s pečeno lubenico
  • Začini meso s soljo in ga peci na vročem žaru 4-5 minut na vsaki strani, da meso dobi lepo skorjico in je rožnato v sredini. Meso postavimo na stran in počakamo, da počiva dobrih 10 minut.
  • Na žaru popeči še lubenico, da dobi malo zapečene barve.
  • V manjši posodici zmešaj fino narezan čili, sojino omako, ribjo omako, fino sesekljan koriander in limeto in uporabi za pomakanje koščkov mesa ter lubenice.
  • Jagnječje pleče s svežimi redkvicami
  • Začini meso s soljo in ga peci na vročem žaru 4-5 minut na vsaki strani, da meso dobi lepo skorjico in je rožnato v sredini. Meso postavimo na stran in počakamo, da počiva dobrih 10 minut.
  • Prereži redkvice po polovici in jih rahlo prelij z oljčnim oljem ter balzamičnim kisom. Soli in popraj po okusu.