Čufti v omaki – domač recept malo drugače

Kadar v mrzlih in sivih dneh potrebujemo nekaj, da pogreje naše telo in dušo, nič ne deluje bolje kot pa topli čufti v omaki. Pravi “comfort food” na žlico. To je hrana, ki jo radi jemo, ki nas spomni na vse lepe občutke. Je hrana, ki nas potolaži, ko smo žalostni in, ki jo morebiti celo radi sami pripravljamo. Nas taka hrana udobja vedno spomni na jedi naših babic in vonj na hodniku, ki nas je pričakal ob prihodu, da smo že na začetku stopnic takoj vedeli kaj danes babi kuha v svojih velikih piskrih. In joj, kako zelo dobro naše babice skuhajo čufte v omaki! Zato smo, v poklon vsem babicam, pripravili čufte v paradižnikovi omaki – po naše.

čufti v omaki recept

Čufti v paradižnikovi omaki – video recept naše izvedbe!

Ker radi naredimo stvari po svoje in ker radi eksperimentiramo z okusi in sestavinami, smo za naše čufte namesto govedine ali svinjine, uporabili jagnjetino. Uporabili smo našo najljubšo, prvovrstno jagnjetino iz domačije Hvalc. Jagnječe meso je izjemno nežno in delikatno in, ob pravi vzgoji živali, tudi zelo blagega, sladkega in subtilnega okusa z malo maščob in neprekosljivo aromo.

Gremo kar kuhat? Potem pa skoči na recept!

Priprava specialne Mala Kuhna mase za mesne čufte v omaki se začne z načrtom

Naše mesne kroglice smo, ker smo jih želeli narediti sočne in polnega okusa, obogatili z grškim jogurtom in nekaj mocarele namesto mleka, in kruhom, namesto s skoraj tradicionalnim rižem.

čufti s krompirjem in paradižnikovo omako

Priprave mase za čufte smo se lotili tako, da smo najprej na olivnem olju prepražili polovico večje čebule, počakali, da se ohladi in jo dodali v skledo z mletim mesom jagnjetine.

sesekljana čebula za mesne kroglice

Namesto riža smo dodali nacefran star kruh, žlico jogurta in še eno jajce, ki je služilo kot vezivo. Jogurt smo dodali, da se je kruh malo namočil in se zmehčal, da smo ga tako lahko lažje uporabili v masi in pri oblikovanju kroglic. Zmesi tega smo dodali še pest sesekljanega peteršilja, strok drobno sesekljanega česna, ščepec kumine, zajeten ščepec popra in žlico soli. Zmes smo dobro premešali, ji, za še več okusa in sočnosti, dodali še natrgano mocarelo in vse skupaj še enkrat premešali.

Pravo razmerje sestavin je ključnega pomena, da bodo čufti ostali sočni

Razmerje med mesom in vsem ostalim smo obdržali na enakih delih. Za pol kilograma mesa smo uporabili tudi pol kilograma ostalih sestavin v masi. Če se ti pa masa na koncu zdi premokra, dodaj malo moke ali drobtin in maso še enkrat premešaj. Ko je masa za čufte postala takšna, kot smo si je zaželeli, smo si roke navlažili z vodo in skrbno oblikovali kroglice iz te mase. Velikost čuftov lahko določiš sam, vendar pri tem upoštevaj, da bo čas kuhanja zato drugačen.

Velikost mesne kroglice vpliva na čas kuhanja!

Mi smo čufte naredili v velikosti velike žogice za namizni tenis (pinkponk po domače), tako smo iz približno kilograma zmesi dobili 24 čuftov. Te smo narahlo pomokali in popekli v ponvi, da so dobili lepo karamelizirano barvo. Čufte smo vzeli iz ponve in nastali fond deglazirali z belim vinom, da smo odstranili vse karamelizirane koščke, ki so se prijeli na ponev. Ti namreč prinesejo veliko mero okusa h končani jedi. Vino smo nato reducirali, da je ves alkohol izparel in se je tekočina zgostila, da je spomnijala na sirup. Dodali smo kvalitetne pelate, sol, poper – mi smo uporabili najboljši zeleni poper iz Začimbe.si, in počakali, da je zavrelo. V omako smo nato nežno položili čufte in jih rahlo kuhali še približno 15 minut.

Čufti naj ne sedijo predolgo v omaki

To je več kot dovolj, saj smo naše čufte že pred tem na rahlo popekli v ponvi in ker je meso resnično nežno, je bil kratek čas kuhanja več kot dovolj, da so čufti ostali izjemno sočni in nežni. Naše čufte v omaki smo servirali s krompirjevim pirejem, točno tako, kot smo to navajeni bili dobiti pri naših babicah. Pire pripravi tako, da krompir v kockah skuhaj, odcedi in dodaj smetano ali mleko in maslo ter sol. Vse skupaj dobro pretlači, za resnično svilen in kremast pire pa ga najprej izstisni skozi sito in ga nato še dodatno pretlači. Če hočeš, da bo tvoj pire ostal topel, uporabi segreto smetano ali mleko. Za pire poskusi izbrati krompir z dosti škroba, saj ta poskrbi za puhasto teksturo in svilenost pireja. Uporabi tudi kvalitetno maslo, saj to poskrbi za kremast in maslen okus, ki pire čudovito zaokroži. Pa ne šparaj z maslom!

čufti s pire krompirjem

Sestavimo naše čufte v omaki in dodajmo svilnat pire krompir

Sama jed je izpadla fantastično. Nežna tekstura in okus čuftov, v karerih se je lepo raztopila mocarela, so bili izjemni. Še posebej v kombinaciji s paradižnikovo omako in vinom, s katero smo zajemali še svilen in kremast pire krompir. Resnično popoln “comfort food”. Ta naša jed udobja nas je resnično pogrela, vendar vedi, da te ne rabi zebsti, da bi jo jedel. Ravno nasprotno, več kot odlično se bo prilegla tudi v vročih poletnih dnevih, še posebej zaradi lahkega mesa jagnjetine.

Ampak kaj so v resnici čufti v omaki in kaj so mesne kroglice?

Ravno preden smo prijatelji iz Male Kuhne pričeli z objavo tega recepta smo zapadli v globoko in perečo dilemo o tem kaj sploh definira čufte. Kakšna je razlika med čufti in mesnimi kroglicami? Je to samo semantični diferencial ali morda globoka kulinarična dilema, ki neustavljivo razdvojuje kulture in družine?

Medtem, ko so si mesne kroglice in čufti zavajajoče podobni, je potrebno prepoznati eno ključno rustikalno razliko. Riž v naši mesni masi. Strinjali smo se, da so klasični slovenski čufti, ki jih naše srce pozna, zmeraj nekako povezani z vsebnostjo riža. Kljub temu, da nektari izmed nas z gnevom in preziranjem gledajo na čufte z rižem, jih drugi nosijo v sladkem srčnem spominu na dom.

Večno vprašanje sočnosti in domačnosti – kako boste vi pripravili vaše mesne čufte?

V Mali Kuhni smo se strinjali, da pravi domači čufti v paradižnikovi omaki zmeraj pridejo z rižem. To jih namreč dela različne od vseh ostalih mesnih kroglic na svetu. Če jih naredimo brez riža so samo mesne kroglice v omaki. Po drugi strani pa smo tudi globoko in preširoko predebatirali prednosti in slabosti riža v mesni mešanici.

Dejstvo je, da riž zelo učinkovito vpija vlago, ki jo med kuhanjem spušča meso. In to ga seveda naredi mehkega in polnega mesnega okusa. Po drugi strani pa riž takorekoč razredči meso. Ja, res je, riž je v tem primeru sredstvo za dodajanje volumna, ki so ga naše babice s pridom in varčevalnim nasmehom dodajale v meso. Poleg tega bo riž veliko slabše vpil maščobo vašega mesa med kuhanjem. In vsi vemo, da kjer ni maščobe, tudi ni okusa. Bo pa zato riž zaradi pomanjkanja glutena dodal veliko več rahlosti vašim velikim in sočnim mesnim čuftom.

Izbira je tvoja, ampak mesne kroglice so mednarodni recept. Izberi svojega in spoznaj svet mesnih kroglic.

Izbira je torej vaša. Lahko greste v bolj mesnato smer in dodate krušne drobtine kot smo to storili mi, ali pa nahranite svojega notranjega otroka, ki z preveliko žlico in velikim nasmehom cefra rižev čuft. V vsakem primeru priporočamo, da pregledate youtube serijo, ki se v podrobnost posveti mesnim kroglicam v mednarodni obliki – Alex the French Guy Cooking bo tukaj postregel z obilo znanja.

In ker smo tokrat delali z jagnjetino, vam lahko ponudimo še nekaj dodatnih jedi z jagnječim mesom. Med našimi favoriti so tukaj jagnječi čevapčiči in jagnječje krače izpod peke. Oba recepta fenomenalno izkoristita sočnost in enkratno sladkobo jagnjetine – vsak na svoj inovativni način z različnimi prilogami in načini priprave.

S tem pa se tudi poslavljamo. To je eden izmed tistih receptov, ki je celotno Malo Kuhno pripravil do posedanja okrog mize ob prijetnem pogovoru v katerem razgalimo duše. Upamo, da boš tudi ti lahko užival v takšnih trenutkih s prijatelji in družino.

In do naslednjič – skuhaj nekaj malega.

Čufti v paradižnikovi omaki – domač recept malo drugače

4 from 18 votes
Recipe by Andrej Vindiš Course: VečerjaCuisine: Italijanska, EvropejskaDifficulty: Enostavno
Porcije

4

servings
Priprava

25

minutes
Čas kuhanja

1

hour 
Kalorije

720

kcal
Skupen čas

1

hour 

25

minutes

Mehke in sočne mesne kroglice, ki se

Sestavine

  • Jagnječji čufti
  • 500 g Mleta jagnjetina

  • 1 veliko Jajce

  • 1 čajna žlička sol

  • 1 ščepec kumina

  • 200 g drobljen kruh ali krušne drobtine

  • 100 g sesekljane čebule (približno polovica večje čebule)

  • 2 žlici Jogurt

  • 100 g natrgane mocarele

  • Pire krompir
  • 600 g krompirja

  • 150 g maslo

  • 200 ml smetana

  • 2 čajna žlička sol

  • Paradižnikova omaka
  • 1 strok Česen

  • 1 dl belo vino

  • 400 g pelati

  • 1 ščepec sol

  • 1 ščepec zeleni poper

Postopek priprave – čufti z omako in krompirjem

  • Priprava čuftov
  • Na olivnem olju prepraži polovico večje čebule. Zmešaj z mleto jagnjetino, nastrganim starim kruhom, grškim jogurtom, jajco, peteršiljem, česnom, kumino, poprom, soljo in mocarelo.
  • Navlaži roke z vodo in oblikuj kroglice v velikosti večje žogice za namizni tenis.
  • Čufte rahlo popeci v ponvi in jih nato premakni iz ponve na krožnik medtem ko priprvimo omako.
  • Priprava paradižnikove omake
  • Ponev v kateri si pekel čufte deglaziraj z belim vinom, vino reduciraj in mu dodaj pelate, sol in poper.
  • Mešanico privedi do vretja in v omako položi čufte, ki jih nato kuhaj 15minut.
  • Priprava pire krompirja
  • V soljeni vodi skuhaj narezane koščke krompirja dokler niso mehki
  • V kozici segrej smetano, sol in maslo in to dodaj kuhanemu krompirju
  • Vse pregneti, da dobiš mehak in svilen pire.

Video Recept

Kuharski nasveti

  • Preko vrha sestavljene jedi potresi sveže sesekljan peteršilj in sveže nariban parmezan, da resnično prineseš solze nostalgije na oko tvojih lačnih prihateljev
  • Kakšen kos kruha lahko še popečeš v toasterju, ker se zna zgoditi, da na dnu krožnika ostane še nekaj omake in krompirja za pobrisati ob koncu. Pa še za dodatno teksturo ob jedi seveda. Mi imamo radi popečen kruh z olivnim oljem in origanom.