jagnječji carpaccio recept

Jagnječji carpaccio

Res je, pripravili smo jagnječji carpaccio! Spet nov mesni recept, ki, zaradi svoje lahkotnosti in svežine, že kliče po pomladi. Tanke rezine mesa, svežina zelišč in osvežilna ostrina mlade čebule za resnično lahko in zabavno jed, ki se pritiče toplim dnevom, nekje na verandi ob kozarcu vina in seveda današnjim, mrzlim dnevom, da nas spomni, da je pomlad na poti.

jagnječji carpaccio s salso za predjed

Poglejte naš video recept in se kar lotite kuhanja

Ok, video si videl, si pripravljen na kuhanje?

Gremo kuhat!

Kaj je carpaccio in ali je carpaccio varen za uživanje?

Carpaccio je italjanska jed iz surovega mesa, ki je ponavadi marinirano z aromatičnimi začimbami in olivnim oljem. Namesto mesa lahko seveda ponudimo tudi najrazličnejšo zelenjavo ali gobe, pomembno je, da izbrano narežemo na zelo tanke lističe in okus obogatimo z različnimi marinadami ali začimbami. Carpaccio ponavadi ponudimo za predjed.

Če te skrbi uporaba surovega mesa ali ribe, ga lahko pred tem predhodno zamrzneš za vsaj tri dni in tako ubiješ vse morebitne zajedalce v mesu. Bakterij sicer s tem ne boš ubil, če pa poznaš izvor mesa in veš da je rokovanje z njim primerno, potem pa te morebitna kontaminacija zagotovo ne rabi skrbeti.

jagnječje meso za karpačo

Od kod izvira ime carpaccio?

Jed je prvič pripravil italjanski kuhar v petdesetih letih prejšnjega stoletja za italjansko grofico, ki bi naj, po nasvetu zdravnika, uživala zgolj surovo meso. Jed je poimenoval carpaccio po slavnem slikarju Vittoriju Carpacciu, zaradi zelo žive bave mesa, ki je spominjala na njegova dela.

Izbira mesa za jagnječji carpaccio

Mi smo za tokratni carpaccio uporabili izbrano jagnjetino iz naše najljubše Domačije Hvalc. Uporabili smo jagnječji file, ki nima veliko maščobe, je mehke strukture in je izjemno nežnega okusa. Zato smo pripravili še marinado s katero smo želeli poudariti subtilen okus jagnjetine.

Prvo pripravimo marinado za naš jagnječji file

marinada za jadnječji carpaccio

Za marinado smo uporabili žlico balzamičnega kisa, žlico gorčice, polovico skodelice kvalitetnega olivnega olja, strok česna, poper in sol. Vse skupaj smo v sekljalniku zmešali v gladko zmes, s katero smo nato marinirali meso. Meso smo premazali z marinado, ga zavili v folijo in nato v hladilniku marinirali 6ur. Če imaš čas, seveda lahko meso pustiš marinirati čez noč. Dlje kot se marinira, več okusa se bo navzelo.

Nato hitro popečimo meso, da naredimo rjavo skorjico na površini fileja

V zelo vroči ponvi smo popekli jagnjetino za nekaj sekund na vsaki strani, oziroma dokler se ni na rahlo karamelizirala. Carpaccio ni nujno vedno popolnoma brez toplotne obdelave; hitra karamelizacija poudari okus mesa, a vendar je meso takoj pod skorjico vse skozi surovo.

Zaradi nežnega okusa samega mesa, smo to tehniko uporabili tudi mi, mimogrede, ta tehnika je zelo podobna japonski tehniki tataki, kjer je meso na hitro popečeno in nato hitro ohlajeno.

Preden narežeš jagnječji carpaccio ga dobro ohladi

Ko se je naše meso ohladilo, smo ga z zelo ostrim nožem narezali na tanke rezine.V kolikor uporabiš surovo meso, priporočamo da ga pred pripravo daš v zmrzovalnik za vsaj pol ure, saj ga boš tako lažje tanko narezal. Za carpaccio vedno izberi najboljšo kakovost.

Za dodatek pripravimo salso verde

Za še več svežine in harmonije okusov, smo zraven našega jagnječega carpaccia postregli še našo različico salse verde. Pripravili smo jo tako, da smo v sekljalniku sesekljali stebelce mlade čebule, pest koriandra, pest drobnjaka, strok česna, ščepec soli in olivno olje. Svežo salso smo nato postregli zraven naših tankih rezin jagnječega carpaccia.

Že okus le tega, je bil izjemen – marinada je poskrbela, da je rahel okus jagnjetine prišel do izraza, samo meso pa je bilo izjemno mehko in se je skoraj kar stopilo v naših ustih. Salsa pa je carpacciu dala veliko svežine in pričarala zanimivo zgodbo okusov.

V salsi smo kombinirali okuse česna, čebule in koriandra. To je sicer močna kombinacija okusov, ampak bo skupaj s carpacciom poskrbela za vso potrebno svežino našim tankim rezinam sladkega mesa.

mm… dober…

Glavni kuhar Andrej, ko proba jagnječji carpaccio

Jagnječji carpaccio je narejen, ampak v Mali Kuhni smo pripravili še veliko drugih odličnih jedi iz jagnjetine

Na tej točki se bomo ponovno poslovili, preden pa gremo pa te povabimo, da pregledaš še naše ostale recepte z jagnječjim mesom:

In do naslednjič – Skuhaj nekaj malega!

Jagnječji carpaccio

5 from 3 votes
Recipe by Andrej Vindiš Course: ReceptiCuisine: ItalijanskaDifficulty: enostavno
Porcije

3

porcije
Priprava

10

minutes
Čas kuhanja

10

minutes
Kalorije

250

kcal
Mariniranje mesa

6

ur
Skupen čas

20

minutes

Res je, pripravili smo jagnječji carpaccio! Nov mesni recept, ki, zaradi svoje lahkotnosti in svežine, že kliče po pomladi. Tanke rezine mesa, svežina zelišč in osvežilna ostrina mlade čebule za resnično lahko in zabavno jed, ki bo navdušila vse gurmane in dvomljivce v carpaccio.

Sestavine

 • Carpaccio
 • 250 g Jagnječji file

 • 1 žlica Balzamični kis

 • 1 žlica Gorčica

 • 250 ml Olivno olje

 • 1 strok Česen

 • 2 žličke Sol

 • 1 žlička Sveže mleti poper

 • Salsa verde s koriandrom
 • 1 steblo Mlada čebula

 • 1 šop Koriander

 • 1 žlička Sol

 • 1 strok Česen

 • 4 žlice Olivno olje

Postopek priprave Jagnječjega carpaccia

 • Salsa verde s korianrom, česnom in mlado čebulo
 • sekljalniku sesekljaj stebelce mlade čebule, pest koriandra, pest drobnjaka, ščepec soli, strok česna in kanček olivnega olja.
 • Jagnječji carpaccio
 • sekljalnik daj žlico balzamičnega kisa, žlico gorčice, pol skodelice olivnega olja, strok česna, sol in poper, ter vse skupaj zmešaj v gladko zmes.
 • Marinado uporabi, da mariniraš meso – vsaj 6 ur ali čez noč.
 • Po koncu mariniranja temeljito odstrani marinado iz mesa in ga dobro osuši s papirnato brisačko.
 • Meso na vsaki strani na hitro popeci v ponvi, na zelo veliki temperaturei da dosežeš željeno karamelizacijo.
 • Ko se meso popolnoma ohladi, ga narezi na tanke rezine in postrezi z zeleno salso.

Video Recept

Kuharski nasveti Male Kuhne

 • Ne se bat surovega mesa. Z njim ni čisto nič narobe. Raje poskusi uživati v novih okusih, ki si jih prej smatral za “nesprejemljive”. Vse je v odprtih obzorjih in poizkušanju novega. In ko smo že na tej temi, poskusi tudi kakšno surovo zelenjavo. Ta lahko zelo prijetno preseneti.