burger trgana jagnjetina recept

Burger z jagnjetino – Pulled Lamb Burger

Dame in gospodje, predstavljamo vam burger z jagnjetino – Pulled lamb burger, rojen iz počasi pečenega jagnječega vrata, poln sočnega in sladkega umami okusa.

Nobena skrivnost ni, da smo Mala Kuhna skupina mladih moških, ki radi kdaj malo pocukamo. Jagnječje meso seveda. Smo veliki ljubitelji počasnega kuhanja oziroma “low & slow” metode. Ameriških tehnik, ki so jih na drugi strani našega planeta izpili za pripravo velikih kosov mesa in so tudi pri nas vedno bolj popularne. Mi bi jih radi prinesli tudi v vaš dom, ker verjamemo, da vlaganje časa in ljubezni v jed, prinaša neprekosljiv okus.

McLamb burger z trgano jagnjetino

Rezultat je slasten burger vreden, da mu zavidajo vsi burgerji, ki se začnejo na Mc… Zato smo ga v šali poimenovali kar McLamb.

Naš video recept za najbolj slastno moker Pulled lamb burger na tej strani Evrope

Ja, kot vidiš se je pri nas cedilo od mehko pečene slastne jagnjetine, hrustljave čebule in zelenjavne svežine. Če bi tudi ti rad takoj pričel/a s kuhanjem, skoči direktno na recept!

Pa pričnimo z našim počasi pečenim jagnječjim vratom

Velik kos odlične jagnjetine si zasluži velike okuse, ki se dobro ujamejo s sladko jagnjetino. Zato pripravi obilo soli, popra, kumine in timijana. Ali pa svojo najljubšo mešanico svežih in sladkih začimb. Tudi cimet in klinčki štejejo.

Naj se olje pretaka skozi tvoje prste medtem, ko s strastnim občutkom natreš ta čudovit kos mesa po celotni površini. Po celotni površini, sem rekel.

Ohhhhhh jjaaaaaaaaa….

Jagnječji vrat, ki ga masiraš

Prižgi pečico na prijetno toplih 190 stopinj in peči dobrih 45 minut, dokler meso ne dobi prijetne zlatorjave barve. Nato ga pokrij in peči na 140 stopinj še dodatne tri ure, da se zmehča v lastnih sokovih in se maščoba stopi ter prepoji meso.

Ko je meso pečeno in pregrešno mehko na dotik, ga nacufaš. Nič posebnega ni tukaj za videt razen dve vilici in nekaj dela. Lahko pa to počneš počasi in z občutkom, takrat dejanje postane poslastica. Če bi rad imel doma takšen čudovit kos, kontaktiraj Domačijo hvalc za najlepšo in najboljšo jagnjetino, kar jo premorejo.

Natrgan burger potrebuje dobro kombinacijo svežine in spremljevalnega okusa

In ker smo carji, smo tudi tokrat pripravili kar dvojno dozo burger dodatkov. Kot recept v receptu z receptom na vrhu.

Dobra bombetka se naredi… na roko

In tukaj nimamo kaj komplicirati. Burger bombetke smo že delali v obilo naših burger receptih. Original recept za burger bombetke pa lahko najdete v našem THE BURGER receptu.

Dobra čebula je… okrogla

In če hočeš narediti dobro ocvrto čebulo, jo moraš narezati na debelo. Če čebula zajoka, ji moraš ponuditi mleko, da se potolaži. Zato bomo mi dobri kuharski starši in namočili našo čebulo v mleku vsaj za 10 minut.

Potem dobro pomokaj te obročke in jih ocvri v vročem olju. Odcedi jih na rešetki ali papirnati brisački in takoj dodaj sol po okusu. Ja, takoj! Kasneje se ne bo prijela.

Sveža zelenjavna posteljica z motovilcem in feto

Motovilec je super zimska solatka, ki se je ljudje prepogosto izogibamo. Je veliko bolj okusen in že sam po sebi čudovito osveži vsako mesno nedeljsko jed. Mi smo ga kombinirali s feto, ki je burgerju prinesla malo slane kremastosti.

Mmmmm, slana kremastost.

Kremastost – ko je nekaj ful kremasto

Izvleček iz Timijevega slovarja

Solato iz motovilca smo zaključil z nekaj oljčnega olja in limoninega soka, da smo zaokrožili profil okusov.

solata z motovilcem za burger z jagnjetino

Sestavimo naš Pulled Lamb Burger!

Napravi točno tako, kot nagajivo namiguje naslov.

Naloži prerezano (IN OBVEZNO ZMERAJ POPEČENO) bombetko s hrustljavo čebulo, dodaj malo solate in na vrh prijeten kupček nacufane jagnjetine.

Da, lahko s sokovi jagnjetine narediš tudi izjemno omakico. In da, lahko greš bolj v smeri BBQ omake. In OH JA, lahko dodaš še malo sladke čili omakice.

S tem pa je ta mojstrovina zaključena. Burger z jagnjetino bo zagotovo hit morebitnega poletja 2021. Je čudovito prilagodljiv burger in z enim večjim kosom mesa boš lahko zagotovo nahranil celo omizje.

Mi že nestrpno čakamo pomlad in za njim poletje, ker vemo, da bomo dobro izkoristili tople dni, ki nas čakajo. Samo malo še, do takrat pa – skuhaj nekaj malega.

Burger z natrgano jagnjetino – McLamb Burger

5 from 2 votes
Recipe by Andrej Vindiš Course: Kosilo, Malica, glavna jedCuisine: AmeriškaDifficulty: Srednje
Porcije

8

servings
Priprava

30

minutes
Čas kuhanja

3

hours 

45

minutes
Calories

570

kcal
Total time

4

hours 

15

minutes

Prava burger pojedina, vredna svojega mesta v dvorani legendarnih ameriških jedi. Pulled lamb ali natrgana jagnjetina se je čudovito vsidrala na domači bombetki s čebulnimi obročki in motovilcem.

Sestavine

  • Vlečena oz. natrgana jagnjetina
  • 1500 g Jagnječi vrat

  • 3 žlice Oljčno olje

  • 1 žlica Sol

  • 1 žlica Poper

  • 1 žlica Kumina

  • 1 žlica Timijan

  • Motovilec v solati
  • 100 g Motovilec

  • 100 g Feta sir

  • 1 ščepec Sol

  • 2 žlici Balzamični kis

  • 2 žlici Oljčno olje

  • Čebulni obročki
  • 2 čebuli

  • 2 dl Mleko

  • 100 g Moka

  • 1 ščepec Sol

Postopek

  • Natrgana jagnjetina
  • Cel kos jagnječega mesa v pekaču natrij z začimbami in prelij z oljčnim oljem.
  • Pekač z jagnjetino postavi v pečico segreto na 190 stopinj za dobrih 45 minut, dokler meso ne dobi prijetne zlatorjave barve. Nato ga pokrij s pokrovom ali alu folijo in peči na 140 stopinj še dodatne 3 ure.
  • Pečeno in dobro zmehčano meso natrgaj z vilicami.
  • Čebulni obročki
  • Celo čebulo nareži na debelo, da dobiš obročke.
  • Čebulne obročke namoči v mleko za 10 minut.
  • Obročke dobro pomokaj in jih ocvri v vročem olju.
  • Odcedi jih na rešetki ali papirnati brisački in takoj dodaj sol po okusu.
  • Motovilec v solati
  • Zmešaj motovilec in nadrobljen feta sir.
  • Dodaj sol, balzamični kis in oljčno olje po okusu.

Video Recept

Kuharski nasveti

  • Za natrgano meso lahko uporabiš katerikoli kos z nitkasto strukturo. Ne boj se kosov mesa z več maščobe, saj se ta med peko stopi in pripomore k še izrazitejšemu okusu in mehkobi.