testenine z lososom in šparglji

Črne testenine s šparglji in lososom

Ponovno je čas za enostavno jed, zato so tokrat na meniju črne testenine s šparglji in lososom. Če obožuješ sezonske recepte, potem si na pravem naslovu! Te testenine s preprosto omako iz sezonskih špargljev, dimljenega lososa in hrena bodo pognale tvoje brbončice na okusno spomladansko kulinarično potovanje iz katerega se ne boš želel vrniti!

črne testenine s šparglji

Začnimo z video receptom za naše črne testenine s šparglji

Nostalgične in že skoraj tradicionalne testenine s tuno iz študentskih časov bodo z današnjim receptom dobile preobleko na steroidih. Tunino iz konzerve bomo zamenjali z okusnim dimljenim lososom, pelate pa z zdravimi, sezonskimi šparglji. Da bo recept zares na steroidih, pa bomo nekje vmes podtaknili tudi nekaj nastrganega hrena in čilija. Konec koncev je pomlad čas prebujanja in kako bolje presekati zimski spanec, kot z dozo krepkih okusov in obilico vitaminov!?

Zakaj šparglji? So res tako zdravi?

Če živiš pod kamnom in še ne veš, je zdaj pravi čas da te razsvetlimo. Šparglji so idealna spomladanska zelenjava za čiščenje organizma. Pri nas jih v grobem delimo na divje ali gojene. Ti se lahko od vrste do vrste razlikujejo tako po barvi, kot obliki. Kljub temu, da so divji šparglji najbolj okusni in najbolj zdravi, pa ne boš nič zamudil, če boš v receptu uporabil gojene.

Tako za divje kot gojene šparglje velja, da so zdrava, okusna in lahko prebavljiva sestavina, ki s svojim edinstvenim izgledom in okusom popestri prav vsak obrok.

Kako izberemo kvalitetne šparglje za našo kuhinjo?

Pred nakupom špargljev je potrebno biti le pozoren, da so ti čvrsti, ravne in gladke oblike. Pazi tudi, da so enakomerno obarvani in imajo tesno zaprte vršičke. Takšni šparglji bodo najbolj sveži in najbolj okusni.

Po obisku lokalne trgovine smo se sprehodili še skozi tržnico. Tam smo nakupili nekaj zelenjave in šop okusnih zelenih špargljev. Nato smo se odpravili še po našo zadnjo nekoliko nenavadno sestavino – črne tagliatelle.

Kot osnovo za našo jed smo izbrali črne testenine Šili

Te na naših trgovskih policah ni pogosto zaslediti zato smo večino časa soočeni s trojno izbiro. Ali črne testenine naredimo doma kar sami, ali te kupimo pri kakšnem butičnem prodajalcu domačih testenin, kot smo to storili mi ali pa stremimo za daljno prihodnostjo in vdani v usodo upamo, da se bo pri kakšnem bolje založenem prodajalcu pojavil kakšen paket črnih testenin.

Ampak zakaj črne testenine? Od kod sploh ta nenavadna barva?
Prvi razlog je zagotovo izrazit odtenek, ki ga v kulinariki ne zasledimo prav pogosto. Črna barva nedvomno poskrbi za »uau efekt«. Kot pravi pregovor – najprej jemo z očmi, zato je potrebno nasititi tudi te

črne testenine tagliatelle s sipinim črnilom

Zakaj so črne testenine posebne?

Naslednji razlog pa je zagotovo okus. Črne testenine so pogosto obarvane s sipinim črnilom. Sipino črnilo ima precej slan okus ali bolje rečeno – okus po morju. Lahko ga kupimo v ribarnici ali bolje založenih trgovinah, v majhnih vrečkah po le nekaj gramov, vendar pa je teh nekaj gramov popolnoma dovolj, da obarvamo na črno bodisi našo rezančevo testo ali bombetke za burgerje. Ker je izjemno intenzivne črne barve se ga sicer uporablja v precej majhnih količinah. Zato se večino okusa v jedi porazgubi, kljub temu pa ostane rahlo obogaten, slan priokus. To je slankast umami okus, ki je idealen za popestritev vseh vrst morskih jedi.

Če ti je torej vso to delo z domačimi črnimi testeninami odveč in imaš že pripravljen paket svojih črnih šili testenin, je nesmiselno izgubljati odvečne besede. Preidimo na recept!

Kako pripravimo črne testenine s šparglji in lososom

Ker je to zopet še eden izmed tistih, bolj preprostih receptov, z nekoliko manj sestavin, je pomembno, da svojo pozornost posvetimo predvsem kvaliteti sestavin. Namesto navadne čebule, smo tokrat izbrali šalotko, ki je bolj sladkastega, intenzivnejšega okusa.

Kaj ima ta šalotka česar jaz nimam?

Čebula, ki godrnja, ko namesto nje ponovno izberemo šalotko.

To smo narezali na zelo na drobno in popekli na oljčnem olju v srednje veliki ponvi, dokler ni posteklenela. V ponev smo nato dodali še veliko pest na kolobarje narezanih špargljev, katerim smo odstranili oleseneli del. Popekli smo jih le toliko, da so dobili nekaj barve.

testenine s šparglji v ponvi

Tik za tem smo dodali še ščep na drobno narezanega čilija, in za pest natrganega dimljenega lososa. Sestavine smo dobro premešali, nakar smo v ponev dodali še po okusu naribanega ali nastrganega hrena. Nato smo vse skupaj zalili z deci ali dva belega vina. Vino smo za nekaj minut pokuhali, da je povrel ves alkohol, omaka pa se nekoliko zgostila, preden smo tej dodali še nekaj kock hladnega masla. To je omako dodatno zgostilo, okuse pa poenotilo. Maslo smo v omako dobro vmešali, da se je popolnoma stalilo, nakar smo ponev odstavili iz ognja.

Ko je naša omaka bila pripravljena, smo se lotili kuhanja testenin. Te smo pokuhali za nekaj minut v veliki količini osoljene vode, da so bile kuhane al dente oz. na zob – po slovensko. Testenine smo nato odcedili in brez, da bi jih splaknili, smo jih nemudoma in zelo vroče, dodali v našo omako s šparglji in lososom. Vse skupaj smo še nekajkrat premešali in naša jed je bila pripravljena.

S tem pa je tudi ta recept zaključen. Enostavna spomladanska pojedina za popestritev kosila v sredini tedna. Če boš iskal še kakšen hiter in enostaven recept za testenine priporočamo naše testenine s testom iz špinače. Če pa želiš ostati med črnimi testeninami, pa so tukaj še naši domači črni tortelini v bistri ribji juhi.

Pošljite nam slike vaših kreacij na Instagramu. Z veseljem pokomentiramo in ocenimo vaše kuharske mojstrovine.

In do naslednjič – skuhaj nekaj malega.

Črne testenine s šparglji in lososom

5 from 2 votes
Recipe by Andrej Vindiš Course: Kosilo, Glavna jedCuisine: MediteranskaDifficulty: Enostavno
Porcije

2

servings
Priprava

10

minutes
Čas kuhanja

10

minutes
Kalorije

330

kcal
Skupen čas

20

minutes

Čudovita enostavna jed za popestritev tedenskega jedilnika. Uživaj v zdravih in sezonskih špargljih, okusnem dimljenem lososu in zabavnih čilijih. Popolna spomladanska pojedina na izjemnih črnih testeninah.

Sestavine

 • 200 g Črne tagliatelle Šili

 • Šalotki

 • 100 g Dimljenega lososa

 • 200 g Svežih špargljev

 • Svež čili

 • Nastrganega hrena

 • 2 dl Belega vina

 • 25 g Masla

Postopek

 • Šalotko narežemo na zelo drobno in popečemo na oljčnem olju v večji ponvi.
 • Dodamo na kolobarje narezane šparglje, katerim smo odstranili oleseneli del in popečemo 2-3 minute.
 • ponev dodamo čili, natrgane rezine lososa, hren in zalijemo z 1-2 dl vina.
 • Pustimo kuhati slabih 5 minut, nato v ponev dodamo še maslo.
 • Odstavimo ponev.
 • Testenine skuhamo v večji količini osoljene vode do al dente, odcedimo brez, da bi jih splaknili ter jih dodamo v ponev z omako.
 • Skupaj pokuhamo testenine in omako ter postrežemo takoj, ko se okusi povežejo.

Video Recept

Kuharski nasveti

 • Testenine prvo pokuhaj nekoliko manj kot al-dente. Ko jih zmešaš z omako in jih še nekoliko pokuhaš, bodo dosegle pravo teksturo.