postrežena maroška jagnjetina

Jagnječja pečenka po maroško

Naša jagnječja pečenka s pridihom kuhinje bližnjega vzhoda bo poskrbela, da bo po Maroku zadišalo tudi v tvoji kuhinji. S tem receptom se bodo tvoje stene in zavese navzele opojnih vonjav še vsaj za tisoč in eno noč! Maroška kuhinja namreč slovi po raznolikih in živahnih jedeh, ki se preko okusov in vonjav tisočerih začimb prelivajo v barvitih odtenkih različnih kultur in kulinaričnih tradicij.

maroška jagnječja pečenka v pečici

Ali se mora maroška jagnječja pečenka pripravljati v tajine posodi?

Kljub temu, da v naši kuhinji zaenkrat še nimamo tradicionalne glinene posode imenovane tajine [tažin], ki jo Maročani sicer tradicionalno uporabljajo za pripravo različnih jedi, kot tudi jagnjetine, naša maroško obarvana jed ne bo prikrajšana za noben ščepec okusa. Sladkoba suhega sadja, svežina ingverja, barvitost kurkume in žafrana ter ostrina harise so le nekatere izmed značilnosti današnjega recepta, ki bodo poskrbele, da bo jagnječja pečenka zasijala v polnem soju maroških barv.

Poglejmo najprej naš video recept za maroško jagnječjo pečenko

Kot vidiš, smo pametno uporabili naše jagnječje pleče in ga dobro natrli z obilico začimb. Te so počasi, a vztrajno poskrbele, da je bila naša jagnječja pečenka polna eksotičnih začimbnih okusov, ki skupaj s sladkobo sušenega sadja prinašajo na krožnik čisto novo izkušnjo jagnječje pečenke.

In če boš se tudi ti loteval/-a tega recepta priporočamo jagnječje pleče domačije Hvalc. Poskusi in nam javi kako je bilo!

Ok, pripravljen za kuhanje?

Jagnječja pečenka se začne z maroško mešanico začimb

Da boš lahko pričaral/-a tiste popolne okuse Maroka, bo potrebno pričeti z začimbami. In teh v maroški kuhinji ni malo. Danes bomo zato uporabili sol, hariso, kardamom, ingver, kurukumo, beli poper, peteršilj, koriander in celo nekaj žafrana.

To je morda velik zalogaj, če nimaš večje zaloge začimb in zelišč, vendar ker bodo ostale s tabo še nekaj časa, vsekakor priporočamo, da si narediš malo večjo nabavo za tvoje naslednje kuharske pustolovščine.

Priprava mesa za maroško jagnjetino

Meso prvo začini s soljo, belim poprom, ingverjem, kardamomom in hariso. Nato ga dobro premešaj, da bo vsaka stran popolnoma prekrita z začimbami. Jagnjetino popeci v vroči ponvi, da dobi nekaj lepe rjave barve in da začimbe lepo zadišijo na maščobi jagnječjega mesa. Ko je meso popečeno, ga položi v globji pekač in v isto ponev dodaj čebulo in česen, ter temu dodaj še kurukumo in žafran.

Zelenjava se bo med pečenjem karamelizirala, začimbe pa bodo ponovno sprostile svoje okuse v mešanico okusov. Nato dodaj še sesekljane datlje in marelice in popeci celotno mešanico, da se sladkorji malce karamelizirajo. Ko zelenjava dobi nekaj barve in suho sadje začne sproščati sladkorje, dodaj 4 deci vode, da deglaziraš ponev in pripraviš tekočino v kateri se bo počasi dušila naša jagnjetina.

Ko tvoja mešanica zelenjave, začimb in ostankov mesa malce zavre jo prelij preko mesa v ponvi. Dodaj še peteršilj in koriander, ki bosta dodala svežino in zeliščni okus končane jedi. Sedaj se prične počasno dušenje v pečici, ki si jo predhodno segrel/-a na 145 stopinj. Meso prekrij z aluminijasto folijo in počasi meso duši dobre 2-3 ure.

2-3 ure? Pa kaj se zajebavaš?

Naši zvesti bralci, ko ponovno naredimo počasi kuhan recept 😀

Popolna priloga naši jagnjetini-solata iz koromača

Za dodatno svežino na našem krožniku, ki je odlično zbalansirala močne okuse maroških začimb, smo pripravili osvežilno solato iz koromača, pomaranč in redkvic. Koromač je izjemno zdrava gomoljna zelenjava, ki so ga naše babice uporabljale veliko pogosteje, kot ga mi uporabljamo danes. Poznan je tudi pod nekaj drugimi imeni (koper, sladki janež, komarček), po okusu je pa sladko-pikanten in spominja na okus janeža. Uporabljamo ga lahko kot dodatek v enolončnicah in juhah, kot prilogo k mesu in ribam ali pa, kot smo to storili mi – v solati.

Uporabili smo bele dele, najprej smo ga dodobra splahnili pod vodo in ga narezali na tanke rezine, mu dodali še koščke olupljene pomarančke, na tanko narezano redkvico, ščepec soli in nekaj kapljic limoninega soka. Vse smo dobro premešali in dobili zanimivo, okusno in osvežilno solato, ki jo priporočamo namesto vseh klasičnih, ki si jih že pripravljaš doma.

Postrežimo pripravljeno jed

Tako je naša maroška jagnjetina dobila končno podobo; močni, pikantni okusi začimb, sočna jagnjetina, ki se je kar topila v ustih in osvežilna solata iz koromača in pomaranče, ki je uravnovesila vse te težke in močne okuse na krožniku.

Skupaj so delovali tako dobro, da smo si, ko smo jed zavohali, videli vse njene žive barve in jo nato še okusili, brez problema predstavljali kako se sprehajamo po sočnih ulicah Marakeša, kjer iščemo primeren prostor za popoldanski čaj.

S tem je naše popotovanje po okusih Maroka zaključeno in kot zmeraj te zapuščamo še z nekaj dobrimi predlogi za naše jedi, ki tako ali drugače uporabijo jagnjetino. Med temi so:

In do nasledjič – skuhaj nekaj malega 😀

Jagnječja pečenka po maroško

5 from 2 votes
Recipe by Andrej Vindiš Course: Kosilo, VečerjaCuisine: Maroška
Porcije

4

porcije
Priprava

10

minutes
Čas kuhanja

3

hours 
Kalorije

400

kcal
Počivanje mesa

20

minutes
Skupen čas

3

hours 

30

minutes

Poezija eksotičnih začimb v naši jagnječji pečenki vas bo popeljala v daljne dežele Maroka tudi, če ne morete odpotovati ravno v tem momentu. Je pa vaša kuhinja lahko letalo, zato odpotujte z nami v deželo maroške kuhinje in postrezite ta eksotičen recept.

Sestavine

  • Sestavine za maroško jagnječjo pečenko
  • 3 žličke harise

  • 2 žlički kardamoma

  • 3 žličke ingverja

  • 2 žlički kurkume

  • 2 žlički belega popra

  • 2 čebuli (srednje velika)

  • 2 stroka česna

  • 1 šop peteršilja

  • 2 žlički koriandra

  • 1 g žafrana

  • 1,5 kg jagnjetine

  • 3 žličke soli

  • 5 datljev

  • 7 marelic

  • Solata s koromačem
  • 3 glave koromača

  • 3 pomaranče

  • 4 redkvice

  • 1 žlička soli

  • 3 žlice limoninega soka

Postopek

  • Jagnječja pečenka
  • Jagnjetino razreži na približno enako velike kose, da se bo pekla bolj enakomerno.
  • Natri z žličko harise, kardamoma, ingverja, kurkume, belega popra in pogumno posoli.
  • Popeči na vroči ponvi z oljčnim oljem. Odstavi.
  • Na isti ponvi popeči na grobo narezano čebulo, da karamelizira. Dodaj žličko kardamoma, kurkume, belega popra, soli in žafran ter žlico ingverja in harise.
  • Dodaj 4 datlje, 6 marelic ter česen, da zadiši. Zalij z 4dl vode, pokuhaj do vretja ter zalij jagnjetino.
  • V pekač dodaj svež ali suh koriander ter svež peteršilj. Pekač pokrij z alu foljo in peči na 145 stopinj približno 2-3ure odvisno od velikosti jagnjetine.
  • Vzami iz pekača, pusti pokrito počivat 20 minut ter postrezi s solato iz koromača ter kus kusom.
  • Solata iz koromača
  • Koromač dobro umij in bele dele narezi na tanke trakove.
  • Dodaj mu še koščke olupljene pomaranče in tanke rezine redkvice, ščepec soli in žlico limoninega soka, vse dobro premešaj in postrezi hladno.

Video Recept

Kuharski nasveti

  • Tradicionalna priloga za takšno jed je kus kus, lahko pa zraven postrežeš tudi popečene kruhke, kot smo jih naredili v našem receptu za jagnječje čevapčiče.