dagnje na belo buzaro

Dagnje na belo buzaro s čemažem in popečeno blitvo

Naše okusno pripravljene dagnje te zapeljejo z okusi morja. Napolnijo te s spomini na dobre prijatelje, kvalitetno vino in tople poletne noči polne veselja in neskončne brezbrižnosti. Bodisi kot finger food za družbo ali kot kulinarična specialiteta za romantično večerjo; dagnje na belo buzaro so pripravljene v minutah, so izjemno poceni, z bogatimi okusi pa vržejo na rit še tistega, ki na krožniku prisega zgolj na kralja živali.

dagnje na buzaro recept

Video recept za vse nadebudneže, ki želite pripraviti klapavice po našem receptu

Zelo enostavna jed, ki jo lahko hitro pripraviš in požanješ aplavz. Školjke bodo za večino ljudi, ki ne bivajo v bližini morja nekaj malo drugačnega in za pikico bolj posebnega.

Kaj so dagnje oziroma klapavice

Klapavice, dagnje ali pedoči so školjke, ki jih pozna vsakdo izmed nas. So trikotne oblike, običajno temnomodre ali črne lupine. V naravi živijo pritrjene na trdno podlago, na skalnatih ali zidanih površinah, na pomolih ali stebrih ter povsod drugod, kjer najdejo ustrezne življenjske pogoje.

Na trgovskih policah danes najdemo sveže ali zamrznjene klapavice, ki so v večini primerov gojene. Kljub temu, pa meso gojenih klapavic ni nič manj kvalitetno od tistih divjih, ki jih lahko danes zaradi onesnaževanja obal pri nas le težko naberemo. Klapavice gojijo na gojitvenih mrežicah, splavih ali vrvicah v čistem morju. Tam imajo školjke stalno prisotnost sveže morske vode ne glede na plimo ali oseko zaradi plavajočih plovcev na površini morja. Divje dagnje v primerjavi z gojenimi ne uživajo takšnega luksuza.

zelene klapavice in navadne klapavice

Kakšne so zelene klapavice v primerjavi z navadnimi?

Zraven užitnih črno-modrih dagenj pa poznamo tudi druge vrste užitnih klapavic. Med med temi so tudi zelene ali novozelandske klapavice, ki smo jih tokrat uporabili za današnji recept. Te imajo, kot že ime samo pove, zeleno obarvane lupine, ki pa so nekoliko večje od naših užitnih klapavic. Kljub temu, da pravilo večja lupina = več mesa, pogosto ne drži, pa imajo novozelandske klapavice v primerjavi z našimi sredozemskimi, tudi več mesa.

Vendar pa je priprava vseh klapavic, ne glede na barvo ali vrsto skoraj vedno približno enaka. Ker bo recept dokaj kratek in jedrnat, si najprej preberi nekaj nasvetov in pravil za pripravo:

Dagnje so gobe

No, no – brez panike, zemlja je še vedno okrogla, Mala Kuhna pa še vedno najboljši kulinarični portal na njej. A kljub temu, da zgornja trditev po vseh bioloških standardih ne drži, se pa kulinarični svet v tem pogledu ne strinja popolnoma.

Kako očistimo in pripravimo klapavice pred kuho

Torej, tako kot pri čiščenju gob tudi s čiščenjem klapavic ne pretiravamo. Iz lupin odstranimo le morebitni pesek, večje ostanke alg ali rakov vitičnjakov ter travnate izrastke, katere odstranimo s potegom vzdolž stika lupin. Manjši ostanki rakov vitičnjakov (bele sledi na površju lupin), črvov cevkarjev ali trdno prisesane školjke, nas naj ne motijo.

dagnje ali klapavice v omaki

Žive klapavice shranjujemo v suhem, hladnem prostoru in ne v vodi. Iz vode bi v nekaj urah porabile ves kisik in kmalu poginile. Za pripravo jedi, morajo školjke biti žive. Žive klapavice imajo praviloma zaprte, nepoškodovane lupine. Če se školjka med čiščenjem pod hladno vodo ali ob močnejšem dotiku po nekaj sekundah ne zapre, je mrtva in jo zavržemo.

Če se školjka med čiščenjem pod hladno vodo ali ob močnejšem dotiku po nekaj sekundah ne zapre, je mrtva in jo zavržemo.

Prva lekcija v Andrejevem spletnem tečaju: Prepoznavanje smrti.

Če v ribarnici ali v trgovini kupimo zamrznjene klapavice, so te bile praviloma zamrznjene še žive takoj po nabiranju. Kupimo jih običajno vakuumsko pakirane, brez ali s polovico lupine. Zamrznjene školjke je pred kuhanjem priporočljivo odtaliti. Hranimo jih lahko do enega dneva v hladilniku, nikakor pa jih kasneje ne smemo nazaj zamrzovati.

Klapavice kuhamo v velikem loncu, kjer jih lahko dobro premešamo. Kuhamo jih le nekaj minut. Samo toliko, da se jih velika večina odpre. Če jih nekaj še zmeraj ni odprtih, pokuhamo še minuto dlje.

Alo Mala Kuhna! Poznate koga, ki ima dobre klapavice?

Pa valda da. Medtem ko obstaja obilo ribarnic, kjer boste lahko dobili dagnje so naše malo bolj posebne. To so novozelandske zelene klapavice, ki smo jih dobili od naših prijateljev pri Cool House. Pri njih lahko zmeraj naročite kakšne bolj posebne specialitete, ki jih v domačih krajih le stežka najdete.

Dagnje na buzaro kot se spodobi

Torej, kako smo se mi lotili priprave naših zelenih klapavic na beli buzari?

Najprej na zelo drobno nasesekljamo šalotko. Šalotko dodamo v večjo ponev ali posodo, v kateri segrejemo nekaj masla. Ponev naj bo s pokrovom ter dovolj velika, da lahko školjke med kuhanjem v njej brez težav premešamo. Ko čebula postekleni in dobi nežno, zlato rjavo barvo, dodamo na drobno nasekljan česen ter sesekljan šop svežega čemaža. Takoj ko zadiši, pogumno zalijemo z 2,5dl malvazije.

Vino zreduciramo do polovice, nakar dodamo v posodo odtaljene školjke. Če imamo sveže, pa dodamo sveže. Školjke pokrijemo in kuhamo 3 minute. Ob tem posodo nekajkrat dobro premešamo. Omako preverimo ter po okusu dodamo nekaj ribje omake skupaj z nekaj dodatnega masla. Školjke pokrijemo ter kuhamo nadaljnji 2 minuti.

Po 5-6 minutah kuhanja, so tako odtaljene kot sveže školjke praviloma kuhane. V primeru, da smo uporabili sveže školjke in niso prav vse odprle lupin, lonec odstavimo ter pustimo pokritega počivat dodatnih nekaj minut. Zaprte školjke zavržemo, ostale lahko postrežemo.

In kaj točno pomeni “na buzaro”

Kam točno segajo korenine za nas dalmatinskega izraza, ki ga tako pogumno uporabljamo tudi Slovenci za pripravo najrazličnejših morskih jedi, je težko definirat. A nekaj drži zagotovo. Buzara se pripravlja na belo ali rdeče oziroma s paradižnikom ali brez.

Gre za preprosto a izjemno okusno omako v spremljavi morskih dobrot, katero si zapomnimo po tem, da jo s prsti ali kruhom pomažemo do roba krožnika.

Mi smo jo pripravili na belo, torej samo z belim vinom, namesto oljčnega olja, smo dodali maslo, namesto peteršilja pa svež, sezonski čemaž. Naša različica zagotovo ni najbolj tradicionalna. Če pa je merilo, da se omaka poliže do roba krožnika, pa smo nedvomno izpolnili vse kriterije!

Za prilogo dodajmo popečeno blitvo

K našim školjkam smo postregli mlado, blanširano in nato na maslu popečeno blitvo. To smo blanširali v osoljeni vodi dobri 2 minuti, jo dobro odcedili, položili na vročo ponev do zlato rjave barve, zalili z 0,3 jabolčnega brandyja, flambirali, začinili s sveže mletim poprom in postregli.

Postreži dagnje v veliki skledi in glej kako izginejo iz krožnika

Ne glede na to, da je današnji članek kljub preprostim sestavinam in izjemno hitri pripravi nekoliko daljši, te naj ta ne prestraši. Priprava klapavic je resnično preprosta in če teh še nisi pripravljal, ti bo kakšen dodaten nasvet iz članka prišel zagotovo prav.

O wau, res lep talar drugače!

Hvala, lepa 😉 . V Mali Kuhni si radi vzamemo minuto ali dve, da hrani poklonimo tudi krožnik, ki jo vizualno čim bolje poudari. To pomeni, da počasi a vztrajno zbiramo lepe keramične krožnike različnih barv in tekstur, ki nežno povzdignejo naše končane jedi v nekaj, ker zgleda še bolje kot prej.

Zato smo se povezali s talr.si , kjer lahko dobite obilo različnih krožnikov in kuharskih pripomočkov fine kvalitete. Nekaj malo drugačnega kot klasični set iz Ikee.

Če obožuješ školjke v kombinaciji s testeninami, ti priporočamo še naše testenine s školjkami in paradižnikom. Sedaj pa ni več izgovora, da ne bi postregli školjk. So dekadentna in dostopna dobrota, ki lahko prinesejo veliko navdušenja vsem, ki se vam pridružijo pri kosilu.

Le pogumno in skuhaj nekaj malega!

Dagnje na belo buzaro s popečeno zelenjavo

5 from 3 votes
Recipe by Andrej Vindiš Course: predjed, kosilo, večerjaCuisine: MediteranskaDifficulty: Enostavno
Porcije

4

porcij
Priprava

10

minutes
Čas kuhanja

10

minutes
Kalorije

250

kcal
Skupen čas

20

minutes

Dagnje so enostavne in hitre za pripravo. Ja, za nekatere so klapavice in školjke na splošno bolj eksotična sestavina, mi pa trdimo, da so primerne tudi za jed v sredini tedna. Našemu receptu lahko dodate še kakšne testenine in večerja je na mizi v rekordnem času.

Sestavine

 • 1 kg polovičk zelenih klapavic

 • 100 g masla

 • 1 večja šalotka

 • 1 strok česna

 • 1 šop čemaža

 • 2,5 dl malvazije

 • 2 žlici ribje omake

Postopek

 • Sveže školjke očistimo, zamrznjene nekoliko odtalimo.
 • Šalotko narežemo na zelo majhno in v večjem loncu popečemo na nekaj masla.
 • Postekleneli šalotki dodamo na drobno sesekljan strok česna in šop čemaža, da zadiši.
 • Zalijemo z 2,5dl vina in reduciramo do polovice.
 • V lonec dodamo školjke, lonec pokrijemo.
 • Kuhamo 3 minute, med tem nekajkrat premešamo.
 • Dodamo preostalo maslo in ribjo omako po potrebi.
 • Pokrito kuhamo nadaljnji 2 minuti.
 • Če smo uporabili zamrznjene školjke, lahko postrežemo. Sveže školjke so kuhane, ko so vse odprte. Če je katera še zaprta, lonec odstavimo, pustimo pokritega počivat še 2 minuti, nakar še vedno zaprte školjke zavržemo.

Video Recept

Kuharski nasveti

 • Čemaž lahko zamenjamo s katerim koli sezonskim zeliščem. Najbolj običajen je peteršilj. Če ti diši koriander, bazilika ali koper, pa le poskusi tudi s čem drugim!