Črne testenine z bistro ribjo juho - čudovite testenine z ribo

Črni tortelini z bistro ribjo juho

Zakaj pa ne kdaj ribja juha?

Ribja juha je ena izmed tistih jedi, ki se pri marsikomu ne znajde prav pogosto na jedilniku. To me sicer ne čudi, saj smo, vsaj na naših štajerskih koncih, veliko bolj vajeni, za nas tradicionalnih juh, kot je naprimer goveja. Prepričan sem, da če poskusiš ribjo juho pripraviti na “naš” način, znaš kaj hitro pozitivno presenetiti tudi tudi koga, ki so mu všeč bolj tradicionalno slovenske juhe 

Sestavine

  • Cel brancin

  • Ingver

  • Limona

  • Česen

  • Mlada čebula

  • Peteršilj

  • Kisla smetana

  • Sol

  • Poper

  • Jajce

  • Moka

  • Sipino črnilo

  • Sojina omaka

Priprava

Za pripravo tega recepta boš potreboval celega brancina. Pri tem bodi pozoren, da je riba kar se da sveža, saj bo to igralo pomembno vlogo pri končnem okusu. Ribo bo potrebno filetirati, a naj te ne skrbi, saj je postopek enostavnejši, kot se sliši! Vse, kar potrebuješ je oster nož, na spletu pa najdeš ogromno kvalitetnih posnetkov, ki podrobno pokažejo proces filetiranja brancina ali katere koli druge ribe.  

priprava brancina za morske jedi je enostavna

Ribjo glavo in hrbtenico postavi v mrzlo vodo skupaj s koščkom ingverja, limone, česna, mlade čebule, peteršilja in ščepca soli. Juho počasi segrej do zelo rahlega vrenja. Za kako dolgo? Čim dlje! Preostalega mesa na hrbtenici in glavi ne boš več potreboval, zato ne skrbi, da bi se to razkuhalo. Z daljšim kuhanjem se bodo okusi še bolj povezali, juha pa bo zato okusnejša.

Med tem, ko se juha kuha, pripravi polnilo za torteline.

Na drobno sesekljaj ribja fileja, mlado čebulo in dodaj žlico kisle smetane, nekaj limoninega soka, ščepec soli ter popra. Vse skupaj dobro premešaj in postavi v hladilnik. Nato se loti priprave testa za torteline.

Eno večje jajce na 100g moke ter ščepec soli je preprosto, a odlično razmerje za testo, ki ga lahko uporabiš za torteline in za katerekoli drugo obliko testenin. Sestavine dobro pregneti in dodaj nekaj sipinega črnila, da to postane črne barve. Testo razvaljaj kar se da na tanko in ga nareži na enako velike kvadratke. Nadevaj ga z ribjo maso in nato oblikuj torteline.

Ribjo juho precedi in v njej skuhaj torteline. Počakaj, da priplavajo na površje in kuhaj še kakšne pol minute. Juho serviraj z nekaj kapljicami sojine omake in mlade čebule.

Postopek si oglej v videoposnetku

KORISTEN NASVET

  • Za pripravo bistre ribje juhe uporabi vse dele ribe, ki so ostali od filetiranja, saj bo le na tak način juha dobila svoj okus. Po želji pa lahko uporabiš tudi katerokoli drugo ribo, ki ti je ljuba.

Če pa te zanima kak drug recept z ribo kot zvezdo krožnika, si tukaj lahko oglej naš losos s toplo regratovo solato. V kolikor pa želiš nekaj, kar vas bo spomnilo na morje, pa priporočamo testenine s školjkami.