Hrustljava piščančja rolada, špinača in jajce

Kaj imajo skupnega piščanec, špinača in jajce? Piščančja rolada bo pravilen odgovor! Eden izmed odgovorov pa je zagotovo tudi to, da se vse tri sestavine pogosto znajdejo na jedilnikih raznih fitnes diet. Žal pa so te jedi pogosto dolgočasne tako po izgledu, kot po okusu.

Piščančja prsa so morda najbolj dolgočasen, a ob enem (predvsem med mladimi) najbolj priljubljen kos mesa…khm, ali pač? Kakorkoli! Sam se jih izogibam kot hudič križa. A glavni Murphyjev zakon pravi: »če lahko gre kaj narobe, bo narobe tudi šlo«. In tako se tu in tam na jedilniku znajdejo tudi piščančja prsa. Če želiš izvedeti kako spremeniti ta pust kos mesa v resnično izjemno in okusno jed, ostani z nami!

Preveri kako smo v Mali Kuhni pripraviči našo piščančjo rolado

Pa pričnimo! Tukaj lahko skočiš na recept!

Zraven hrustljave piščančje rolce, pa je tokrat na krožniku sestavina, ki je resnično izjemna, a veliko podcenjena. Ravno zaradi te sestavine, je današnja jed zelo sezonska kot tudi zimzelena. Dobesedno! Govora je o rastlini, ki je odličnega okusa, izjemno zdrava, jo lahko nabiramo skozi vse leto in je zelena tudi pozimi. Govorim seveda o špinači!

Špinača skozi vse leto?

In če sem že začel, bom na hitro povedal tudi zakaj in kako lahko špinačo, ki jo sicer poznamo predvsem kot jesensko in zimsko rastlino, nabiramo skozi vse leto.

In ne, odgovor se ne skriva v tem, da jo nabiramo iz trgovskih polic. Špinač poznamo več vrst. Zato lahko brez večjih težav s setvijo pravih vrst ob pravem času poskrbimo, da bo na vrtu vedno kaj okusnega. Med tem, ko navadna špinača ne prenaša vročine, in je zato v sezoni v jesenskih, zimskih in zgodnjih spomladanskih časih, je njena soimenjakinja, s katero pa si ni prav nič v bližnjem sorodstvu – novozelandska ali plezeča špinača, tista, ki obožuje toplejše, spomladanske, poletne in zgodnje jesenske dni.

A zaenkrat dovolj o špinači. Posvetimo se receptu, ki bo spremenil pripravo piščančjih prsi za vedno!

Zrolajmo malo piščanca v malo piščančjo rolado

Za piščančjo rolco smo uporabili piščančja prsa, ki smo jih nadevali z gorgonzola sirom in svežo špinačo. Za omako smo uporabili sveže liste špinače, česen in kislo smetano. Za jajce na oko smo uporabili kurje jajce in to je vsa umetnost.

Šalo na stran, to ni klasična piščančja rolada!

ocvrta piščančja rulada

Pripravo našega skoraj fitnes krožnika smo začeli s pripravo piščančjih prsi. Prsa smo prerezali v kar se da tanek zrezek. Kljub temu, da naš razrez ni bil najbolj šolski primer, pa to ni igralo večje vloge. Piščančjo rolado smo kasneje odeli v zlato rjavo ocvrto skorjico, kar je odlično zakrilo nastale luknjice.

Razrezana prsa smo nato začinili s soljo ter dodali nekaj gorgonzole in pest sveže špinače. Prsa smo kar se da tesno zavili v živilsko folijo, tako pripravljeno rolco pa prestavili v zamrzovalnik za krajši počitek. Po 20-30 minutah je rolca postala trdna, s čemer smo zagotovili, da je med paniranjem in cvrtjem ohranila željeno obliko.

Odstranili smo folijo ter rolco spanirali v klasični kombinaciji moke, jajc in drobtin. A po vrsti! Najprej moka, nato jajce in šele na koncu drobtine. Če pa si med bistrimi ali pa se ti mudi, pa lahko moko in drobtine kar združiš. Potem bo postopek podoben. Moka z dodatkom drobtin, jajce in spet moka z drobtinami.

Hrustljava piščančja rulada

Špinačna omaka kot rahla priloga piščancu

Špinačno omako smo pripravili tako, da smo na srednje vročem olju za nekaj sekund popekli na drobno narezan česen. Ko je zadišal, smo mu dodali sveže liste špinače in žlico kisle smetane. Pri tem bodi pozoren, da dodaš svežih listov špinače vsaj 3x več kot pa misliš, da je dovolj. Če še nisi pripravljal sveže špinače, ti bo razlog kaj hitro jasen. Omako smo na koncu začinili s ščepcem soli in popra, a naj te naša izbira ne omejuje! Seveda pusti svoji kreativnosti prosto pot. Špinača je kot opita gospodična – odprta za vse vrste začimb, ki si jih boš omislil! Če pa potrebuješ začimbe pa klikni tukaj in si izberi kaj lepega na začimbe.si.

Tako kot se ne rabiš omejevati pri izbiri začimb, pa lahko razmišljal izven okvirjev tudi s čem boš že naslednjič pripravil špinačno omako. Piščančja rolada je naša priljubljena izbira. Katera je tvoja?

Pečeno jajce na špinači

Hrustljava piščančja rolada, špinača in jajce

0 from 0 votes
Recipe by Andrej Vindiš Course: glavna jed, kosilo, večerjaCuisine: Francoska, EvropskaDifficulty: Enostavno
Porcije

2

porcije
Priprava

15

minutes
Čas kuhanja

15

minutes
Kalorije

490

kcal
Počivanje rolade v zmrzovalniku

30

minutes
Skupen čas

1

hour 

Pohan piščanec je postal veliko več kot suh podplatast kos mesa v

Sestavine za piščančjo rolado v špinačni omaki

 • 300 g Piščančja prsa oz. en par

 • 500 g Sveža špinača

 • 100 g Gorgonzola

 • 80 g Moka

 • 80 g Krušne drobtine

 • 1 Jajce

 • 150 g Kisla smetana

 • 2 Strok česna

 • 2 žlice Olje ali maslo

 • 2 žličke Sol

 • 1 žlička Poper

Postopek

 • Piščančja prsa razreži na tanke zrezke. Če z nožem nisi spreten, uporabi kladivo!
 • Zrezke posoli ter nadevaj z gorgonzolo in svežo špinačo.
 • Na tesno zvij v živilsko folijo – poglej video kako smo to naredili mi.
 • Rolado prestavi v zamrzovalnik za 20-30 min oz. tako dolgo, da ta postane trdna.
 • Na olju popraži česen, da zadiši in za tem dodaj špinačo.
 • Dodaj kislo smetano ter sol in poper in kuhaj še nadaljnjih 5-10 minut.

Video Recept

Kuharski nasvet

 • Če ti ne uspe prerezati piščančjih prsi v tanek zrezek uporabi kladivo z gladko stranjo in počasi stolci meso v tanko mesno pregrinjalce, ki ga lahko enostavno napolniš.

Naš repertoar se tukaj ne zaključi. Če bi rad nadaljeval na področju zdravih in slanih prigrizkov, priporočamo naše ražnjiče z rakci in mangom na žaru. Ti lahko spremenijo večerno sladkanje v pravo poslastico sladkih morskih okusov.

Hvala, da si prebral naš recept.

Do naslednjič – skuhaj nekaj malega!