Krompirjevi njoki s sirom

Domači krompirjevi njoki v sirovi omaki

Domači krompirjevi njoki so enostavni za pripravo. Le z nekaj osnovnimi sestavinami in kakšnim trikom, bomo pripravili njoke polne okusa in mehke kot oblak. Takšne, kot morajo pravi tradicionalni njoki tudi biti in na katere bi bila ponosna tudi nonna! 

Skoči direktno na recept

Kakšni so tradicionalni njoki?

Pravilno pripravljeni njoki so že sami po sebi nekaj izjemnega in običajno ne potrebujejo kaj več kot tradicionalno omako iz masla in žajblja. Kadar jih postrežemo z nežno sirovo omako, pa okusi uidejo izpod nadzora in izven proporcev tega, kar bi naj za človeka še bila zdrava mera. Brbončice podivjajo, pojavijo se prvi znaki odvisnosti v večini primerov tudi kulinarični šok ter rahel italijanski naglas.

Kljub temu, da so njoki hrana z italijanskimi koreninami, je treba poudariti, da sirova omaka zraven njokov nikakor ne spada med tiste tipične italijanske jedi. Še manj pa, kadar tej dodamo žlico kisle smetane! Da se izognemo kritičnim očem, bomo naš recept označili kot recept z italijanskim pridihom in ne kot nekaj tipično italijanskega. In preden pomisliš, da bo tukaj šlo za jed, ki jo je marsikdo pod istim imenom že kdaj naročil v kakšni restavraciji, naj opozorim, da temu niti približno ni tako.

Njoki so delikatna reč, zato je za pripravo teh s sirovo omako izjemno pomembna izbira sestavin. Tukaj ti običajen edamec ali kisla smetana ne bosta naredila veliko koristi.

Pri receptih nasploh, še posebej pa pri takšnih, ki so pripravljeni iz le peščice sestavin, je izrednega pomena, da naklonimo nekoliko več pozornosti kakovosti sestavin. Omaka pripravljena iz premišljeno izbranega sira in s pravo mero kisle smetane, bo lahkotna in nežna, okusa njokov pa nikakor ne bo zakrila, temveč ga povzdignila vsaj do oblakov in čez!

Ne verjameš? Prepričaj se sam!

Domači krompirjevi njoki

Nekaj krompirja, moka, sol in kakšno jajce je vse kar boš potreboval za pripravo domačih, kot oblak mehkih njokov, nežnega okusa in prefinjene teksture. Za pripravo njokov bo najbolje, da posežeš po starejšem, krompirju z debelo lupino in veliko količino škroba. Starejša debela lupina bo med kuhanjem zadržala v krompirju ves okus, istočasno pa bo nekoliko preprečila uhajanje vode v notranjost krompirja. Slednje je zelo pomembno, saj za pripravo njokov nikakor ne želiš razmočenega krompirja.

Razmočen krompir = več moke, Več moke = gumijasti njoki

Logika

Približno enako velike krompirje položi v lonec s hladno vodo. To bo zagotovilo, da se bodo vsi krompirji skuhali enakomerno. Vodo segrej do rahlega vretja, nakar kuhaj 30-40 min oz. tako dolgo, da bo krompir kuhan. Ko je krompir kuhan ga odcedimo in pustimo, da se ohladi le toliko, da ga lahko še vročega olupimo. Krompirja nikakor ne dajemo v mrzlo vodo ali spiramo.

Krompirja ne mečkamo!

Krompirja ne mečkamo, temveč še vroč olupljen krompir potisnemo na delovno površino skozi stiskalnico za krompir ali ga naribamo. Tako bomo dosegli, da bo masa za njoke, kar se da rahle teksture. Krompir na delovni površini enakomerno porazdelimo, dodamo rumenjak ter ščepec soli. Krompirjeve mase ne gnetemo kot testo, temveč jo nežno prepogibamo in prelagamo, da se rumenjak, sol in moka združijo v kompaktno, a še vedno rahlo krompirjevo maso, ki bo služila za izvrstne njoke!

Nekaj osnovnih načel za popolno maso za njoke

Več gnetenja = bolj mokra masa
Mokra masa = več moke
Več moke = gumijasti njoki

Vse skupaj se sliši precej zakomplicirano, a je veliko bolj preprosto, kot se zdi. Poskusi v maso za njoke dodati čim manj moke, saj boš tako preprečil razkroj glutena v masi in posledično ohranil bolj rahlo in prijetno teksturo.

Manj kompliciranja = boljši njoki!

Maso za njoke pustimo nekaj minut počivati. Ko je masa pripravljena, jo razdelimo ne več enakih delov. Posamezne dele z dlanjo nežno povaljamo po dobro pomokani delovni površini do željene debeline. Svaljk iz krompirjeve mase nato razrežemo na enako velike njoke.

Njoke pravilno pokuhaj

Njoke kuhamo v večji količini slane vode. Pri tem moramo biti nekoliko pozorni na dve reči. Njokov ne damo kuhat prevelike količine naenkrat. Njoki so izjemno hitro kuhani. Praviloma so kuhani takoj, ko priplavajo na površje. To pa je odvisno od tega, kako rahli so.

Če je masa za njoke nekoliko prerahla, se zna zgoditi, da bodo njoki med kuhanjem razpadli ali postali pacasti. Da se temu izognemo, lahko skuhamo nekaj testnih njokov. Če so ti prerahli, v maso vgnetemo še malo moke.

Sirova omaka za njoke s tremi različnimi domačimi siri

Kuhane njoke rahlo popečemo na vroči ponvi, kateri smo dodali kos masla. Ko ti dobijo rahlo zlato rjavo skorjico, v ponev dodamo žlico vode v kateri so se kuhali njoki ter žlico domače kisle smetane. Rezultat bo izjemno rahla omaka kremaste teksture ter nežnega in svežega okusa. Povzdignili jo bomo še na nekoliko višji nivo s tem, da bomo omako zgostili s sirom. V omako postopoma dodamo nekaj koščkov ovčjega in kozjega sira Kozovč, ki bo poskrbel za umami eksplozijo okusov ter nekaj sira Kosec, ki bo okuse poenotil.

Ker želimo med sestavinami in okusi ohraniti ravnotežje, dodamo sira le toliko, da se omaka nekoliko zgosti. Pri tem je zagotovo potrebno nekoliko več pozornosti oz. samokontrole, saj nam koščki okusnega sira, ki se lahkotno topijo med zlato-rjavimi njoki, kaj hitro uidejo izpod prstov v ponev.

Za konec po njokih potresi nekaj popečene domače slanine. Če si mesojed, ti zagotovo ne bo žal!

Domači krompirjevi njoki v sirovi omaki

5 from 2 votes
Recipe by Andrej Vindiš Course: kosilo, večerjaCuisine: italijanska, slovenska
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Calories

300

kcal
Total time

1

hour 

10

minutes

Enostavno, domače in okusno. Krompirjevi njoki v kremasti sirovi omaki polni okusa so vedno prava izbira.

Sestavine

 • Krompirjevi njoki
 • 1 kg krompirja

 • 150-200 g moke

 • 1 žlica soli

 • 1 rumenjak

 • Sirova omaka
 • 150 g sira Kozovč

 • 150 g sira Kosec

 • 1-2 žlici kisle smetane

 • 1-2 žlici vode

Postopek

 • Domači krompirjevi njoki
 • Neolupljene krompirje približno enake velikosti postavi v hladno vodo in kuhaj okoli 30-40 minut oz. dokler niso kuhani.
 • Krompir odcedi in pusti, da se le nekoliko ohladi. Še vedno vročega olupi.
 • Krompir naribaj, dodaj moko, rumenjak in sol.
 • Nežno prepogibaj in prelagaj, da nastane povezana kompaktna masa.
 • Maso pusti nekoliko počivati in jo razdeli na več delov.
 • Posamezne dele povaljaj v svaljke željene debeline in jih razreži na enako velike njoke.
 • Njoke pokuhaj v slani vreli vodi dokler ne priplavajo na površje.
 • Njoki v sirovi omaki
 • Kuhane njoke rahlo popeči v ponvi.
 • Dodaj žlico vode v kateri so se kuhali njoki in žlico kisle smetane.
 • Postopoma dodajaj koščke sira, da se omaka zgosti.
 • Po želji dodaj pečeno slanino in posteži.

Andrejevi Kuharski nasveti za popolne njoke

 • Sir dodaj v ponev v manjših kosih, saj boš s tem pridobil nekaj več teksture.