rižota

Rižota s popečenimi gobicami

Rižota je ena izmed najpogosteje pripravljenih jedi v domači kuhinji in čas je, da se je lotiš tudi ti. Je kremasta, lahkotna, živahna in polna okusa. Mi smo tokrat pripravili bogato rižoto z gobicami, ki jih boš zlahka našel v svoji urbani okolici. Pripravi skodelico riža, obilne količine masla, nekaj dobrega vina in zavihaj rokave. V naslednjih nekaj minutah te bomo z našo okusno rižoto popeljali do Italije in nazaj!

Spotoma, pa ti povemo še nekaj več o rižu in kako ga lahko uporabiš v kuhinji za maksimalen efekt in okus 😉

Poglejmo najprej naš video recept za rižoto z gobicami

Kot vidiš nismo komplicirali. Ponovno smo uporabili enostavne sestavine; nekaj masla za bogat kremast okus, popečene gobice s česnom in čebulo za tapravo umami bombo in nekaj odličnega vina za popolno ravnovesje kislih in bogatih okusov.

Pripravljen za kuhanje? Klikni tukaj!

Kaj je riž in zakaj je tako popularen?

Najprej pa nekaj pomembnih informacij! Riž je sorta žita, tako kot pšenica ali ječmen. Medtem, ko si ob besedi riž prvo predstavljamo poplavljena riževa polja na tajskem in japonskem, je ena izmed večjih držav proizvajalk riža tudi Italija. Na svetu obstaja več kot 40.000 različnih sort riža, ampak v grobem jih lahko razdelimo na glavne skupine. Te so dolgozrnati riž, srednjezrnati riž in kratkozrnati riž.

Dolgozrnat riž

Najbolj znani predstavniki te skupine so jasminov riž, basmati in puntal. Ti riži so dišeči, rahli, po kuhanju niso preveč lepljivi in so odlična izbira za jedi, kot je npr. ocvrt oz. fried rice. Zagotovo pa niso najboljša izbira za rižote! Dolgozrnati riži so tudi enostavni za pripravo in v večini primerov bomo že s preprostimi napotki dosegli željen rezultat.

Srednjezrnati riž in specialni riži

V tej kategoriji bomo našli črni riž, rjave in rdeče riže in med drugimi tudi arborio riž, ki smo ga uporabili za današnji recept. Ti riži so srednje dolgi, in glede na sorto ponujajo veliko različnih značilnosti. Črni, rjavi in podobni barvni riži se bodo kuhali veliko dlje kot bele sorte, v zameno pa bodo v jed doprinesli oreškaste, sladke in skoraj maslene okuse, ki bodo močno poglobili tvoje jedi. Takšni riži so bili v starodavni kitajski dinastiji Ming prihranjeni samo za kraljevo družino.

Srednjezrnati beli riž je dokaj grob po teksturi, kar mu pomaga sprostiti obilo čudovitega škroba v našo končano rižoto. Tak riž pa je po kuhanju tudi prijetne čvrste teksture, ki naredi rižoto okusno in zabavno za uživanje.

Kratkozrnati riž

Kratkozrnati riž nabolje poznamo v japonski kuhinji zaradi uporabe pri pripravi sušija. Ti riži so tipično bolj lepljivi od svojih vrstnikov in glede na postopek priprave izrazijo tudi svoj okus nekoliko drugače. Kratko zrnati riži po imenu Koshikari, Bomba in glutenasti (ali lepljiv) riž, pa se ne pojavljajo le v aziji. Bomba riž lahko najdeš tudi v priljubljeni španski paelli.

Kakšen riž uporabimo za rižoto?

Sedaj poznamo več vrst riža in vsak ima svoje značilnosti, prednosti in slabosti. Za našo rižoto smo uporabili arborio riž. To je srednje zrnati riž, ki ima visoko vsebnost škroba, kar pomaga ustvariti čudovito kremasto omako, ki odlikuje vsako pravo rižoto. Arborio riž je za rižote med najbolj dostopnimi pri nas, vsekakor pa priporočamo tudi riž Carnaroli ali morda Valone Nano. To so tri najbolj popularne vrste riža za rižoto, ki v končano jed prinesejo ravno pravo mero oreškasto sladkega okusa, čvrste teksture in škroba, ki spremeni vso našo jušno osnovo v čudovito kremasto omako.

Če pa boš potreboval še kakšne informacije o rižu, pa si oglej ta priročen vodič po rižih, ki so ga pripravili pri Zlatem Polju.

Kako smo rižoto z gobami pripravili v Mali Kuhni

Naša rižota se prične s fino sesekljano šalotko, ki jo počasi prepražimo na oljčnem olju. Ko ta postekleni, dodamo naš riž, ki ga v kozici pečemo tako dolgo, da postane prosojen. To bo pomagalo, da se zrna riža odprejo in z veliko večjim veseljem sprostijo škrob ter vpijejo jušno osnovo, ki jo bomo kasneje dodali v našo rižoto.

Nato dodamo lovorjeva lista, riž pa pogumno zalijemo s suhim belim vinom, ki bo rižoti dodal osvežilno kislo noto, ki bo še kako potrebna, ko bomo dodali metrično tono masla in sira. Še pred tem pa se posvetimo jušni osnovi. Ta je ključnega pomena za pripravo kakršne koli vrste rižote, saj v jed doprinese temelji okus, na katerem bomo kasneje sproti gradili. Ta je lahko piščančja, goveja, ribja ali zelenjavna, v našem primeru pa smo uporabili…vodo.

Ja, tako je. Iz olupkov zelenjave in prihranjenih kosti, smo pozabili zakuhati jušno osnovo, pri roki pa tudi ni bilo nobene jušne kocke. Bog nedaj vegete.Tudi nam se zgodi, da kdaj katero sestavino pozabimo, pa naj bo še tako ključnega pomena! Sveta pa kljub temu ni bilo konec, saj je priloga iz gobic poskrbela, da bi naša rižota kljub pomanjkljivosti bila še vedno dovolj dobra za zadnjo sezono masterchefa. Šala!

Pa ke te ovi delajo???

Celotna mala kuhna ob pozornem spremljanju najnovejše epizode Masteršefa

Rižota mora ostati v konstantnem gibanju. Mešaj brez premora.

Ko vino povre pričnemo z dodajanjem jušne osnove k rižu. Dodajamo eno po eno zajemalko jušne osnove, toliko da je riž ves čas na mokrem (sorry children), med tem neprestano mešamo, dokler ta ne popije osnove nato postopek ponovimo. Rižota potrebuje obilo ljubezni in pozornosti in iz tega vidika je med bolj enostavnimi jedmi, ki pa so zahtevne, ko želimo resnično popolno končno jed.

rižota z maslom in gobicami

Ko je riž al dente in ohranja še nekaj zabavne teksture ga odstavimo in odstranimo lovorjeve liste. Nato dodamo hladne kocke masla in zdravo mero parmezana, ki bo naši rižoti dodal božansko “kremastost” in slanost, ki jo rižota na tej točki krvavo potrebuje. Seveda bo potrebno rižoto poskusiti in dosoliti po okusu.

Ampak kje so gobe, ki smo jih obljubili na začetku? Naših prilog z namenom nismo vmešali v rižoto, ker bi jih s konstantnim mešanjem zmečkali v neprepoznavno brozgo, ki bi le stežka požgečkala apetit naših gostov. Poleg tega boš ogromno profitiral/-a s tem, ko bo rižota nekoliko raznolika (heterogena, če si fensič). Okusi se bodo lepše lovili v končani jedi, riž bo lepše objel priloge, celotna jed pa bo po okusu vibrantna in vznemirljiva.

Pripravimo pražene mešane gobice za rižoto

Pričnemo z eno večjo čebulo, ki jo sesekljamo na majhne koščke. Kot čebulo popražimo na oljčnem olju in ko postekleni, dodamo gobice. Te naj bodo kar se da sveže. Popečemo, da spustijo nekaj vode, nato zalijemo s suhim vinom in pokuhamo, dokler vino skoraj ne izpari.

gobova rižota recept

Gobice imajo dva najboljša prijatelja in prvi izmed teh je česen, drugi pa zelišča zato ne pozabi dodati tudi teh! Med glavnimi popevkami so tukaj timijan in rožmarin, ki močnemu okusu gob prinesejo veliko zeliščne svežine in floralne arome. Ampak mi smo se tokrat odločili, da gremo na 100% okus gob. V omako obogateno s česnom smo dodali še zajetno žlico kisle smetane in našo končano prilogo po okusu zaključili s soljo in poprom.

Postrežimo rižoto, da bo blestela.

Rižota bi naj praviloma imela rahlo kremasto teksturo, ki se stežka ampak vseeno počasi razleze, ko potrkamo po dnu krožnika. V rižoto lahko na tej točki vmešamo gobovo omako, ali pa našo gozdno prilogo okrašeno z nekaj svežimi zelišči dodamo kot prilogo. Enostavna in lahka jed je tako bila pripravljena, mi pa smo bili nasmejani do ušes. Seveda tukaj ne gre brez dobrega kozarca vina, ki prinese tej izjemno bogati jedi pomemben kontrast z nekaj dodane kislosti in osvežitve.

Sedaj pa si na vrsti ti. Če ti ta recept ne odgovarja, ali pa si mogoče večji ljubitelj mesa te pošiljamo na naš recept za jagnječji carpaccio, če se ti luštajo morski sadeži pojdi do našega recepta za klapavice na belo buzaro, če pa hočeš nadaljevati po vegetarijanski poti pa bo mogoče naša musaka s kozjo skuto nekaj, kar te navduši.

Za karkoli se odločiš – skuhaj nekaj malega! In se vidimo v naslednjem receptu!

Rižota s popečenimi gobicami

5 from 3 votes
Recipe by Andrej Vindiš Course: Predjed, KosiloCuisine: ItalianDifficulty: Enostavno
Porcije

2

porcije
Priprava

10

minutes
Čas kuhanja

25

minutes
Kalorije

490

kcal
Skupen čas

35

minutes

Rižota je ena izmed najbolj pogosto pripravljenih jedi v domači kuhinji in čas je, da se te lotiš tudi ti. Je kremasta, lahkotna, živahna in polna okusa. Mi smo tokrat pripravili bogato rižoto z gobicami, ki jih boš zlahka našel v svoji urbani okolici. Pripravi skodelico riža, obilne količine masla, nekaj dobrega vina in zavihaj rokave. V naslednjih nekaj minutah te bomo z našo okusno rižoto popeljali do Italije in nazaj!

Sestavine

 • Sestavine za rižoto
 • 160 g riža

 • 1srednje velika šalotka

 • 3žlice oljčno olje

 • 1 dl suhega belega vina

 • l jušna osnova / voda

 • 2 lista lovor

 • 25 g masla

 • 50 g parmezan

 • 1 ščep sol

 • 1 ščep poper

 • Gobova priloga
 • 1 večja čebula

 • 250 g različnih gobic

 • 1 dl suhega belega vina

 • 1 strok česna

 • 25 g masla

 • 1 žlica kisle smetane (opcijsko)

 • sol, poper po okusu

Postopek

 • Rižota
 • Sesekljaj in popeči šalotko na oljčnam olju.
 • Dodaj riž in peči dokler riž ne postane prosojen.
 • Zalij mešanico riža in šalotke z vinom in pokuhaj, dokler vino skoraj popolnoma ne izpari.
 • Počasi prični dodajati toplo jušno osnovo, obenem pa dodaj lovorjeva lista. Neprestano mešaj dokler riž ni kuhan popolno al-dente.
 • Odstavi rižoto in vmešaj na kocke narezano maslo ter fino riban parmezan. Končano rižoto postavi na stran in se loti gobic.
 • Priloga iz pečenih mešamnih gobic
 • Sesekljaj in na oljčnem olju popraži čebulo, dokler ne postane prosojna.
 • Dodaj sveže mešane gobice in praži, dokler ne spustijo nekaj tekočine. Nato dodaj vino in kmalu za tem še strok česna ter poljubna zelišča. Nadaljuj s praženjem, dokler vino skoraj do konca ne izpari.
 • Dodaj sol in poper po okusu, prav tkao pa lahko dodaš še veliko žlico kisle smetane.
 • Nadevaj na krožnik in uživaj ob boku dobrega kozarca belega vina.

Video Recept