solata s hobotnico

Hobotnica v solati s pisanim paradižnikom

Hobotnica v solati se na prvi pogled zdi marsikomu velik zalogaj. Razlogov za to je najbrž več, med drugimi tudi cena. A temu ne rabi biti tako!

Hobotnica res ni nekaj vsakdanjega, marsikdo je še ni pripravljal ali se je celo izogiba. Po vrhu pa je vse prej kot poceni in si je zaradi tega marsikdo ne upa privoščiti. Pa vendar po spletu krožijo mamljive slike te delikatese, ki kar kriči po toplih poletnih večerih, obdanimi s prijatelji, dobrim vinom in brezbrižnim zvokom morja. Za odlično solato iz hobotnice, ni potrebno čakati na poletje in ne na morje. Z našim receptom in nekaj nasveti si lahko to pripraviš kadarkoli in brez težav kar doma!

Ampak po vrsti. Najprej nekaj ključnih informacij.

Kaki pornič je ta recept. Res neverjetno kako dobro je izpadlo.

Andrej Vindiš pri opisovanju najnovejšega recepta preostali ekipi.

Oglejte si kako smo hobotnico v solati pripravili v Mali Kuhni

Hobotnica jeseni, pozimi ali poleti? Iz atlantika, španije ali jadrana?

V Mali Kuhni sta nam izjemno pomembna zaupanje in dober odnos, zato se zmeraj trudimo, da svojim bralcem ne bi prodajali bučk. No, ali pa mačka v žaklju. Ob tem ne malokrat poskusimo razbiti še kakšen kulinarični mit. In kljub temu, da v ekipi Male Kuhne ni nikogar, ki bi bil velik pomorščak (če odštejemo poletno tavanje ob obali s pedolinom) ali vsaj poklicni ribič, nam izkušenj s hobotnicami v loncu ne primanjkuje. Takšnih in drugačnih mitov o pripravi okusne hobotnice je vsaj toliko, kot je rib v morju, zato bo najbolje, da kakšnega “kapitalca” kar ulovimo!

Mala Kuhna razbija mite:

Zaradi plutovinastega zamaška, bo hobotnica mehkejša in kuhana prej.

Glupost. Mit, da bi naj bila hobotnica kuhana prej in veliko bolj mehka, če med kuhanjem dodamo v lonec nekaj plutovinastih zamaškov, sem verjetno slišal prvič, ko sem bil star nič več kot 10 let. Zakaj se ravno tega tako dobro spomnim, ostaja skrivnost; morda je bila hobotnica kljub kupici zamaškov tako žilava, da me misli na to preganjajo še danes. A nekaj zagotovo drži. Čas je relativna stvar in legenda pravi, če med kuhanjem hobotnice popijemo liter vina, zamašek pa vržemo v lonec, bo ta bežal hitreje. Če je povprečno ena ura kuhanja preveč, je zagotovo vredno poskusit!

Sveže je boljše.

Trditev drži, kadar kupujemo delikatno meso. Nič ni slabšega kot poceni zamrznjena riba polna vode. Pri nakupu hobotnice pa to ne bo držalo. Če kupimo svežo, je celo priporočljivo, da jo pred kuhanjem zamrznemo. Zakaj se torej gre? Meso hobotnice je ena velika mišica prepojena z obilo vode. Ob zamrzovanju celice zaradi vsebnosti vode, popokajo, meso pa se zaradi tega zmehča. Podobno so v preteklosti dosegli s tem, da so hobotnico pretepli, tako kot naše babice še danes s kladivom pretepajo goveje zrezke.

Večina naših zamrzovalnikov sicer ni dovolj močnih, da bi meso na hitro zamrznili na vsaj -25°C. S počasnim in nepopolnim zamrzovanjem se ustvarjajo vodni kristali, meso pa postane “zdrizasto”. Na ribiških ladjah imajo šok skrinje, ki dosežejo tudi do -60°C. S tem voda v celicah nemudoma zamrzne, ne da bi se pojavili vodni kristali, počasi odtaljeno meso pa ohrani večino svojih lastnosti.

Čas ulova igra pomembno vlogo.

Do sedaj sem imel priložnost poskusiti hobotnico ulovljeno tako pozimi kot poleti, pomembne razlike pa nisem opazil. V primeru, da ugotovim drugače, javim!

Lokacija ulova igra pomembno vlogo.

Po mojih izkušnjah drži. Kuhal sem že nešteto hobotnic, ki so se vse skrčile za vsaj 50%. Pred kratkim sem skuhal hobotnico (iz dotičnega recepta), ki je bila ulovljena v Jadranu in se je v primerjavi z ostalimi skrčila resnično minimalno.

Priprava hobotnice za solato

Za pripravo hobotnice obstaja več načinov. Lahko jo pečemo v pečici, izpod peke, lahko jo kuhamo v vakuumu ali pa jo kuhamo v loncu z obilo vode. Za naš namen se bomo tokrat posvetili najbolj preprostemu in za v solato najbolj primernemu – kuhanju v loncu z obilo vode.

Številni recepti po spletu narekujejo, da hobotnico kuhamo z nekaj čebule, česnom, gomoljno zeleno, korenjem, rožmarinom, limonino lupino, vinom in neštetimi raznimi drugimi sestavinami, ki po mojem mnenju nikakor ne spadajo v lonec zraven hobotnice. Naš predlog? Preprosto. Lovorjevi listi, poper in obilo soli. Soli naj bo toliko, da bo voda imela okus po morju. No, mi smo dodali tudi strok česna, da nam ga kasneje “ni bilo potrebno” dodajati v solato, črn poper pa smo nadomestili z bolj blagim vendar bolj aromatičnim, zelenim.

Čas kuhanja hobotnice

Hobotnico smo položili v vrelo vodo, nato pa ogenj zmanjšali, da je voda zelo rahlo vrela. Vode za kuhanje smo uporabili le toliko, da je bila hobotnica popolnoma potopljena. Čas kuhanja je odvisen od velikosti hobotnice. Pogosto je to okoli ene ure za hobotnice v velikosti 0,5kg do 1kg. Če je hobotnica kuhana, lahko preverimo z zobotrebcem ali vilico – če gre ta z lahkoto skozi najdebelejšo lovko, je zagotovo kuhana.

Po eni uri, ko je hobotnica kuhana jo odstavimo iz vode, ali pa to pustimo v vodi, da se popolnoma ohladi – ta način pride prav predvsem, če nismo prepričani, če je ali ni dovolj kuhana.

Hobotnico smo nato narezali na kolobarje ter za kratek čas popekli v oljčnem olju na visoki temperaturi.

Okusen, sočen in pisan lušt’n paradižnik iz prekmurja sreča primorko

Medtem ko se je hobotnica pekla, smo na polovice narezali pisan češnjev paradižnik. Tega smo dali v večjo skledo, zraven pa narezali tudi nekaj šalotke ter kaper. V skledo smo nato dodali še tople lovke hobotnice, vse skupaj pa začinili z obilo oljčnega olja ter po okusu s sveže stisnjenim limoninim sokom, sveže mletim poprom in morsko soljo. Solato smo nato še enkrat dobro premešali ter pustili stati vsaj 10 minut, da so se okusi prepoji, nato pa postregli.

Solato s hobotnico smo nato postavili v slastno artistično obliko, ki spominja na morske vetrove, pomešane z nežnimi avgustovskimi žarki zahajajočega sonca, ki počasi tone v jadran.

Upamo, da si našel/a nov zagon za kuhanje hobotnice. Ni težko. Če pa si se vseeno že predal/a preden si sploh pričel/a pa mogoče poskusi naš recept za zelene dagnje na belo ali pa našega sous vide brancina s karameliziranim korenjem.

Do naslednjič pa le skuhaj nekaj malega.

Hobotnica v solati s pisanim paradižnikom

5 from 2 votes
Recipe by Andrej Vindiš Course: Predjed, KosiloCuisine: MediteranskaDifficulty: Srednje težko
Porcije

4

porcije
Priprava

15

minutes
Čas kuhanja

1

hour 

40

minutes
Kalorije

300

kcal
Skupen čas

0

minutes

Sestavine

 • 750 g Jadranske hobotnice (zmeraj lahko več)

 • 500 g luštovega češnjevega paradižnika

 • 100 g šalotke

 • 100 g kaper

 • 1 dl oljčnega olja

 • 3 ml limonin sok (oziroma po okusu)

 • sol za kuhanje hobotnice in dodatno začinjenje

 • poper po okusu

 • 2 lovorjeva lista

 • 1 strok česna

 • 5-8 zrn zelenega popra

Postopek

 • V lonec z vrelo vodo dodamo lovorjeva lista, zrna zelenega popra, strok česna in dovolj soli, da ustvarimo slanico podobno morju.
 • V slanem kropu kuhamo našo hobotnico cca 1 uro. Po kuhanju jo pustimo, da se počasi ohladi v istem loncu.
 • Ko se hobotnica ohladi jo narežemo in popečemo na oljčnem olju, da dobi nekaj dodatne barve in pečenega okusa.
 • Medtem nareži češnjev paradižnik, šalotke ter kapre in jih položi v skledo. Tem dodaj še toplo hobotnico in vse skupaj prelij z obilo oljčnega olja. Za kislost dodaj limonin sok.
 • Začini s soljo in poprom po okusu, lahko pa za malo barve in zabave na krožniku dodaš še kakšno sveže zelišče.

Video Recept

KOLIČINE ZA 4 OSEBE:

 • 500-1000g jadranske hobotnice
 • 500g luštovega češnjevega paradižnika
 • 100g šalotke
 • 100g kaper
 • 1dl oljčnega olja
 • limonin sok
 • sol, poper
 • lovorjev list
 • česen
 • zeleni poper