Jagnjetina

Gurmanski jagnječji čevapčiči

Jagnječji čevapčiči bodo zagotovo popestrili tvoj klasični piknik! Nobena skrivnost ni, da so čevapčiči ena izmed bolj popularnih jedi, ki jo pri nas pripravljamo na žaru. Te že nekaj časa poznamo v različnih oblikah, kot so naprimer goveji, piščančji ali puranji čevapčiči. Z Malo Kuhno pa smo tokrat posegli po prav posebnih čevapih, ki jih do sedaj še nismo zasledili na trgovskih policah, zato smo se po te z velikim zanimanjem odpravili na Kozjansko. 

Ni vsak čevap gurmanski čevap

Kaj bi naj predstavljal izraz gurmanski čevap? Za nas gurmanski čevap predstavlja čevap, ki ni narejen iz najslabših kosov mesa, tako kot so predvsem v velikih trgovskih verigah predpripravljeni iz ostankov ter prepojeni z raznimi dodatki za ohranjanje barve, oblike in okusa. Gurmanski čevap je narejen iz skrbno vzrejenih živali, ki se hranijo z kvalitetno izbrano krmo. Je sočen, rahel in poln nežnega okusa, ki bo pocedil sline še tistemu, ki raje poseže po kakšnem steaku. In ravno takšni so bili tudi jagnječji čevapi Domačije Hvalc, za katere smo pripravili ta odličen recept. 

Gurmanski čevapi
jagnjeci cevapcici

Poglejmo prvo naš video recept in pripravimo gurmaske čevape kot se spodobi!

Dobre sestavine se obrestujejo, zato tokrat uporabite najboljše meso, ki ga lahko najdete.

Čevapčiči iz jagnjetine

Jagnječi čevapčiči na palčki

Čevapčiče pred peko pusti stati 10-30 minut na sobni temperaturi. S tem boš dosegel, da se bo notranja temperatura mesa nekoliko dvignila in se bodo pekli bolj enakomerno. Medtem namoči daljša nabodala, ki jih običajno uporabljaš za ražnjiče, v navadno vodo. Ko so ražnjiči počivali na sobni temperaturi vsaj 10 minut in so se nabodala namočila, prepiči čevapčiče po dolgem z nabodalom. S tem boš dosegel, da bo notranjost čevapčičev še toliko bolj sočna, saj se bo vlaga iz nabodal širila skozi meso.

Čevape položi na srednje vroč žar. Med pečenjem nikakor ne želiš, da bi pod njimii gorelo, zagotovo pa odsvetujemo, da jih zalivaš s kakršnimkoli pivom. To raje prihrani zase, saj pivo vsebuje alkohol, ki hlapi prej kot voda, zato bodo tvoji jagnječji čevapčiči z zalivanjem kvečjemu bolj izsušeni kot pa sočni. Ko se čevapi iz spodnje strani obarvajo rahlo zlato rjavo in rešetko »spustijo«, je čas, da jih obrneš. Postopek z obračanjem ponoviš tolikokrat, da so iz vseh strani nežno zlato-rjave barve. Nikakor ne želiš zažganih, črnih robov ali pa čvrste skorjice. Ko dobijo željeno barvo, jih odstavi iz ognja in tako, kot vsak dober kos mesa, pusti pokrite za nekaj minut počivati, preden postrežeš.

jagnjeci cevapcici

Tako pripravljeni jagnječji čevapčiči bodo vsekakor vredni gurmanskega naziva, saj bodo znotraj sočni, zelo rahlo roza barve, nežne teksture in polni okusa!

A kaj postreči zraven takšnih gurmanskih jagnječjih čevapčičev?

Nič ne bo narobe, če zraven jagnječjih čevapov postrežeš tipične priloge kot so lepinja, kruh, čebula, kajmak ali kaj podobnega. Če pa želiš narediti korak več, pa predlagam, da pripraviš domač flatbread kruh ter tzatziki omako obogateno z nekaj kopra, kozjega sira in mete.

Nekvašen flatbread

Sestavine

 • Večnamenska moka

 • Sol

 • Maslo

 • Mleko

 • Olje

Zmešaj tri žlice masla ter 2dl mleka. Med neprestanim mešanjem počasi segrevaj, da se maslo raztopi. V večji posodi združi 300g moke, mleko in maslo in začini s soljo po okusu. Sestavine dobro pregneti in pusti stati na sobni temperaturi 20-30 min. Testo nato razdeli na poljubno velike dele, splošči in speci v rahlo naoljeni ponvi. Ko testo postane zlato rjave barve, je pečeno in pripravljeno na lačna usta! Izjemno preprost recept za takrat, ko bi ne želite čakati na vzhajan kruh.

Tzatziki omaka s kozjim sirom

Sestavine

 • Kisla smetana

 • Kozji sir

 • Kumare

 • Jogurt

 • Koper

 • Meta

 • Limeta

Postopek priprave – Tzatziki

V posodo dodaj dobro žlico kisle smetane ter nariban kozji sir. Na rahlem ognju počasi segrevaj da se kozji sir raztopi. Pusti stati, da se masa ohladi. Kumaro prereži na pol in odstrani sredico s koščicami. Naribaj in pogumno posoli. Premešaj in pusti stati, da kumare spustijo vodo. Nato jih dobro odcedi. Kumaram dodaj raztopljen kozji sir, žlico grškega jogurta, ščepec kopra, mete in nekaj soka limete. Dobro premešaj in za nekaj minut postavi v hladilnik, da se okusi povežejo. Nato postrezi dobro ohlajeno.

Koper, limeta in meta so zelo lepo povzdignili naš okuš našega tzatzikija. Imate pa tukaj proste roke, da peljete vaš tzatziki po celem svetu začimb. Lahko ga naredite bolj pikantnega, dišečega, orientalskega ali mediteranskega- tako kot mi. Izbira je vaša, za začimbe pa priporočamo kar zacimbe.si.

Iščete še kak recept za žar?

Več receptov z jagnjetino še pride, zaenkrat pa priporočamo še naš recept za ražnjiče z rakci in mangom. Poletje lahko traja celo leto, če se odločite, da boste uporabili žar v kateremkoli delu leta. In vrjemite, tudi za novo leto lahko pečete na žaru saj se toplota žara še bolje ujames hladnim vremenom.

To je, za zdaj, vse iz naše strani! Pa do naslednjič – skuhaj nekaj malega!